El 34 Festival de Cinema de l’Alfàs augmenta la quantia dels premis fins a 8.000 euros en incorporar enguany un nou guardó amb dotació econòmica destinat a produccions realitzades íntegrament en la Comunitat Valenciana.
El Festival concedeix un primer premi, dotat amb 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi de 2.000 euros i un tercer premi de 1.000 euros. El premi al Millor Curtmetratge dirigit per Dones, que s’entrega en col·laboració amb les associacions Petjades de Dona i CIM, porta aparellada una dotació econòmica de 500 euros, igual que el premi al Millor Curtmetratge Valencià, de recent creació.
Un total de 23 curtmetratges, dels 921 presentats, competiran en la Secció Oficial del 34 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Com en anys anteriors, destaca la gran qualitat de les obres a concurs, històries que sorprenen per la forma en què estan comptades i d’una gran varietat de gèneres. Hi ha molt de drama social, a més de comèdia, terror, suspens, thriller i, fins i tot, gènere fantàstic.
El llistat de curts seleccionats a concurs s’ha donat a conéixer a la Casa de Cultura de l’Alfàs, acte en el qual s’han donat cita les regidores de Presidència, Mayte García, i d’Igualtat, Rocío Guijarro, l’edil de Cultura, Manuel Casado, i per part de l’organització del Festival de Cinema de l’Alfàs, Jorge Orozco i Gema Luque.
Els curts seleccionats són:‘Persona’, de Álvaro García Mohedano; ‘La butaca de la puta’, de Mar Navarro; ‘Quién’, de Carlos Martín; ‘Espinas’, de Iván Sáinz-Pardo; ‘El carné’, de Xabi Vitoria; ‘Elsa’, de Albert Carbó; ‘El semblante’, de Carlos Moriana y Raúl Cerezo; ‘Work it class!’, de Pol Diggler; ‘La rebelión de Bernarda’, de Jorge Pastor; ‘Parresia’, de Ignacio Lasierra; ‘Cristiano’, de Adán Pichardo; ‘A entrevista’, de Fernando Tato y Susana Sampedro; ‘Intentando’, de Juan Manuel Montilla; ‘On your behalf’, de Ana García Rico; ‘Safe’, de Josema Roig; ‘Imaginario’, de Cristian Beteta; ‘Mesa para 3’, de Álvaro G. Company y Meka Ribera; ‘Dios te salve María’, de Julie-Estel Soard y Noelia Fluxá; ‘Bifronte’, de Josemari Martínez; ‘Blanco ne mente’, de Ana de Alva; ‘Tornar a casa’, de Ariadna Pastor; ‘7 dosis de dopamina’, de Virginia Rodríguez, y ‘Suelta’, de Javier Pereira.
Totes aquestes obres opten al Faro de Plata, el guardó que concedeix el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. A més, com en edicions anteriors, el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, ja que l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya ha triat al Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi per a fer la preselecció de candidats.
Aquest és un dels certàmens nacionals de curtmetratges que major quantia en premis destina a la seua secció competitiva, amb un total de 8.000 euros. El Festival concedeix un primer premi, dotat amb 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi de 2.000 euros i un tercer premi de 1.000 euros, als quals enguany se suma un premi al Millor Curtmetratge Valencià, que porta aparellada una dotació econòmica de 500 euros.
Els curts seleccionats que opten a aquest nou premi són: ‘La butaca de la puta’, de Mar Navarro; ‘Dios te salve María’, de Julie-Estel Soard y Noelia Fluxà; ‘Existir’, de Cristian Martínez; ‘Outside is free’, de Antoni Sendra; ‘L’estat del cel’, de Agustín Rubio; ‘A tan solo dos millas’, de Alejandro Devesa; ‘Laia’, de Ruth Màez, y ‘La entrevista’, de Mónica Fernández Menéndez.
Així mateix, el Festival de Cinema de l’Alfàs concedeix un premi al Millor Curtmetratge dirigit per Dones, en col·laboració amb les associacions Huellas de Mujer i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mig Audiovisuals). El premi, dotat amb 500 euros, es tria entre les cintes que competeixen en la secció oficial.
Aquest premi pretén donar visibilitat al treball de les dones creadores en el món del cinema i enguany es fallarà entre els 6 curts realitzats per dones cineastes que competeixen en la secció oficial. Així les coses, optaran a aquest guardó els curts ‘La butaca de la puta’, ‘On your behalf’, ‘Dios te salve María’, ‘Blanco ne mente’, ‘Tornar a casa’ y ‘7 dosis de dopamina’.
Com en la resta d’edicions del Festival, també s’atorguen guardons sense dotació econòmica a la Millor Direcció, Millor Guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia.
El jurat del Festival encarregat de fallar els premis està compost per Cecilia Gessa, actriu, productora i directora; Cristina Delgado, periodista i crítica de cinema; Cristina Gallego, actriu; Nuria Cidoncha, delegada a la Comunitat Valenciana de CIM, i Chechu León, director del Festival Octubre en Curt.
Hi haurà, a més, un altre jurat encarregat de fallar el premi al Millor Curt Valencià, conformat per persones amb estret vincle amb la província d’Alacant, com són les actrius Cristina Alcázar i Paloma López i el crític de cinema Augusto González.
Enguany, l’organització del Festival ha rebut un total de 921 curts. El concurs està obert a la participació de productors i realitzadors espanyols de pel·lícules de ficció en format digital, que no superen els 20 minutos de duració. En aquesta 34 edició, totes les obres han arribat a l’organització del Festival a través de les plataformes digitals Festhome (709), Movibeta (177) i Clic for Festivals (33).
El 34 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebrarà del 2 al 10 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols.
Després de 33 edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional.
Ingrid García-Jonsson, Carlos Santos, Anna Castillo, Pepe Viyuela, Roberto Álamo, Leticia Dolera, Narcís Ibáñez Serrador, Javier Gutiérrez, Carmen Machi, Verónica Forqué, Paco Rabal, Jorge Sanz, Imanol Arias, Maribel Verdú, Ana Belén, Carmen Maura, Pedro Almodóvar, Montxo Armendáriz, Fernando Trueba, José Sacristán, Vicente Aranda, Gracia Querejeta, Luis García Berlanga, Emma Suárez, Eduardo Noriega, Victoria Abril, Julieta Serrano… i així fins més de 70 actors, actrius, directors i guionistes es troben entre els homenatjats del Festival de Cinema de l’Alfàs durant els seus més de tres dècades de vida.