MARQ

www.marqalicante.com

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada a l’exposició permanent:

De dimarts a divendres: 16.30 hores

Dissabte, diumenge i festius: 11.30 hores

o Exposició ‘Gladiadors. Herois del Coliseu’

‘Gladiadors. Herois del Coliseu’, en col·laboració amb el Coliseu de Roma, es podrà visitar fins al 16 d’octubre i reuneix 140 peces originals, algunes d’elles exposades per primera vegada a Espanya, procedents de huit museus i institucions italianes.

Visita guiada a l’exposició permanent:

De dimarts a divendres: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 i 17.00 hores

Dissabtes: 10.30, 11.30, 12.30, 14.00, 15.00, 16.00 i 17.00 hores

Domingo i festius: 10.30, 11.30, 12.30 hores

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, els dissabtes de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges i festius de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabtes: 11.30 i 16.30 hores

Domingo i festius: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

La Cova de l’Or a Beniarrés s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

Visites al centre d’interpretació:

Dissabtes: de 9.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 18.30 hores.

Eixides a la cova: 9.00 i 11.30 hores.

Diumenges i festius: de 9.00 a 11.30 hores.

Eixides a la cova: 9.00 i 11.30 hores.

MUBAG

www.mubag.es

EXPOSICIONS PER A VISITAR:

PLANTA BAIXA:

o ‘La Finestra de l’Art’. María Chana

El nom de ‘La finestra de l’art’ sorgeix amb la idea de recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII i difondre mitjançant una exposició a artistes amb una trajectòria de reconegut prestigi i presents en la col·lecció de la Diputació d’Alacant. El nou espai s’inaugura amb María Chana del Castell i la peça Sense Títol, concebuda per a una exposició a Egipte en 2006 i donada en 2021 a la col·lecció de la institució provincial. En ella, Chana desplega el seu propi llenguatge creatiu en el qual combina colors vibrants en unes taques denses i altres més diluïdes per a aconseguir un efecte de transparència. El seu estil és abstracte i en paraules de l’artista “evoca poèticament a la naturalesa”.

o La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

ENTREPLANTA:

o Escola de Dibuix del Consolat

La proposta es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella, es dona a conéixer obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, i entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

o Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville (1793-1873)

La mostra, prorrogada fins al 26 de juny de 2022, reuneix vint-i-cinc obres inèdites del diplomàtic i pintor francés Didier Petit de Meurville realitzades durant el seu càrrec de vicecònsol francés a Alacant. A Dider Petit li va acollir un Alacant emmurallat i un port en plena expansió comercial, com així ho representa en diverses vistes de la ciutat. L’exotisme que va trobar en terres llevantines, seguint l’ideal de la pintura romàntica de l’època, li va despertar l’interés de recórrer la província i representar els paratges naturals de Sant Joan, Crevillent, Elx i voltants del seu Palmerar. La mirada de Didier Petit de Meurville suposa un document gràfic únic que ens revela com era Alacant i els seus habitants a mitjan segle XIX.

PRIMERA PLANTA:

Exposició permanent: ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment.

El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.

El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.

SEGONA PLANTA:

o D’acord. Emilio Varela i els seus contemporanis

L’ampli llegat pictòric que custodia el museu del reconegut artista alacantí de la primera meitat del segle XX, Emilio Varela, es mostra en aquest nou espai al costat d’obra dels seus contemporanis. Una selecció de més de cinquanta pintures de Varela, entre paisatges, natures mortes i retrats, que es podrà contemplar al costat d’altres de Lorenzo Aguirre, Rigoberto Soler, Vicente Albarranch i Gastón Castelló.

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

Catàleg exposició: ‘Alacant, paratge exòtic’

Com a resultat de l’estudi de la figura de Didier Petit de Meurville, de les pintures creades durant la seua estada a Alacant -com a vicecònsol de França de 1848 a 1857- i de com era la ciutat i part de la província a mitjan segle XIX s’ha realitzat un complet catàleg digital que es pot consultar en la pàgina web del Mubag www.mubag.es i viatjar de manera visual en el temps, descobrint paratges alacantins fins ara inèdits.

o Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

Des de l’obertura del Museu en 2001 s’impulsa, per primera vegada, l’edició de la revista Quaderns del MUBAG, de periodicitat anual. El seu llançament, al desembre de 2021, coincideix amb el vint aniversari del centre. Aquesta completa publicació, en paper i també en format digital, aborda la història de l’art, la museografia, i les exposicions, col·leccions i activitats del museu.

CONCERTS EN EL MUBAG:

o Audicions Joves Músics

Estudiants dels diferents departaments musicals del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá i del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás ofereixen audicions en el Museu. El dijous 5 de maig a les 18.00 hores tindrà lloc un concert a càrrec dels alumnes del Departament de Piano del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá.

ADDA

https://addaalicante.és/

o Les nostres bandes i orquestres: Trio Arbós

El dilluns 2 de maig a les 20.00 hores el cicle ‘Les nostres Bandes i Orquestres’ oferirà un concert gratuït del Trio Arbós, format per Ferdinando Trematore (violí), José Miguel Gómez (violoncello) i Juan Carlos Garvayo (piano).

o Temporada Simfònica: ADDA Simfònica

El dissabte 7 de maig a les 20.00 hores el ADDA acollirà el concert “Els Planetes” a càrrec de l’orquestra ADDA Simfònica dirigida per Josep Vicent i amb l’actuació de Júlia Gállego (flauta) i el cor Amici Musicae.

o Cicle Almantiga: Robert Silla & Il Maniatico Ensemble

Robert Silla & Il Maniatico Ensemble -format per Silvina Álvarez (viola), Martí Varela (viola), Carla Sanfelix (violoncel), Luis María Suárez (violí) i Ane Matxain (violí)- protagonitzaran el concert del diumenge 8 de maig a les 19.00 hores, emmarcat en el cicle del Almantiga.

o Les nostres bandes i orquestres: Orquestra Ciutat d’Elx

El diumenge 8 de maig a les 20.00 hores el cicle ‘Les nostres Bandes i Orquestres’ oferirà l’actuació de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Elx, sota la direcció de Mihnea Ignat. El concert comptarà amb la participació dels solistes Kremena Gancheva, Pepa García Maciá, María García Maciá, el narrador Juan Antonio Olmedo i l’Orfeó Crevillentí.

INSTITUT JUAN GIL-ÁLBERT

www.iacjuangilalbert.com

o Cicle ‘Alacant: Una província de festa’: Taula redona sobre ‘Festes de Moros i Cristians en l’Alt Vinalopó’

El dimarts 3 de maig a les 18.30 hores tindrà lloc a la Casa Bardin una nova sessió del cicle “Alacant: Una província de festa” amb una taula redona sota el títol ‘Festes de Moros i Cristians en l’Alt Vinalopó’. Moderat per Francisco Rosique, president de la Junta Central de Festes de Moros i Cristians de Villena, la trobada comptarà amb la participació de la exconcejala de Festes de Biar, María Cristina Hernández; el cronista de la comparsa Turcs de Saix, Gabino Ponce; el fester d’Onil, José Francisco Giner; la component de la comparsa Llauradors de Villena, Maricruz Rojas; i la component de la comparsa Maseros de Castalla, María Seva.

o Patrimoni. Art en Valor: Palacio del Portalet

El Palau El Portalet LAB-15 d’Alacant serà el protagonista el dimecres 4 de maig, a les 19.30 hores, d’una nova sessió del cicle ‘Patrimoni. Art en Valor’. La conferència serà a càrrec d’Ángel Rocamora, arquitecte que va intervindre en l’última rehabilitació de l’edifici, així com de l’arquitecte Santiago Varela i el gerent del Patronat Municipal de l’Habitatge, Gaspar Mayor.

o Publicacions: L’home tranquil

La Casa Bardín acollirà el dijous 5 de maig a les 18.00 hores la presentació del llibre L’home tranquil de Mario Martínez i Emilio Soler.

o Descobreix-los/les: Altres mirades en l’art i la creativitat

El divendres 6 de maig a les 18.00 hores tindrà lloc una trobada a la Casa Bardín per a analitzar la divulgació de l’expressió artística des de la discapacitat intel·lectual i el seu impacte en la societat i en les persones usuàries d’aquesta creativitat. Coordinada per Kike Romá i Fini Pérez Juan, treballadors del Centre de Sant Rafael, la sessió mostrarà el treball de dos dels artistes convidats, Gonzalo Rodríguez i Juan Miguel García i la projecció d’imatges i vídeos sobre la seua producció.

o Art a la Casa Bardin: ‘Schwindel’

L’artista Filiberto Siscar exposa fins al 3 de juny la seua proposta expositiva ‘Schwindel’, comissariada per Silvia Mercé i premiada en el V Concurs Art a la Casa Bardin.

o Convocatòries obertes:

– Concurse Trobades d’Art Contemporani 2022 (EAC 2022). Presentació de sol·licituds fins al 4 de maig de 2022

bit.ly/concursoeac2022

– Premis del Documental Alacantí (DOCS ALC). Presentació de sol·licituds fins al 4 de maig de 2022

bit.ly/docsalc2022

MUBOMA

www.muboma.com

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.