MARQ

www.marqalicante.com

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

Dissabte i diumenge: 11.00 hores

o Exposició ‘La princesa dels Carpats’

La mostra ‘La princesa dels Carpats. Una excepcional sepultura argàrica de Sant Antón (Oriola, Alacant)’ es podrà contemplar fins a abril de 2024 en el vestíbul del museu. En aquest espai expositiu el MARQ exhibeix algunes de les peces arqueològiques més rellevants trobades en les excavacions dels seus projectes d’investigació i, en aquesta ocasió, mostrarà un excepcional conjunt d’objectes de l’Edat del Bronze que compten amb 4.000 anys d’antiguitat.

o Exposició ‘El llegat de les dinasties Qin i Han, la Xina. Els guerrers de Xi’an’

El MARQ acull fins al 28 de gener de 2024 l’exposició internacional ‘El Llegat de les Dinasties Qin i Han, la Xina. Els Guerrers de Xi’an’, que inclou cinc rèpliques i 130 peces originals, moltes de les quals mai han sigut exposades fora de la Xina. Entre els originals, destaquen nou guerrers i un cavall de terracota, deu elements d’enorme singularitat i valor que són el número màxim que pot eixir del país.

L’exposició es distribueix en les tres sales temporals del museu i la Biblioteca. Amb més de 1.100 metres quadrats, la mostra disposa dels últims avanços tecnològics, accions interactives, recursos audiovisuals i didàctics, elements sonors, tàctils i olfactoris, pictogrames i textos adaptats al sistema de lectura fàcil i al llenguatge de signes per a permetre que els continguts siguen accessibles per a tots els públics.

Visita guiada en castellà:

– Dimarts a divendres: 10.30, 12.30, 13.00, 13.30, 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 hores

– Dissabte: 10.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30 i 17.00 hores

– Domingo i festius: 10.30, 11.30, 12.30 i 12.45 hores

Visita guiada en valencià:

– Dimarts a divendres: 16.30 hores

– Dissabte i diumenge: 11.00 hores

Visita guiada en francés:

– Dissabte i diumenge: 10.30 hores

Visita guiada en anglés:

– Dimarts a divendres: 16.00 hores

– Dissabte i diumenge: 11.00 hores

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a diumenge: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a diumenge: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

La Cova de l’Or roman tancada al públic de novembre a març.

o Torre Almohade d’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Cava Gran d’Agres

Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG

www.mubag.es

EXPOSICIÓ PERMANENT

NOTA: Aquesta exposició romandrà TANCADA temporalment a causa de les obres de condicionament del museu

o El segle XIX. La col·lecció a la llum

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta “L’obra comentada” s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.

El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.

El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

o La finestra de l’art. Elena Aguilera

La tercera edició del cicle ‘La finestra de l’art’ està dedicada a l’artista Elena Aguilera i la seua obra Per sempre en el centre del jardí, donada al Museu de Belles arts d’Alacant en 2022 per Francisco Javier Ruiz Cortés. La pintura forma part de la sèrie que desenvolupa Aguilera entre 2002 i 2012 sobre els versos de Robert Gómez i Pérez dels quals pren el títol. Obra poètica que li inspira en la creació de llenços de gran grandària. La mostra es completa amb un vídeo creat pel departament d’Imatge de la Diputació en el qual l’espectador s’endinsa en l’estudi de la pintora per a aproximar-se al seu procés creatiu i conéixer la seua trajectòria artística.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG ha recuperat com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges.

Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, així com pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela; i un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco.

EXPOSICIONS TEMPORALS

• ‘Dalí. Metamorfosi’

La mostra sobre l’artista català inclou prop de 240 obres entre olis sobre tela, escultura, aquarel·la, tinta xinesa sobre paper, xilografia, aiguafort i gravat a la punta seca, acompanyat d’una selecció de fotografies i audiovisuals.

El discurs expositiu part del concepte de la metamorfosi per a Salvador Dalí, la presència del símbol en les seues creacions, així com el desenvolupament plàstic dels diferents temes lligats a ella (com el temps o la individualitat), incloent-hi el procés d’assimilació de la transformació en la metamorfosi a través de la història de la literatura (Dante, Ronsard, Pedro Antoni d’Alarcón).

VISITES GUIADES A GRUPS, de dimarts a diumenge en horari del museu.

VISITES EDUCATIVES, de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

PASSES GUIATS, dissabtes i diumenges: 11.00 i 12.00 hores

• ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’

TANCADA TEMPORALMENT

L’exposició ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’ presenta la faceta de dibuixant de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró (1912-1994). Una selecció de més de noranta esbossos, apunts i dibuixos, executats amb infinitat de tècniques artístiques i datats entre 1934 i 1989, que formen part d’una valuosa col·lecció inèdita composta per quasi dos-cents treballs. La mostra, dividida en set àmbits, evidència, a través d’un atraient recorregut, les temàtiques predilectes desenvolupades per l’artista al llarg de la seua carrera com el paisatge urbà, la figuració i el retrat, en el qual sobreïx. Un eix cronològic completa el recorregut amb notes biogràfiques que connecten les vides de Miguel Abad i Ricardo Fuente, també dibuixant i amic personal, que va anar recopilant aquest valuós fons artístic.

CONCERTS EN EL MUBAG:

o Audicions Joves Músics

Estudiants dels diferents departaments musicals del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá i del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás ofereixen audicions els dijous en el Museu. El dijous 23 de novembre a les 18.00 hores tindrà lloc l’últim concert de l’any a càrrec dels alumnes del Departament de Corda del centre Óscar Esplá.

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

• Catàleg exposició temporal ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’

Amb motiu d’aquesta exposició commemorativa de l’Any Sorolla, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual es recullen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica a totes les obres que la componen.

• Catàleg exposició ‘L’art com a inspiració. La col·lecció de Sara Navarro’

El catàleg d’aquesta mostra compta la trajectòria de Sara Navarro i la seua passió per l’art que discorre per camins de rajoles color cirera, to corporatiu de la marca de calçat de la dissenyadora.

• Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

– Quaderns del MUBAG 01 Des del Museu es llança el segon nombre de Quaderns del MUBAG, que continua amb la seua labor anual de difondre les activitats desenvolupades en els últims mesos, així com de publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. El número 01 inclou articles dedicats a José Aparicio, Emilio Varela i Javier Lorenzo, entre altres.

– Quaderns del MUBAG – Extra 1 La revista Quaderns del MUBAG s’acompanya, en 2022, d’un suplement. Aquest primer monogràfic titulat Mar Nostre. Una mirada multidisciplinària i oberta aprofundeix en l’estudi de la influència de la mar Mediterrània en diferents disciplines i àmbits acadèmics.

ADDA

https://addaalicante.es/

• ADDA Jove, Les nostres Bandes i Orquestres

El ADDA acollirà dilluns, 20 de novembre a les 19.00 una audició del Conservatori Professional de Música d’Alacant ‘Guitarrista José Tomás’. L’entrada és lliure mitjançant invitació enviant un correu amb nom i cognom dels assistents a protocolo.adda@diputacionalicante.es (màxim dues entrades per persona).

• Temporada Simfònica: Passions 23/24

La Orchestra National de Lió actuarà el dijous 23 de novembre, a les 21.00 hores, al costat del violinista Punxes Zukerman i sota la direcció de Nikolaj Znaider.

• Les nostres Bandes i Orquestres: X Cicle Les Bandes de la província

El cicle Les nostres Bandes i Orquestres reunirà en el ADDA el diumenge 26 de novembre als components de la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes, a les 10.00 hores, i a la Unió Musical d’Ibi a les 13.00 hores. Entrada gratuïta.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

www.iacjuangilalbert.com

• Et sona la Casa Bardin?

Per a celebrar el Dia Internacional de la Música, la Casa Bardin acollirà el dimecres, 22 de novembre a partir de les 10.00 hores, microconcerts en l’hall de l’edifici a càrrec d’alumnes del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá i altres músics.

• Exposició: ‘Sómnica’

L’artista, empresària i emprenedora, Sómnica Bernabeu exhibeix la seua obra en l’exposició ‘Sómnica’ que es pot visitar a la Casa Bardin.

o Enllaç al portal digital:

https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/

MUBOMA

www.muboma.com

El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma és de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.