MARQ
www.marqalicante.com

o  Exposició permanent
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.  L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a divendres: 13.00 i 17.00 hores
Dissabtes: 11.00, 13.00 i 17.00 hores
Diumenges i festius: 10.30 i 12.00 hores
Visita teatralitzada (recomanada per a menors de 3 a 9 anys):
Diumenges: 12.30 hores
o  Exposició ‘El cavaller de Ifach’
La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.
o Jaciment Tossal de Manises Lucentum
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat. 
Visita guiada:
De dimarts a divendres: 12.00 hores  
Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores    
Domingo: 12.00 hores   
o    Jaciment La Illeta dels Banyets
Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a divendres: 12.00 hores  
Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores   
Domingo: 12.00 hores   
o   Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.
o   Jaciment La Cova de l’Or
La Cova de l’Or tanca al públic per fi de temporada des del 6 de novembre de 2022 i està previst que reòbriga el dissabte 18 de març de 2023. Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.
o   Torre Almohade d’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00, i dissabtes també de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.
Visita guiada:
De dimarts a divendres: 11.30 hores  
Dissabtes: 11.30 i 16.30 hores   
Domingo: 11.30 hores
o  Cava Gran d’Agres
Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG
www.mubag.es

EXPOSICIÓ PERMANENT
o El segle XIX. La col·lecció a la llum
A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment.
El discurs es divideix en set àmbits: ‘La imatge d’Alacant, el port’, ‘El viatge com a aprenentatge’, ‘El passat rescatat’, La pintura, testimoni social’, ‘El retrat com a símbol social’, ‘Cap al canvi de segle’ i ‘L’emoció entorn al rostre’. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient. El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado.
Visites guiades:
Passes guiats a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.
Visites educatives: de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores.
Informació i reserves en www.mubag.es, en el telèfon 611729787 o en el correu electrònic visitasmubag@recursossl.es

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG
o   La finestra de l’art. Javier Lorenzo
El cicle La finestra de l’art dedica la seua segona proposta al pintor Javier Lorenzo (Alacant, 1950) i a la seua obra Espectador de les estacions (2009), donada al museu l’any 2021. Una pintura amb la qual a més homenatja el seu gran amic, el també pintor Vicente Rodes (Villena, 1948 – Alacant, 2022). L’espai inclou Autoretrat, propietat de l’artista, i un audiovisual sobre la trajectòria vital i artística de Lorenzo.
o       De l’informalisme a l’abstracció mediterrània
El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino, Josep Ginestar, Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla, Mario Candela, Arcadi Blasco i Teresa Lanceta.
EXPOSICIONS TEMPORALS
‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’ 
El Museu de Belles arts d’Alacant se suma a la commemoració del centenari de la defunció del pintor Joaquín Sorolla (1863-1923) amb una exposició, comissariada per Francisco Javier Pérez Rojas, que possibilita la trobada i diàleg de l’homenatjat amb els seus mestres i deixebles. Quatre generacions es donen cita permetent-nos contemplar l’evolució i aportacions dels artistes valencians entre 1871 i 1923, amb Sorolla com a convidat especial. La seqüència expositiva s’articula en una sèrie d’apartats que reflecteixen, a través dels diferents gèneres pictòrics, la riquesa i alt nivell de l’Escola Valenciana en aqueixos moments amb Sorolla com a punta d’un gran iceberg. L’exposició, que es podrà visitar fins al 25 de juny de 2023, ha sigut possible gràcies a la generosa contribució del Museu de Belles arts de València i dels nombrosos col·leccionistes particulars.
Visites guiades:
–          Passes guiats a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.
–          Passes guiats fixos: dissabtes a les 18.30 i diumenges a les 11.30 i a les 12.30 hores.
–          Visites educatives: de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores, en castellà i valencià
Per a més informació i reserves www.mubag.es. També podreu concertar les visites a través de formularis web,  en el telèfon 611729787 o en el correu electrònic visitasmubag@recursossl.es
‘La inspiració en l’art. La col·lecció de Sara Navarro’
‘L’art com a inspiració. Col·lecció Sara Navarro’ reuneix 53 obres que la dissenyadora alacantina Sara Navarro ha adquirit durant més de 30 anys i prop d’un centenar dels seus dissenys més emblemàtics. En aquesta primera exposició que conjumina art i disseny per primera vegada en el MUBAG, Begoña Deltell, comissària de la mostra s’ha encarregat del discurs expositiu amb els artistes contemporanis de prestigi presents, entre els quals figuren Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Jaume Plensa, Equip Crònica, Alfonso Albacete, Guinovart, Jannis Kounellis, Lucio Muñoz, Rafols Casamada, Yutaka Mori, Max Pam, Joan Miró, Alexanco, Hernández Pijuan, Nicola de María, Jus Juchtmans i Arnulf Rainer, Fuencisla Francés i Pamen Pereira, entre altres.
Visites guiades:
Passes guiats a grups: de dimarts a diumenge en l’horari del museu.
Passes guiats fixos: dissabtes 17.30.
Per a més informació i reserves www.mubag.es. També podreu concertar les visites a través de formularis web,  en el telèfon 611729787 o en el correu electrònic visitasmubag@recursossl.es
‘Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville (1793-1873)
Reuneix vint-i-cinc obres inèdites de Didier Petit de Meurville realitzades durant el seu càrrec de vicecònsol francés a Alacant. La mirada del diplomàtic i pintor francés Didier Petit de Meurville suposa un document gràfic únic que ens revela com era Alacant i els seus habitants a mitjan segle XIX.
PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:
Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es
·        Catàleg exposició: ‘Alacant, paratge exòtic’
Com a resultat de l’estudi de la figura de Didier Petit de Meurville, de les pintures creades durant la seua estada a Alacant -com a vicecònsol de França de 1848 a 1857- i de com era la ciutat i part de la província a mitjan segle XIX s’ha realitzat un complet catàleg digital que es pot consultar en la pàgina web del Mubag www.mubag.es i viatjar de manera visual en el temps, descobrint paratges alacantins fins ara inèdits. 
·        Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG
–          Quaderns del MUBAG 01 Des del Museu es llança el segon nombre de Quaderns del MUBAG, que continua amb la seua labor anual de difondre les activitats que ha desenvolupat el museu en els últims mesos, així com de publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. El número 01 inclou articles dedicats a Emilio Varela, Javier Lorenzo i José Aparicio, entre altres.
–          Quaderns del MUBAG – Extra 1 Aquest primer monogràfic titulat Mar Nostre. Una mirada multidisciplinària i oberta aprofundeix en l’estudi de la influència de la mar Mediterrània en diferents disciplines i àmbits acadèmics.

ADDA
https://addaalicante.és/  
·        ADDA Jove, Les nostres Bandes: Conservatori Óscar Esplá
L’Auditori acull el dilluns 20 de febrer, un concert gratuït dels alumnes de Fagot i Flauta del Màster en Interpretació Musical del Conservatori de Música d’Alacant Óscar Esplá, a les 18.00 hores. 
·        Temporada Simfònica: ADDA·Simfònica-Lindberg
El divendres 24 de febrer a les 20.00 hores, ADDA·Simfònica oferirà un concert al costat del director convidat Christian Lindberg i al pianista Roland Pöntinen. 

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
www.iacjuangilalbert.com

Cicle ‘Musicologia a la Casa Bardin’: Santa Cecilia de Castalla
El dilluns, 20 de febrer a les 18.00 hores, la Casa Bardin acollirà una nova sessió del cicle ‘Musicologia a la Casa Bardin’ amb la conferència “Història de l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Castalla” impartida per Marcos Pérez Herrero.
Cicle ‘Música Jove a la Casa Bardin’
Alumnes del departament d’Entenimentada-Arc del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá oferiran una audició el dimarts, 21 de febrer, a les 18.00 hores, a la Casa Bardin.
Cicle ‘Gastronomia amb estrela’: Mari Paz Moreno
La poeta, assagista i crítica literària Mari Paz Moreno oferirà una xarrada, dins del cicle ‘Gastronomia amb estrela’, titulada ‘El manuscrit Butla de la Santa Creuada. Revelant els misteris d’un receptari de cuina inèdit del segle XVIII’. La cita serà el dimecres 22 de febrer a les 19.30 hores.
II Jornades de Patrimoni Cultural
L’Associació Espanyola de Patrimoni, Cultura i Societat, en col·laboració amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, el IAC Juan Gil-Albert i el Conservatori Superior de Música Óscar Esplá, organitzen la II Jornada de Patrimoni Cultural ‘Art, identitat i Setmana Santa’, el dijous 23 de febrer a les 17.30 hores a la Casa Bardin.
Exposició Museu de la Mar de Santa Pola: ‘Vacuum’
El dijous, 23 de febrer a les 18.00 hores, tindrà lloc una conferència sobre la mostra ‘Vacuum’ que s’exhibeix en el Museu de la Mar de Santa Pola. L’artista Bernabé Gómez Moreno impartirà aquesta xarrada que inclou una visita guiada a l’exposició.
Conferència: ‘De l’empirisme a la ciència de Jorge Juan’
‘De l’empirisme a la ciència, la construcció naval de Jorge Juan a l’Espanya del segle XVIII’ és el títol de la conferència que impartirà Javier Vicedo per a commemorar el 250 aniversari de la defunció de Jorge Juan i Santacilia. La proposta es durà a terme el divendres, 24 de febrer a les 19.30 hores a la Casa de Cultura de Novelda.
Cicle Art a la Casa Bardin: ‘On habita el silenci’
Dins del cicle ‘Art a la Casa Bardin’, la seu del IAC acull la mostra ‘On habita el silenci’, de l’artista Jesús Tarruella i comissariada per Felisa Martínez. L’exposició es podrà visitar fins al 24 de març de 2023.
Exposició: Concurse Art Tèxtil Contemporani
L’exposició de les obres seleccionades en l’I Premi d’Art Tèxtil Contemporani es pot visitar a la Sala de l’Orde Tercer d’Elx fins al 26 de febrer de 2023.
o   Enllaç al portal digital:
https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/

MUBOMA
www.muboma.com
El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.