El 16 de juny ha sigut el dia escollit pel Consell Regulador de la DOP Alacant per a enaltir els valors d´aquest varietal, tan important en la zona i especialment a la Marina Alta.
Un conjunt d´activitats conforma el programa que tindrà el seu acte principal el mateix 16. Aquest dia i en la localitat de Xaló, alcaldes de tota la Marina Alta juntament amb el president de la DOP, la Ruta el Vi i la Diputació d´Alacant signaran el «Manifest pel Moscatell». Un document que repassa els principals valors d´aquest varietal i el que col·labora a crear una personalitat de cultiu, de paisatge, de tradició vitícola, de terrasses, de valor d´origen protegit a la zona. Un manifest que vol unir tota la comarca per valorar el sòl i l´autenticitat del varietal.
D’altra banda, s´ha convocat el I concurs de fotografia al voltant del moscatell. Col·laboren en ell diversos clubs de fotografia de la comarca com el Cambra Fosca de Dénia, el de Pedreguer o el Ifach de Calp, juntament amb Mistos, una associació i centre de formació d´Alacant que realitzen diversos certàmens. El concurs vol buscar noves imatges sobre el món d´aquest varietal, no solament fotos de paisatges, també ampliant la visió del territori a la vida diària. El seu premi principal és de 1.000 euros i se celebrarà fins al 30 de juliol, buscant el període de floració del raïm en el camp.
Una altra activitat nova és la realització de jornades de sensibilització en col·legis. A Xaló, els xiquets rebran una divertida jornada on aprendre a reconéixer el varietal, saber quin significat té el raïm, com pot fermentar o què aporta al paisatge i al medi ambient. Una activitat realitzada amb l´Institut Valle de Elda que és l’únic centre de la província que realitza la formació en vitivinicultura i amb la qual es vol acostar nou públic al camp.
Finalment, en la seu del Consell Regulador d´Alacant, els dies 17 i 18 es realitzaran tastos de formació en moscatell on col·laboren cellers i la Ruta del Vi d´Alacant. Els tastos s´anunciaran en la web de Vins d´Alacant DOP, on alhora, es poden registrar els interessats.