MARQ

Els dies 18, 22 i 23 de maig es desenvoluparan activitats dins de la programació especial del Dia Internacional dels Museus (DIM)

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 12.00 i 17.30 hores.

Domingo i festius: 12.00 hores.

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Exposició ‘Cova de l’Or’

L’exposició ‘Cova de l’Or: Museu de lloc. Investigació, protecció i obertura d’un santuari del VI mil·lenni a. C.’ es pot visitar en l’espai Ones en el Cel, en horari d’obertura al públic del Museu.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores.

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge: 12.00 hores.

Visita Teatralitzada*:

Diumenge 16 de maig: 12.30 hores

nova data després de l’anul·lació de l’activitat el passat 10 d’abril per pluges

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores.

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge: 12.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

MUBAG

Durant la setmana es desenvoluparan diverses activitats dins de la programació especial del Dia Internacional dels Museus (DIM)

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

PLANTA BAIXA:

o La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

ENTREPLANTA:

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la

entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la

Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix

del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en

belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José

Aparicio i Vicente Rodes.

PRIMERA PLANTA:

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

SEGONA PLANTA:

• A estudi. Peces per a nous discursos

L’exposició ‘A estudi. Peces per a nous discursos’ està formada per onze obres, la majoria exposades per primera vegada en el Mubag, fruit d’adquisicions, com les dues Al·legories de Lorenzo Pericás adquirides en 2017 al Real Liceu Casino d’Alacant; donacions, com els Montes d’Orihuela del pintor Rafael Botí Gaitán, donada recentment pel seu fill; i depòsits, com el realitzat en 1932 per la Direcció General de Belles arts amb obra procedent del Museu Nacional del Prado i entre les quals s’inclou Desgraciada! de José Soriano Fort, peça que ha format part de la recent exposició temporal ‘Convidades. Fragments’ sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)’. Una selecció pertanyent a la col·lecció de la Diputació d’Alacant i que es valorarà per a incloure’s tant en els discursos actuals expositius com en els pròxims que està projectant el Mubag. A més, la mostra pretén donar a conéixer com es treballa en un museu, des de l’estudi i la catalogació de les obres fins a la restauració i la conservació abans de la seua incorporació en una exposició.

ADDA

• Concert Conservatori Guitarrista José Tomás

Lunes, 17 de maig a les 19.00 hores. ADDA. Entrada lliure, mitjançant invitació.

L’alumnat del departament de Vent Metall i Percussió del Conservatori Guitarrista José Tomás oferiran un concert amb entrada lliure mitjançant invitació. Les reserves es poden fer en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es

• Concert escènic: ‘Sona… El Circ!’

Dissabte, 22 de maig a les 18.00 hores i diumenge 23 de maig a les 12.00 hores.

El ADDA Simfònica, sota la direcció d’Ignacio García Vidal, oferirà un concert escènic titulat ‘Sona… El Circ!’, amb disseny i narració d’Ana Hernández Sanchiz i amb el Gran Rufus com clown malabarista. Es tracta d’un espectacle basat en La història de Felipe de W.Hartmann amb peces de Dukas, Fucik, Stravinski, Offenbach, Xostakóvitx i Khachaturian. El preu de l’entrada és de 10 euros i gratuït per a menors de 16 anys.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

• Encuentro artista-comissària: ‘Diners Mercaderia Diners’

La Casa Bardín acull l’exposició “Diners Mercaderia Diners” de l’artista Luisa Pastor Mirambell, comissariada per Pilar Tébar Martínez, que es pot visitar fins al 4 de juny de 2021. El dimarts 18 de maig a les 19.30 hores tindrà lloc la trobada entre artista i comissària.

El projecte s’emmarca en el cicle de la sèrie Art a la Casa Bardín i gira entorn del trinomi D-M-D, Diners-Mercaderia-Diners, fórmula general del capital empleat per Marx per a explicar que els diners s’inverteix per a comprar i vendre mercaderia, que torna a proporcionar diners, -capital-, en un cicle infinit en el qual es gasta diners per a obtindre més diners, i que l’artista utilitza, conceptualment, per a desenvolupar aquest treball de recerca i de reflexió plàstica.

• Fira del Llibre: De la mar a la terra

Emmarcada en la celebració de la Fira del Llibre d’Alacant 2021, el divendres 21 de maig tindrà lloc la presentació de De la mar a la terra.

Una aproximació a l’etnologia alteana d’Antoni Belda Antolí. L’acte tindrà a les 19.45 hores en l’Edifici Sèneca d’Alacant i és necessari reservar amb antelació a través d’https://ferialibroalicante.com/

• Fira del Llibre: Conta contes

‘Caputxeta Roja i el misteri dels croasanes’ és el títol de l’activitat que s’oferirà el dissabte 22 de maig a les 17.30 hores a càrrec de Nuria García i Salvador Ronda. La proposta organitzada pel IAC Juan Gil-Albert està recomanada per a xiquets d’entre 3 i 8 anys i tindrà lloc en l’Edifici Sèneca d’Alacant amb reserva prèvia en https://ferialibroalicante.com/

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

El MuBoma proposa un cap de setmana de portes obertes per a celebrar el Dia Internacional dels Museus. El museu obrirà les seues portes de 10.00 a 14.00 i de 17.30 a 20.30 hores el dissabte 15 i d’11.00 a 14.00 hores el diumenge 16.

El dissabte al matí es podrà gaudir de l’activitat “Auca del MuBoma”, que recupera la tradició dels narradors itinerants, i dels tallers per als més xicotets amb diverses passades: 10.30, 11.15, 12.00 i 12.45 hores. A la vesprada, tindrà lloc l’espectacle “Moments Màgics” amb el Mag Álvaro a les 19.00 hores. El diumenge al matí es realitzaran diverses visites guiades, a les 11.30, 12.00 i a les 12.30 hores, al costat del taller “Dibuixa el Futur”.

A més, paral·lelament s’han organitzat també activitats en línia, el dissabte a les 12.00 hores “Auca del MuBoma” i a les 17.00 hores l’activitat “Visita el futur”. El diumenge a les 12.00 hores s’oferirà el taller didàctic: “Bombers Espacials”.

Inscripcions: En totes les activitats serà obligatòria la inscripció prèvia en el número de telèfon: 965 544 418 o via email: visitas@muboma.com.