El Consell Regulador de la DOP Alacant ha assenyalat una data concreta per a donar valor al més important varietal de la zona. En aquesta ocasió, l’efemèrides de la Monastrell se celebrarà el dia 12 de novembre.

Entre les activitats previstes, s’ha convocat un concurs de micro relats sobre la Monastrell, amb el qual es vol incentivar la creativitat i la presència del vi o el raïm en relats literaris. Un concurs que premiarà amb 1000 euros al millor relat i les bases del qual estaran en la web de l’organisme.

També es realitzaran jornades de formació i sensibilització en diversos col·legis del Vinalopó, amb activitats de jocs i aprenentatge sobre el raïm Monastrell. Amb ella es vol destacar la importància de la vinya en la configuració d’aquestes comarques, la seua importància mediambiental i la creació del patrimoni vinícola de la zona.

D’altra banda, en la seu del CRDOP Alacant s’oferiran també tastos de vins Monastrell al públic en la seu del Consell en dates que s’anunciaran convenientment.

La varietat monastrell, oriünda de la zona, representa el 75% de cultiu de la DOP Alacant. És una varietat estesa per diferents parts el món entre elles, sud de França, Austràlia o l’Argentina. En aquests països pot adoptar el nom de Murvedre, Mataró o fins i tot Alcallat. Amb ella s’elaboren vins tranquils, dolços, anyencs, espumosos a causa de la seua versatilitat i entre aquests vins s’elabora, pasificado, el Fondillón.

La DOP Alacant també va celebrar el passat 6 de juny el dia de la moscatell.