L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla ha presentat en roda de premsa els actes organitzats per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Associació Conde de Gazola, Sub Delegació Defensa Alacant, el grup d’Operacions Especials, Regiment Artilleria Antiaèria 73 Cartagena, Terç de Llevant Infanteria de Mariana , Patrulla Àguila EA, Concatedral de Sant Nicolás, i a la Basílica Santa María, per a commemorar el 770 aniversari de la Presa del Castell de Santa Bàrbara.

L’origen d’aquesta celebració es remunta a 1243, quan en plena expansió cristiana, el governant musulmà de la Taifa de Múrcia signava el conegut com a Tractat d’Alcaraz amb l’infant de Castella Don Alfonso, el futur rei Alfonso X el Sabio, pel qual tot el regne musulmà de Múrcia es posaria sota el protectorat de la Corona castellana, inclòs castells d’importància com els de Alacant, Lorca o Chinchilla.

Pel que fa a la vila d’Alacant, en principi la idea era la de repoblar la ciutat amb pobladors cristians, origen de l’expansió de la medina islàmica (Vila Vella) cap a la Vila Nova cristiana.

El governador musulmà d’Alacant Zayyan ibn Mardanish no acceptava aquests acords, amb el que seria obligat al costat de molts pobladors a abandonar la vila en 1247, data que podem considerar la del començament del domini castellà de la vila alacantina. La conquesta militar, inclòs la fortalesa, culminava el 4 de desembre de 1248, quan les tropes castellanes de l’infant Don Alfonso prenien el castell.

Era el moment en què se signaven els acords entre Castella i Aragó per a fixar de nou els límits d’expansió d’ambdues corones, romanent Alacant sota sobirania castellana durant quaranta-vuit anys més, fins que en 1296 el rei Jaime II prenia la vila per a la corona aragonesa.

Alfonso de Castella, una vegada conquistada Alacant als andalusíes, va commemorar la victòria denominant al castell, fins a aqueix moment àrab, «de Santa Bàrbara», per coincidir aquesta festivitat amb el dia de la presa de la vila per les tropes cristianes.

Padilla ha assenyalat que «L’Ajuntament ha programat nombroses activitats amb l’objectiu de commemorar una data clau en la història de la ciutat i del seu símbol més reconegut, el Castell de Santa Bàrbara».

Divendres dia 23

En el saló d’actes del MACA a les 18 hores, una Conferència en la intervé Juan Antonio Barri amb el tema: «Guerra i frontera en el segle XIII. La conquesta d’Alacant per Alfonso X» i a les 19 hores una Conferència a càrrec de Miguel Alfonso García Monllor amb el tema “L’Artilleria en el Castell de Santa Bàrbara”.

Dissabte dia 24

A les 10.30 hrs. Ofrena a santa Bàrbara en les Ruïnes de l’Ermita a de el Castillo.

Posteriorment en la Plaça del Mar.

A les 11.50 Missatge Institucional d’obertura dels actes de celebració, del 770º Aniversari de la presa d’Alacant 1248-2018, a càrrec de l’Alcalde.

A les 12.00 hrs. Hissat solemne de la Bandera i Acte d’homenatge als soldats de tots els temps, enquadrats en els exèrcits d’Espanya, que un dia van lluitar amb valor, van servir amb lleialtat i van morir amb honor.

A les 12.15 hrs. Dispare Bateria de 21 Salves d’ordenança amb artilleros en uniforme d’època en l’Escala de la Reina del Port d’Alacant

A continuació. Actuació de la Patrulla Àguila de l’Exercite de l’Aire

A les 18.30 hrs. Concert de música 770º Aniversari pren d’Alacant de la Unitat de Música del Terç Alce d’Infanteria Marina (Armada) amb la Participació de la soprano Carmen Muñoz . En la Concatedral de sant Nicolás

Domingo 25

A les 12.00 hrs. Missa solemne en la Basílica de Santa María, en honor a Santa Bàrbara

Amb la participació de

  • Cor de la Basílica de Santa María d’Alacant.
  • Tenor don Pedro Sant Bueno