MARQ

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 12.00 i 17.30 hores.

Domingo i festius: 12.00 hores.

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Exposició ‘Cova de l’Or’

L’exposició ‘Cova de l’Or: Museu de lloc. Investigació, protecció i obertura d’un santuari del VI mil·lenni a. C.’ es pot visitar en l’espai Ones en el Cel, en horari d’obertura al públic del Museu.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores.

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge: 12.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 12.00 hores.

Dissabte: 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge: 12.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

TALLERS DIDÀCTICS EN LÍNIA GRATUÏTS

L’AULA EN LÍNIA és un espai virtual per a gaudir de contes, també en Llengua de Signes, tallers per a fer a casa, jocs o amb recursos interactius com ara guies didàctiques i trivial de preguntes sobre les exposicions temporals del MARQ, amb recursos accessibles.

Més informació en www.marqalicante.com.

«FALSA CERÀMICA SOLIFORME»

Data: diumenge 6 de juny

Hora: 11.00 hores

Taller per a realitzar un bol prehistòric amb decoració imitant els ídols oculats que normalment es realitzaven en pedra o os.

Materials que es necessiten a casa:

– Bol

– Paper continu o paper de seda marró

– Cola de barra

– Zel

– Tisores

– Llapis

– Retolador marró fosc o témperas i pinzell

Enllaç per a poder connectar-se al taller:

http://meet.google.com/mrc-rmdi-zad

Tambien a través de Meet amb el codi: mrc-*rmdi-*zad

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

PLANTA BAIXA:

o ‘La Finestra de l’Art’. María Chana

El nom de ‘La finestra de l’art’ sorgeix amb la idea de recuperar la porta d’accés antiga del Palau del segle XVIII i difondre mitjançant una exposició a artistes amb una trajectòria de reconegut prestigi i presents en la col·lecció de la Diputació d’Alacant. El nou espai s’inaugura amb María Chana del Castell i la peça Sense Títol, concebuda per a una exposició a Egipte en 2006 i donada en 2021 als fons de la institució provincial. En ella, Chana desplega el seu propi llenguatge creatiu en el qual combina colors vibrants en unes taques denses i altres més diluïdes per a aconseguir un efecte de transparència. El seu estil és abstracte i en paraules de l’artista “evoca poèticament a la naturalesa”.

o La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

ENTREPLANTA:

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

PRIMERA PLANTA:

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

SEGONA PLANTA:

• A estudi. Peces per a nous discurs

L’exposició ‘A estudi. Peces per a nous discursos’ està formada per onze obres, la majoria exposades per primera vegada en el Mubag, fruit d’adquisicions, com les dues Al·legories de Lorenzo Pericás adquirides en 2017 al Real Liceu Casino d’Alacant; donacions, com els Montes d’Orihuela del pintor Rafael Botí Gaitán, donada recentment pel seu fill; i depòsits, com el realitzat en 1932 per la Direcció General de Belles arts amb obra procedent del Museu Nacional del Prado i entre les quals s’inclou Desgraciada! de José Soriano Fort, peça que ha format part de la recent exposició temporal ‘Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)’. Una selecció pertanyent a la col·lecció de la Diputació d’Alacant i que es valorarà per a incloure’s tant en els discursos actuals expositius com en els pròxims que està projectant el Mubag. A més, la mostra pretén donar a conéixer com es treballa en un museu, des de l’estudi i la catalogació de les obres fins a la restauració i la conservació abans de la seua incorporació en una exposició.

ADDA

• Concert Conservatori Óscar Esplá

El dilluns, 31 de maig a les 19.00 hores, el ADDA oferirà recital líric a càrrec d’alumnes del Màster en Ensenyaments Artístics d’Interpretació i Investigació de la Música i Canto del Conservatori Superior de Música d’Alacant Óscar Esplá. El programa serà a càrrec de Núria Maddaloni (soprano), Arturo Moxica (baríton), Concepción Pérez-Boj (soprano) i José Manuel Delicado (tenor) coordinats per les professores de Canto María José Martos i Pilar Páez, i pel professor de Repertori Miquel Carbo. Les reserves es poden fer en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es

• Concert Orguesta de Cambra de la Comunitat Valenciana

El Concert per a piano i orquestra nº2 en do m. Op 18 de Rachmaninov i la Simfonia núm. 9 Del nou Món de Dvorak integren el programa del concert que oferirà l’Orquestra de Cambra de la Comunitat Valenciana el dissabte 5 de juny a les 19.00 hores. Al capdavant estarà el director Daniel Abad Casanova al costat del pianista Pallavi Mahidhara.

• Concert Guitarra Flamenca

Rafael Riqueni interpretarà un concert de guitarra flamenca el diumenge 6 de juny a les 20.00 hores. Programa: Trista Lluna (Granaina a Enrique Morente), Café de Chinitas (Soleá, a Serranito), Nous Sons (Buleries, a Tomatito), Minerico (Taranta, a Enrique de Melchor) Aires de Sevilla (Sevillanes, a Manolo Sanlúcar) Herència (Alegries, a Pepe Habichuela), Farruca Bachiana (A Mario Maya), Puresa (Tangos, a Joaquín Amador), La Illeta dels Ànecs, Bécquer, Aqueixa Nit, Al Xiquet Miguel (Fandangos) Romero Verd (Buleries) Agafant Roses.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

• Música Jove a la Casa Bardín: Concert ‘CSMA ACTUAL’

El dimarts 1 de juny a les 19.00 hores es durà a terme a la Casa Bardín el concert extraordinari ‘CSMA ACTUAL’, l’objectiu del qual és fomentar la creativitat i divulgar les noves obres de joves compositors. És un concert d’estrena absoluta amb obres creades pels estudiants del departament de Composició del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá.

Programa:

Trio per a flauta, fagot i piano (2021). Ferran Lluís Martínez i Silvestre

Autum icing (2021. Laura Lang

Peça (2021) Sara Blanco Gárate

Llum a la foscor (2021) Adrián Santularia Verdú

Diari d’un confinament ( 2021) Ferran Lluís Martínez i Silvestre

Coucher de Soleil à Versailles Juanjo Herrera González

Fire Mind (2021) Sara Blanco Gárate

Alí i Càntara (2021) Adrián Santularia Verdú

Lliures (2021) Alfonso Yépez Santamaría «Chipi»

Madhouse (2021) Laura Lang

Khimaira (2020) Alfonso Yépez Santamaría «Chipi»

• Descobreix una obra d’art en el MUBAG: Salzillo

El cicle ‘Descobreix una obra d’art en el MUBAG’ torna al museu per a visibilitzar els fons artístics de la Diputació d’Alacant. En aquesta ocasió s’ha seleccionat una talla sobre fusta de l’escultor murcià Francisco Salzillo. La conferència tindrà lloc el dimecres 2 de juny a les 18.00 hores a càrrec de la directora del Museu Salzillo i Historiadora d’Art, MªTeresa Marín Torres.

• Cicle Tastarte: ‘Entre salines i vinyes’

El dissabte 5 de juny a les 19.00 hores tindrà lloc al Parc Natural de les llacunes de Torrevieja i La Mata la segona sessió del cicle Tastarte, que enllaça el tast de vins DO Alacant amb activitats lligades a la cultura, la gastronomia o l’entorn paisatgístic. En aquesta ocasió, sota el títol ‘Entre salines i vinyes’ es posarà en valor el coneixement del territori, del patrimoni, la història, les tradicions i els valors mediambientals que ofereix aquest complex saliner, considerat com el major d’Europa. Així mateix, es degustarà un tast de vi de la Mata, a través d’una ruta teatralitzada conduïda per l’Associació Arts Creatio i tast de Cellers Bufa Llevant.

Les inscripcions estan limitades a l’aforament, i ja ha sigut cobert. No obstant això, poden realitzar la inscripció en llista d’espera enviant un correu a ifernand@diputacionalicante.es

• Publicacions: Poemes engabiats

Poemes engabiats, de la iraniana Mahvash Sábet i editat per Pretextos, es presentarà el divendres 4 de juny a les 19.00 hores a la Casa Bardín. El poemari és el resultat de l’obra escrita per Sábet en la presó, ja que va ser sentenciada a 20 anys per pertànyer a la Fe bahá’i (minoria religiosa no musulmana de l’Iran) i perseguida sistemàticament per les autoritats del país des de fa dècades.

• Exposició ‘Diners Mercaderia Diners’

La Casa Bardín acull l’última setmana de l’exposició “Diners Mercaderia Diners” de l’artista Luisa Pastor Mirambell, comissariada per Pilar Tébar Martínez, que es pot visitar fins al 4 de juny de 2021. El projecte s’emmarca en el cicle de la sèrie Art a la Casa Bardín i gira entorn del trinomi D-M-D, Diners-Mercaderia-Diners, fórmula general del capital empleat per Marx per a explicar que els diners s’inverteix per a comprar i vendre mercaderia, que torna a proporcionar diners, -capital-, en un cicle infinit en el qual es gasta diners per a obtindre més diners, i que l’artista utilitza, conceptualment, per a desenvolupar aquest treball de recerca i de reflexió plàstica.

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.