MARQ

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 12.00 i 17.30 hores.

Domingo i festius: 12.00 hores.

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Exposició ‘Cova de l’Or’

L’exposició ‘Cova de l’Or: Museu de lloc. Investigació, protecció i obertura d’un santuari del VI mil·lenni a. C.’ es pot visitar en l’espai Ones en el Cel, en horari d’obertura al públic del Museu.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores.

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge: 12.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores.

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge: 12.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

TALLERS DIDÀCTICS EN LÍNIA GRATUÏTS

L’AULA EN LÍNIA és un espai virtual per a gaudir de contes, també en Llengua de Signes, tallers per a fer a casa, jocs o amb recursos interactius com ara guies didàctiques i trivial de preguntes sobre les exposicions temporals del MARQ, amb recursos accessibles.

Més informació en www.marqalicante.com.

«UN PUZLE DE TAULELL»

Data: diumenge 30 de maig

Hora: 11.00 hores

Aquest nou taller proposa aprendre les tècniques decoratives del taulell, un element tradicional en terres valencianes.

Materials que es necessiten a casa:

– Cartó

– Tisores

– Témperas

– Llapis

– Pinzell

Enllaç per a poder connectar-se al taller:

http://meet.google.com/mrc-rmdi-zad

Tambien a través de Meet amb el codi: mrc-*rmdi-*zad

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

PLANTA BAIXA:

o ‘La Finestra de l’Art’. María Chana

La ‘Finestra de l’Art’ és un cicle expositiu dedicat a donar a conéixer a artistes del panorama cultural alacantí dels anys 80 als 2000. La iniciadora d’aquest cicle és la pintora María Chana i la seua peça Sense Títol, donada a la col·lecció de la Diputació d’Alacant. Aquest espai, a més, s’obri a l’exterior a través d’un dels finestrals del palau Gravina.

o La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

ENTREPLANTA:

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

PRIMERA PLANTA:

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

SEGONA PLANTA:

• A estudi. Peces per a nous discurs

L’exposició ‘A estudi. Peces per a nous discursos’ està formada per onze obres, la majoria exposades per primera vegada en el Mubag, fruit d’adquisicions, com les dues Al·legories de Lorenzo Pericás adquirides en 2017 al Real Liceu Casino d’Alacant; donacions, com els Montes d’Orihuela del pintor Rafael Botí Gaitán, donada recentment pel seu fill; i depòsits, com el realitzat en 1932 per la Direcció General de Belles arts amb obra procedent del Museu Nacional del Prado i entre les quals s’inclou Desgraciada! de José Soriano Fort, peça que ha format part de la recent exposició temporal ‘Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)’. Una selecció pertanyent a la col·lecció de la Diputació d’Alacant i que es valorarà per a incloure’s tant en els discursos actuals expositius com en els pròxims que està projectant el Mubag. A més, la mostra pretén donar a conéixer com es treballa en un museu, des de l’estudi i la catalogació de les obres fins a la restauració i la conservació abans de la seua incorporació en una exposició.

ADDA

• Concert BSMA

El dilluns, 24 de maig a les 19.00 hores, la Sala Simfònica del ADDA acollirà el concert dels Joves Intèrprets de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant.

• Concert Conservatori Óscar Esplá

El dilluns, 24 de maig a les 19.00 hores, la Sala de Cambra del ADDA oferirà una audició a càrrec d’alumnes del Conservatori Superior de Música d’Alacant. Les reserves es poden fer en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es

• Concert Conservatori Guitarrista José Tomás

Alumnos del Conservatori Guitarrista José Tomás protagonitzaran el concert del dia 25 de maig a les 19.00 hores a la Sala Simfònica del ADDA. Les reserves es poden fer en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es

• Concert Conservatori Óscar Esplá

El dimecres, 26 de maig a les 19.00 hores, la Sala Simfònica del ADDA oferirà una audició amb estudiants del Conservatori Superior de Música d’Alacant. Les reserves es poden fer en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es

• Concert BSMA

El diumenge, 30 de maig a les 11.00 hores, la Sala Simfònica del ADDA acollirà un concert dels Joves Intèrprets de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant. Entrades mitjançant invitació.

• Cicle Guitarra: Roberto Aussel

Dins del cicle dedicat a la guitarra, Roberto Aussel oferirà una audició a la Sala de Cambra del ADDA el diumenge 30 de maig a les 20.00 hores.

INSTITUT JUAN GIL-ÁLBERT

• Fira del Llibre: Contacontes

Emmarcada en la celebració de la Fira del Llibre d’Alacant 2021, el dilluns 24 de maig tindrà lloc a les 17.30 hores una sessió de contacontes en valencià amb La moreneta del Castell. La cita, a càrrec de Nuria García i Manuel García, serà en l’Edifici Sèneca d’Alacant i és necessari reservar amb antelació a través d’https://ferialibroalicante.com/

• Musicologia a la Casa Bardín

El dilluns 24 de maig a les 19.00 hores tindrà lloc la conferència “La presència de les dones en la Societat Musical l’Aliança de Mutxamel” a càrrec de Leticia Domenech Martínez.

• Música Jove a la Casa Bardín

El dimarts 25 de maig a les 19.00 hores es durà a terme una audició interpretada per alumnes d’Entenimentada-arc del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant

• Fira del Llibre: Conferència Luis García Berlanga

El coordinador de l’Aula de Cinema i Audiovisual de la Universitat d’Alacant, Israel Gil Pérez, oferirà una xarrada sobre el cineasta Luis García Berlanga el divendres 28 de maig, a les 20.00 hores, en l’Edifici Sèneca d’Alacant amb reserva prèvia en https://ferialibroalicante.com/

‘Descobreix una obra d’art’: Josep Roca i Pamies

El Centre Cultural Gómez Tortosa de Novelda serà escenari de la pròxima sessió del cicle ‘Descobreix una obra d’art’ que girarà entorn de l’oli Sense títol de l’artista Josep Roca i Pamies. El crític d’art i comissari Valeriano Venneri serà l’encarregat d’impartir la conferència el divendres 28 de maig a les 19.00 hores.

• Fira del Llibre: Presentació Canelobre: La Guitarra i Alacant

La Guitarra i Alacant. Una història de futur és el títol de la revista Canelobre número 71, coordinada per Ignacio Rodes, que es presentarà el dissabte 29 de maig a les 20.00 hores en l’Edifici Sèneca d’Alacant amb reserva prèvia a través d’https://ferialibroalicante.com/ L’acte inclourà un recital a càrrec dels alumnes del Conservatori Superior de Música d’Alacant, Álvaro Guerra Acuña i Manuel Martínez Ariza.

• Exposició ‘Diners Mercaderia Diners’

La Casa Bardín acull l’exposició “Diners Mercaderia Diners” de l’artista Luisa Pastor Mirambell, comissariada per Pilar Tébar Martínez, que es pot visitar fins al 4 de juny de 2021. El projecte s’emmarca en el cicle de la sèrie Art a la Casa Bardín i gira entorn del trinomi D-M-D, Diners-Mercaderia-Diners, fórmula general del capital empleat per Marx per a explicar que els diners s’inverteix per a comprar i vendre mercaderia, que torna a proporcionar diners, -capital-, en un cicle infinit en el qual es gasta diners per a obtindre més diners, i que l’artista utilitza, conceptualment, per a desenvolupar aquest treball de recerca i de reflexió plàstica.

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.