A Torrevella desenvolupen un projecte educatiu de recuperació patrimonial de les vinyes en La Mata

A Torrevella desenvolupen un projecte educatiu de recuperació patrimonial de les vinyes en La Mata

El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Torrevella, Ricardo Recuero, juntament amb representants de AGAMED, l’associació ARS CREATIO i alumnat de 16 a 18 anys de Formació Professional de Agrojardinería i Composicions Florals de l’IES MARE NOSTRUM, han participat en el projecte de recuperació patrimonial de les vinyes en La Mata, que s’ha desenvolupat al Parc Natural de la Mata enfront del cementeri d’aquesta pedania torrevejense.

La Mata ha sigut un entorn vitivinícola únic des de fa centenars d’anys, arribant a exportar en alguns moments de la història a països com Itàlia, França, Portugal o Alemanya. S’han documentat més de 200 hectàrees dedicades a la vinya i en l’actualitat només sobreviuen unes 33. Amb aquest projecte educatiu s’inicia la possibilitat de revertir una situació de pèrdua de vinyes històriques i es posa en valor el patrimoni, la història, el paisatge, el medi ambient i l’etnografia local.

En aquesta actuació es tracta de recuperar una parcel·la de 4.500 m², en un paratge emblemàtic al costat de la llacuna de la Mata, cedida per Eduardo Paredes Torregrosa i per l’empresa Bufa Llevant. El projecte compta, a més de la col·laboració i assessorament d’aquest el viticultor matero jubilat, amb la de Hilarión Pedauyé Armengol (viticultor, enòleg i empresari productor de vi) i d’Ana Meléndez Zomeño, com a coordinadora i impulsora del projecte. Participen directament en la recuperació de vinyes i en la nova plantació, 32 alumnes i tres professors, que pertanyen al Departament d’FP d’Agrària del centre IES Mare Nostrum.

En l’actuació s’estableixen nous conceptes d’agricultura ecològica i de conservació per a gestionar de manera innovadora, partint de la pràctica tradicional matera, de manera que permeta progressar en les tècniques vitícoles. Així mateix es realitza una viticultura respectuosa amb el mitjà, rebutjant l’ús de compostos químics d’origen sintètic. Només es realitzarà un conreu a l’any i es deixarà la poca cobertura vegetal existent en la zona per a previndre l’erosió.

L’objectiu d’aquest projecte educatiu mediambiental és oferir a l’alumnat formació professional en un espai d’acció real, fora de l’àmbit estrictament escolar, així com donar a conéixer la història i la cultura local, comprendre el paisatge tradicional vitivinícola de la Mata, donar a conéixer i protegir la biodiversitat de la zona de treball, i revertir el procés de pèrdua patrimonial en relació amb les vinyes de la Mata.

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X