La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, i la delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, han presentat la programació de Cultura de la Generalitat que es podrà gaudir al Teatre Arniches d’Alacant durant el primer trimestre de 2021.

Es tracta d’un total de 39 propostes entre teatre, dansa, circ, música i cinema que, segons Raquel Tamarit, “són 39 raons per a anar a la Arniches, 39 activitats que demostren que la cultura és segura i 39 moments per a continuar emocionant-nos amb el qual els creadors i creadores són capaces de fer”, i ha afegit: “Des de Cultura de la Generalitat fa mesos que diem que la cultura cura i ens ha acompanyat en els moments més durs d’aquests anys. Enfoquem el nou any amb una programació de gran qualitat gràcies al treball de tot l’equip de l’Institut Valencià de Cultura d’Alacant, liderat per Alicia Garijo. Estem i estarem al costat del sector cultural programant, i estem i estarem al costat del públic per a oferir activitats culturals de primer ordre a la ciutat d’Alacant amb un pressupost en 2021 que se supera en 2’7 milions”

Així mateix, Alícia Garijo ha destacat que “la nova programació mantindrà el mateix criteri de qualitat que en la resta de la temporada i afermem algunes línies de treball. Per això, presentem almenys un espectacle de dansa en el mes i mantenim l’exhibició de música, circ, teatre i espectacles familiars amb els mateixos criteris d’exigència en nous llenguatges, noves dramatúrgies o treballs que destaquen pels seus continguts en valors com la igualtat i la sostenibilitat”.

CIENFUEGOS. ‘aISLA2’
CIENFUEGOS. ‘aISLA2’

Entre la programació destaca el Cienfuegos estrena absoluta de la companyia valenciana Dansa, que presentarà ‘aISLA2’ que és el projecte resultat d’un elaborat plantejament d’investigació sobre noves metodologies virtuals per a la Creació Artística, a més d’un disseny i desenvolupament d’una eina pròpia cap a la composició coreogràfica, projectant un plantejament ideològic i estètic en la necessitat d’una construcció identificativa d’un recorregut de més de vint anys. La dansa seguirà amb dues grans propostes més, aquesta vegada per a totes les edats: la companyia mallorquina Baal dansa, que dedicarà el seu espectacle familiar a l’artista plàstic Joan Miró amb el títol ‘Mira Miró’ que es realitzará en el Museu d’Art Contemporani-MACA, i la multipremiada Aracaladanza, amb ‘Play’.

CATERVA. ‘L’home bo’
CATERVA. ‘L’home bo’

En teatre hi ha 7 propostes que es presenten al Teatre Arniches, de les quals 4 són companyies valencianes, amb treballs molt especials com la companyia Caterva i el seu espectacle ‘L’home bo’, que tracta sobre el joc de pilota valenciana i l’honorabilitat en l’esport valencià. Els trinquets van ser durant la dictadura un lloc de resistència, on es parlava, pensava i jugava en valencià. On el poble podia sentir-se lliure. Julio Palau i molts altres com ell van contribuir al fet que la identitat del poble valencià resistira en una època on es volia acabar amb qualsevol singularitat. Al febrer es representarà l’obra MAN UP de Teatro en Vilo on sis actors en escena es llançaran a representar un gran carnestoltes de la masculinitat, jugant a desconstruir, reconstruir o destruir els referents culturals que regeixen els estàndards de l’homenia; alhora que reflexionen sobre el seu lloc en el món i la seua pròpia identitat.

TEATRO EN VILO. MAN UP
TEATRO EN VILO. MAN UP

Com ja va sent habitual al Arniches, s’han programat 6 muntatges de teatre infantil, des de la dansa passant pels titelles, el musical o les propostes més sensorials dirigides als més xicotets avalades per diferents premis nacionals. Sense oblidar que, malgrat les dificultats, es manté la campanya escolar oferint en els centres educatius totes les mesures de protecció i seguretat.

El circ vindrà des d’Andalusia i Catalunya. Chicharrón, amb ‘Sin Ojana’, l’èxit de l’últim festival de circ CIRCADA, i ‘Voël’, que es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya, en la programació per als més xicotets durant aquest Nadal.

Ovidi Montllor
OVIDI MONTLLOR

La música estarà present en 4 grans fites. Arrancarà el 9 de gener amb el concert produït per l’Institut Valencià de Cultura en homenatge a Ovidi Montllor, que comptarà amb la presència de Toti Soler, Miquel Gil, Andreu Valor Tesa, Smoking Souls, Prozak soup, Mireia Vives i Borja Penalba, Pau Alabajos, Maluks i Jonatan Penalba en el seu espectacle a la ciutat d’Alacant. Els espectacles que es realitzaran a Alcoi, Castelló i València tindrà canvis en els músics participants. Ovidi és un artista compromés que va captivar a la seua generació i que ens ha deixat un llegat creatiu inabastable. Ovidi cantant, poeta, actor, polític, Ovidi que ha transcendit el pas del temps i dels significats, Ovidi que s’ha convertit en un clàssic per a tots aquells joves que ara s’acosten a la seua obra i la mantenen amb vivor. Invocar a Ovidi continuarà tenint sentit i vigència en la mesura que representa alguna cosa per a la nostra societat, una transmissió simbòlica que ens vertebra com a subjecte col·lectiu i ens proporciona uns referents culturals universals.

El públic també podrà gaudir d’un concert de Sílvia Pérez Cruz, que presentarà el disc ‘Farsa (gènere impossible)’ el 20 de febrer, o la veu de Maika Makovski el 20 de març.

Quant al cinema, s’ha programat un potent cicle dedicat a Eric Rohmer, en què es fa una profunda incursió en la seua filmografia amb 4 dels seus títols més representatius, entre els quals està ‘Pauline a la platja’. La programació fílmica es completa amb 5 pel·lícules més de cinema europeu i asiàtic.

S’avança l’horari d’emissió a les 20 h. per als espectacles en sala i les 19.30 h. per a la filmoteca els dijous.