MARQ
www.marqalicante.com
o Exposició permanent
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entès com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de durada als soterranis per a conèixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
Dissabte i diumenge: 11.00 hores

o Exposició ‘La princesa dels Carpats’
La mostra ‘La princesa dels Carpats. Una excepcional sepultura argàrica de Sant Antón (Oriola, Alacant)’ es podrà contemplar fins a abril de 2024 en el vestíbul del museu. En aquest espai expositiu el MARQ exhibeix algunes de les peces arqueològiques més rellevants trobades en les excavacions dels seus projectes de recerca i, en aquesta ocasió, mostrarà un excepcional conjunt d’objectes de l’Edat del Bronze que compten amb 4.000 anys d’antiguitat.
o Exposició ‘El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els guerrers de Xi’*an’
El MARQ acull fins al 28 de gener de 2024 l’exposició internacional ‘El Llegat de les Dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’*an’, que inclou cinc rèpliques i 130 peces originals, moltes de les quals mai han estat exposades fora de la Xina. Entre els originals, destaquen nou guerrers i un cavall de terracota, deu elements d’enorme singularitat i valor que són el número màxim que pot sortir del país.
L’exposició es distribueix en les tres sales temporals del museu i la Biblioteca. Amb més de 1.100 metres quadrats, la mostra disposa dels últims avanços tecnològics, accions interactives, recursos audiovisuals i didàctics, elements sonors, tàctils i olfactoris, pictogrames i textos adaptats al sistema de lectura fàcil i al llenguatge de signes per a permetre que els continguts siguin accessibles per a tots els públics.

Visita guiada en castellà:
– Dimarts a divendres: 10.30, 12.30, 13.00, 13.30, 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 hores
– Dissabte: 10.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30 i 17.00 hores
– Domingo i festius: 10.30, 11.30, 12.30 i 12.45 hores

Visita guiada en valencià:
– Dimarts a divendres: 16.30 hores
– Dissabte i diumenge: 11.00 hores

Visita guiada en francès:
– Dissabte i diumenge: 10.30 hores

Visita guiada en anglès:
– Dimarts a divendres: 16.00 hores
– Dissabte i diumenge: 11.00 hores

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a diumenge: 12.00 hores
Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets
Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seva àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a diumenge: 12.00 hores
Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obre les seves portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.
o Jaciment La Cova de l’Or
Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obre a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la recerca del Neolític.
Visita guiada al jaciment i al centre d’interpretació, prèvia concertació:
– Dissabtes: de 09.00 a 14.00 hores. Sortides a la cova: 09.00 i 11.30 hores.
– Diumenges i festius: de 09.00 a 14.00 hores. Sortides a la cova: 09.00 i 11.30 hores.

o Torre Almohade d’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la petita alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:
De dimarts a divendres: 11.30 hores
Dissabte: 11.30 i 16.30 hores
Domingo: 11.30 hores

o Cava Gran d’Agres
Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.


MUBAG
www.mubag.es
El servei de visites guiades del MUBAG i els concerts dels conservatoris s’interrompen temporalment fins a octubre de 2023.

EXPOSICIÓ PERMANENT
o El segle XIX. La col·lecció a la llum
A través de més de vuitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment.
El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.
El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permès enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

o La finestra de l’art. Javier Lorenzo
El cicle ‘La finestra de l’art’, en la seva segona edició, s’ha dedicat a Javier Lorenzo (Alacant, 1950) i a la seva obra Espectador de les estacions (2009), donada al museu l’any 2021. Una pintura amb la qual a més homenatja el seu gran amic, el també pintor Vicente Rodes (Villena, 1948 – Alacant, 2022). En el llenç, el recognoscible perfil del rostre de Rodes apunta expectant en una fosca atmosfera marítima creada per un esplèndid Lorenzo. En l’espai a més un Autoretrat, propietat de l’artista, i un audiovisual, elaborat pel Departament d’Imatge de la Diputació d’Alacant, en el qual el pintor des del seu estudi ens fa partícips de la seva trajectòria vital i artística.
o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània
El MUBAG ha recuperat com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat divuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges.
Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, així com pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela; i un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco.


EXPOSICIONS TEMPORALS

• ‘La inspiració en l’art. La col·lecció de Sara Navarro’
‘L’art com a inspiració. Col·lecció Sara Navarro’ reuneix 53 obres que la dissenyadora alacantina Sara Navarro ha adquirit durant més de 30 anys i prop d’un centenar dels seus dissenys més emblemàtics. En aquesta primera exposició, que es podrà visitar fins al 15 d’octubre, que conjumina art i disseny per primera vegada en el MUBAG, Begoña Deltell, comissària de la mostra s’ha encarregat del discurs expositiu amb els artistes contemporanis de prestigi presents, entre els quals figuren Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Jaume Plensa, Equip Crònica, Alfonso Albacete, Guinovart, Jannis Kounellis, Lucio Muñoz, Rafols Casamada, Yutaka Mori, Max Pam, Joan Miró, Alexanco, Hernández Pijuan, Nicola de María, Jus Juchtmans i Arnulf Rainer, Fuencisla Francés i Pamen Pereira, entre altres.

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:
Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es


• Catàleg exposició temporal ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’
Amb motiu d’aquesta exposició commemorativa de l’Any Sorolla, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual es recullen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica a totes les obres que la componen.

• Catàleg exposició ‘L’art com a inspiració. La col·lecció de Sara Navarro’
El catàleg d’aquesta mostra compta la trajectòria de Sara Navarro i la seva passió per l’art que discorre per camins de rajoles color cirera, to corporatiu de la marca de calçat de la dissenyadora.


• Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG
– Quaderns del MUBAG 01 Des del Museu es llança el segon nombre de Quaderns del MUBAG, que continua amb la seva labor anual de difondre les activitats desenvolupades en els últims mesos, així com de publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. El número 01 inclou articles dedicats a José Aparicio, Emilio Varela i Javier Lorenzo, entre altres.
– Quaderns del MUBAG – Extra 1 La revista Quaderns del MUBAG s’acompanya, en 2022, d’un suplement. Aquest primer monogràfic titulat Mar Nostre. Una mirada multidisciplinària i oberta aprofundeix en l’estudi de la influència de la mar Mediterrània en diferents disciplines i àmbits acadèmics.

ADDA


https://addaalicante.és/
• Festival Música Contemporània: ‘Into Eternity’
‘Into Eternity’ és el nom del concert programat per al divendres 22 de setembre, a les 20.00 hores, i protagonitzat per Helena Ressurreiçäo, Maya Fridman, Belifante Quartet, Michael Hesselink, Jacobus Thiele, Marion von Tilzer i James Murray. Entrada gratuïta.

• Festival Música Contemporània: Duo Cassadó
El dissabte 23 de setembre, a les 20.00 hores, el Duo Cassadó oferirà ‘Encanteri i Follet’ al costat del ballarí Iván Vargas. Entrada gratuïta.

• X Cicle Bandes de la província en el ADDA
El diumenge 24 de setembre, tindran lloc dues actuacions emmarcades en el ‘X Cicle Les bandes de la província en el ADDA’. La Societat Musical Santa María Magdalena de Novelda intervindrà a les 10.00 hores i la Societat Musical i Cultural Verge de les Neus a les 13.00 hores. Entrada gratuïta.


INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
www.iacjuangilalbert.com
• Cicle Descubrelos/les: La inclusió a través de l’esport
El dimarts 19 de setembre a les 19.30 hores, la Casa Bardin acollirà una taula rodona sota el títol ‘La inclusió a través de l’esport: Fundació EÓ Enforno Handbol Alacant’, organitzada en el marc del cicle ‘Descobreix-los/les’. La jornada comptarà amb la participació del president del Club Handbol EÓ Alacant, Jaime Cremades, i la responsable de la secció d’inclusius, l’esportista Josefina Rodríguez, moderats i presentats pel periodista Toni Cabot i la directora general de Patrimoni Cultural de la GVA, Pilar Tébar.


• Recital poètic-musical: Homenatge a García Lorca
El Teatre Wagner d’Asp serà escenari divendres que ve, 22 de setembre, del recital poètic musical ‘Federico García Lorca: un geni amb follet’, per a commemorar el 125 aniversari del seu naixement. L’acte serà a càrrec de la Associació Cultural La Música dels Paraules amb el guitarrista Óscar Santacreu, la poeta i actriu Esther Abellán i la pianista María Matas.

• Exposició: ‘Sómnica’
L’artista, empresària i emprenedora, Sómnica Bernabeu exhibeix la seva obra en l’exposició ‘Sómnica’ que es pot visitar a la Casa Bardin.
o Enllaç al portal digital:
https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/


MUBOMA
www.muboma.com
El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conèixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permès el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.