MARQ

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada a l’exposició permanent:

De dimarts a divendres: 17.30 hores

Dissabte, diumenge i festius: 11.30 hores

o Exposició ‘Etruscos. L’alba de Roma’

Sota el títol ‘Etruscos. L’alba de Roma’, el MARQ convida a visitar la major mostra monogràfica exhibida a Espanya en l’última dècada, amb 150 peces procedents d’algunes de les més importants excavacions de l’antiga Etruria. L’exposició, que es podrà visitar fins al 12 de desembre, inclou una selecció peces originals del Museu Arqueològic Nacional de Florència (MAF) i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra, un dels més antics a Itàlia.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00, 13.00, 17.00 i 18.00 hores

Dissabte: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 17.00 i 18.00 hores

Domingo: 10.30, 11.30 i 12.30 hores

Visita teatralitzada:

Divendres i dissabte: 17.30 hores

Domingo: 12.00 hores

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Gastrocinema en el MARQ

Dilluns 25

19.30 hores Presentació llibres “Col·lecció de Gastronomia”.

20.30 hores Projecció pel·lícula “El sabor de les Flors”, amb Susi Díaz i María López Plaza.

Dimarts 26

21.00 hores Projecció documental “Fondillón” + Curts a concurs.

Dimecres 27

20.30 hores Projecció pel·lícula “Moros i Cristians” + Degustació Torró D.O. Alacant i vi de Bocopa.

Dijous 28

20.30 hores “Cuinar Bellesa”, amb la presència de Quique Dacosta.

Divendres 29

18.00 hores. Projecció documental “La Marjal de Pego-Oliva”.

20.00 hores Projecció pel·lícula “Chocolat” + degustació de xocolate Marcos Tonda i va vindre Bocopa.

Inscripcions en www.gastrocinema.es. Entrada lliure. Limitada a l’aforament.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores

Domingo: 12.00 hores

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, els dissabtes de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges i festius de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabtes: 11.30 i 16.30 hores hores

Domingo i festius: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

La Cova de l’Or a Beniarrés s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

Visites guiades al jaciment i al centre d’interpretació (prèvia concertació):

Dissabtes: De 09.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores

Eixides a la cova: 09.00, 11.30 i 17.00 hores

Diumenges i Festius: de 09.00 a 14.00 hores.

Eixides a la cova: 09.00 i 11.30 hores.

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

PLANTA BAIXA:

o ‘La Finestra de l’Art’. María Chana

El nom de ‘La finestra de l’art’ sorgeix amb la idea de recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII i difondre mitjançant una exposició a artistes amb una trajectòria de reconegut prestigi i presents en la col·lecció de la Diputació d’Alacant. El nou espai s’inaugura amb María Chana del Castell i la peça Sense Títol, concebuda per a una exposició a Egipte en 2006 i donada en 2021 a la col·lecció de la institució provincial. En ella, Chana desplega el seu propi llenguatge creatiu en el qual combina colors vibrants en unes taques denses i altres més diluïdes per a aconseguir un efecte de transparència. El seu estil és abstracte i en paraules de l’artista “evoca poèticament a la naturalesa”.

• La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

• De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

ENTREPLANTA:

• Escola de Dibuix del Consolat

La proposta es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella, es dóna a conéixer obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, i entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

• Alacant, paratge exòtic. La mirada de Didier Petit de Meurville (1793-1873)

La mostra que es podrà visitar fins al 9 de gener de 2022 reuneix vint-i-cinc obres inèdites del diplomàtic i pintor francés Didier Petit de Meurville realitzades durant el seu càrrec de vicecònsol francés a Alacant. A Dider Petit li va acollir un Alacant emmurallat i un port en plena expansió comercial, com així ho representa en diverses vistes de la ciutat. L’exotisme que va trobar en terres llevantines, seguint l’ideal de la pintura romàntica de l’època, li va despertar l’interés de recórrer la província i representar els paratges naturals de Sant Joan, Crevillent, Elx i voltants del seu Palmerar. La mirada de Didier Petit de Meurville suposa un document gràfic únic que ens revela com era Alacant i els seus habitants a mitjan segle XIX.

SEGONA PLANTA:

• A estudi. Peces per a nous discurs

L’exposició ‘A estudi. Peces per a nous discursos’ està formada per onze obres, la majoria fins ara no exposades en el MUBAG, fruit de depòsits com el realitzat en 1932 per la Direcció General de Belles arts amb obra procedent del Museu Nacional del Prado, Desgraciada! de José Soriano Fort, Nàufrags de Joaquín Bárbara i Balzá i La presentació de Donya Dorotea al Quixot de Pedro González Bolívar. Recentment s’ha incorporat un conjunt de tres obres decoratives d’Emilio Varela depositades per la Col·lecció d’art Banc Sabadell des del 2017 i l’adquisició de la singular aquarel·la Presos dormint la migdiada de Gastón Castelló, peces que han substituït a unes altres que s’han incorporat després del seu estudi en discursos expositius del museu.

• D’acord. Emilio Varela i els seus contemporanis

L’ampli llegat pictòric, que custodia el museu, d’Emilio Varela, reconegut artista alacantí de la primera meitat del segle XX, es mostra en aquest nou espai acompanyat per obra dels seus contemporanis. Una selecció de quasi seixanta pintures de Varela, entre paisatges, natures mortes i retrats, que es podrà contemplar al costat d’altres de Lorenzo Aguirre, Rigoberto Soler, Vicente Albarranch i Gastón Castelló.

• Publicacions digitals del MUBAG: Alacant, paratge exòtic

Com a resultat de l’estudi de la figura de Didier Petit de Meurville, de les pintures creades durant la seua estada a Alacant -com a vicecònsol de França de 1848 a 1857- i de com era la ciutat i part de la província a mitjan segle XIX s’ha realitzat un complet catàleg digital que es pot consultar en la pàgina web del Mubag www.mubag.es i viatjar de manera visual en el temps, descobrint paratges alacantins fins ara inèdits.

• Concerts en el MUBAG:

Els joves músics dels diferents departaments musicals dels conservatoris d’Alacant -Conservatori Superior de Música Oscar Esplá i Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás- es donaran cita els dimarts i dijous en el Museu durant els mesos d’octubre, novembre i desembre.

– Dijous, 28 d’octubre, a les 18.00 hores audició departament de Guitarra del Conservatori Superior de Música Oscar Esplá.

ADDA

• Temporada Simfònica: ‘Fantasia Romàntica’

El dimecres 27 d’octubre, a les 20.00 hores, tindrà lloc el concert ‘Fantasia Romàntica’ de la Temporada Simfònica del ADDA interpretat per l’Orquestra NDR de la Filharmònica del Elba dirigida per Alan Gilbert i acompanyada pel violinista Joshua Bell.

• La Guitarra: Recital Summa Cum laude

El mexicà Abel García Ayala i l’espanyol Juan José Rodríguez oferiran el Recital Summa Cum laude, dins del cicle La Guitarra, el divendres 29 d’octubre, a les 20.00 hores.

• Dia de la Guitarra:

El dissabte 30 d’octubre, a les 20.00 hores, el ADDA acollirà la celebració del Dia de la Guitarra amb Josep Vicent com a director titular, Pablo Sáinz-*Villegas i Fernando Espí a la guitarra, i Claudio Constantini al bandoneón.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

• ‘Alacant en femení’: Marián Cano

El dilluns, 25 d’octubre a les 19.30 hores, tindrà lloc a la Casa Bardín una nova sessió del cicle ‘Alacant en femení’ dedicada a la presidenta executiva de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat, Marián Cano.

• Conferència ‘El Geni de Balmis’ amb Javier Moro

L’escriptor i Premi Planeta, Javier Moro, oferirà la conferència ‘El Geni de Balmis’ el dimarts 26 d’octubre, a les 19.30 hores. La pandèmia del COVID-19 ha posat d’actualitat el tema de la vacunació i ha rescatat noms com el de la infermera Isabel Zendal o el del metge Francisco Xavier Balmis. Moro, en la seua novel·la de 2015 A flor de pell, relata la vida i peripècia d’aquests dos personatges durant l’expedició per a portar la recentment descoberta vacuna de la pigota als territoris d’Ultramar en 1803.

• ‘Xicotets tresors’: El Museu de la Farmàcia

El cicle ‘Xicotets tresors’ naix per a donar veu a xicotets museus etnològics o etnogràfics situats a la província d’Alacant que custodien grans tresors per descobrir. En aquesta ocasió, serà el Museu de la Farmàcia de Banyeres de Mariola, amb una conferència de la mà de la seua directora, Mª Ángeles Calabuig.

  • Presentació Viento y latido, Heriberto Morales

Esther Abellán i Joaquín Juan Penalva presentaran Viento y latido de Heriberto Morales Vindel el divendres 29 d’octubre a les 19.30 hores a casa Bardín.

• Exposició de Catifa i Moqueta

Del 18 al 28 d’octubre es podrà contemplar a la Casa Bardín l’exposició de Catifa i Moqueta de Crevillent organitzada per la Unió Nacional de Fabricants de Catifes, Moquetes, Revestiments i Indústries afins i auxiliars (UNIFAM).

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

PALAU PROVINCIAL

o Exposició ‘Grans dones en la plastihistoria’

La Diputació d’Alacant, a través de l’àrea d’Igualtat, impulsa l’exposició ‘Grans dones en la plastihistoria’ de la Fundació EDUCA. Un recorregut per la història de la humanitat que ret homenatge a vint destacats personatges femenins. La mostra es podrà visitar fins al 21 de novembre a la Sala d’Exposicions del Palau Provincial.