Més d’un centenar de persones de la comunitat gitana van acudir a l’acte celebrat el dissabte organitzat per la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, en el Castell de Santa Bàrbara, per a commemorar el 269 Aniversari de la Lluita contra el Antigitanismo, i retre homenatge a les persones que van ser capturades en la Gran Redada del poble gitano que es va dur a terme sota el regnat de Fernando VI en la nit del 29 al 30 de juliol de 1749.

L’acte ha comtat per primera vegada amb la participació de l’Alcalde d’Alacant, Luis Barcala, que va fer una crida a “la consciència de tots els ciutadans de la gravetat d’aquella batuda” i va condemnar els fets públicament, «perquè aquests successos no caiguen en l’oblit i no tornen a repetir-se mai«.

Per la seua banda el president de la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), Ramón Fernández, ha agraït les paraules de l’alcalde, corroborades per una forta ovació dels assistents, i ha valorat «el compromís amb la memòria històrica del poble gitano«.

Al temps, l’Alcalde va emfatitzar sobre la Declaració Institucional contra el Antigitanismo, aprovada per la Corporació Municipal al juliol de 2016, que va instituir el 29 de juliol com a Dia Local de la Lluita contra el Antigitanismo, que es commemora matí. L’acte institucional ha finalitzat amb la interpretació de «Gelem«, l’Himne del Poble Gitano.

 

Així mateix en el Pati d’Armes de la fortalesa, al costat de les masmorres on van ser tancats, s’ha realitzat una ofrena sota la placa descoberta fa dos anys i en la qual figuren els noms de les persones represaliadas, on s’han posat clavells i espigues, dipositades individualment, simbolitzant l’alegria i el pa.