MARQ

** DILLUNS 5 D’ABRIL, DILLUNS DE PASQUA, FESTIU: El MARQ, Lucentum, Illeta dels Banyets i la Torre d’Almudaina romandran tancats.

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a dissabte: 12.00, 13.00 i 17.30 hores.

Diumenge: 11.00 i 13.00 hores.

Visites Teatralitzades a la col·lecció permanent:

Diumenge 11 d’abril: 12.00 hores.

o Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Exposició ‘Cova de l’Or’

L’exposició ‘Cova de l’Or: Museu de lloc. Investigació, protecció i obertura d’un santuari del VI mil·lenni a. C.’ es pot visitar en l’espai Ones en el Cel, en horari d’obertura al públic del Museu.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

Dimarts 6 i dimecres 7 d’abril: 11.00, 12.00 i 16.00 hores.

Dijous 8 i divendres 9 d’abril: 11.00, 13.00 i 16.00 hores.

Dissabte 10 d’abril: 11.00, 12.00 i 16.00 hores.

Diumenge 4 d’abril: 11.00 i 13.00 hores.

Visita Teatralitzada:

Dijous 8, divendres 9 i diumenge 11 d’abril: 12.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

està situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

Dimarts 6 i dimecres 7 d’abril: 11.00, 13.00 i 16.00 hores.

Dijous 8 i Divendres 9 d’abril: 11.00, 12.00 i 16.00 hores.

Dissabte 10 d’abril: 11.00, 13.00 i 16.00 hores.

Diumenge 11 d’abril: 11.00 i 12.00 hores.

Visita Teatralitzada:

Dimarts 6, dimecres 7 i dissabte 10 d’abril: 12.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a divendres de 10.00 a 13.00 hores, dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores i diumenges de 10.00 a 13.00 hores. Dilluns tancat.

Visita Guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Diumenges tancat.

TALLERS PRESENCIALS GRATUÏTS

Visites-Tallers didàctics gratuïts i presencials a les 11.30 hores. Amb aforament limitat a 10 participants d’edats compreses entre 6 i 12 anys i inscripció telefònica prèvia 965 149 000. Duració 1 hora i mitja.

• Dimarts, 6 d’abril: Un viatge a la Prehistòria.

Visita guiada a les sales de Prehistòria i Arqueologia de Camp al costat de Cavernus, qui explicarà amb tot detall com era la vida en les diferents etapes de la Prehistòria. Posteriorment, l’Aula Didàctica acollirà un taller de ceràmica cardial.

• Miércoles7 d’abril: Descobrint la Contestania

Jornada dedicada a la cultura ibera amb la visita a la “Contestania”, a través de la seua sala corresponent en el museu, així com a la sala d’arqueologia urbana, on entre altres coses, els assistents podran conéixer com vivien els ibers. El taller didàctic estarà dedicat a la cistelleria.

• Dijous 8 d’abril: Ocell, César!

Les activitats del dijous se centraran en l’antiga Roma i a la sala dedicada a la seua cultura. Popilio, un dels grans personatges de Lucentum (l’antiga Alacant) mostrarà com era la vida en aquella època i a l’aula didàctica s’elaborarà un mosaic.

• Divendres 9 d’abril: Històries de l’Edat mitjana

L’Edat mitjana serà l’etapa protagonista d’aquesta jornada i el taller didàctic estarà vinculat amb el món de les biblioteques i els copistes, aquells que amb plomes, tinters i pergamins ens van deixar un enorme llegat cultural del seu temps i precedents.

o JACIMENTS ARQUEOLÒGICS

• Taller d’Excavació i joc de pistes

De dimarts a divendres les activitats es repartiran en dues jornades al Tossal de Manises i dues en la Illeta dels Banyets. Duració aproximada 2 hores. A les 11.30 hores. Aforament limitat a 10 participants. Inscripció prèvia telefònica 965 149 000.

En aquesta activitat s’explicarà el procés que segueix el mètode d’excavació (prospecció, excavació, recollida de dades, triangulació i extracció) i els participants posaran en pràctica els coneixements adquirits gràcies a l’existència d’una “excavació simulada” que recrea diferents èpoques històriques. La proposta finalitzarà amb el joc de pistes “Descobreix Lucentum” / “Descobreix la Illeta”

o Dimarts i dimecres 6 i 7 d’abril.- Tossal de Manises – Lucentum

o Dijous i divendres 8 i 9 d’abril. – Illeta dels Banyets

TALLERS DIDÀCTICS EN LÍNIA GRATUÏTS

«CISTELLERIA IBERA»

Data: diumenge 11 d’abril

Hora: 10.00 hores

A través d’aquesta proposta els participants podran fer el seu propi teler igual que els ibers, per a produir les seues pròpies vestimentes. Els ibers feien tot tipus de cistelles i altres objectes com a estores o, possiblement, calçat, utilitzant solament l’espart. En el MARQ es poden veure les petjades impreses sobre el fang d’una estora d’espart que decorava l’entrada d’un habitatge iber i les restes conservades (semicarbonizados) d’una trena d’espart. Els participants d’aquest taller descobriran com s’elabora una cistella (solament la base) d’espart, de la mateixa manera que feien els nostres avantpassats ibers.

Materials que es necessiten a casa:

– Got de cartó

– Llana o entenimentada

– Zel

Enllaç per a poder connectar-se al taller:

http://meet.google.com/mrc-rmdi-zad

Tambien a través de Meet amb el codi: mrc-*rmdi-*zad

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

o A estudi. Peces per a nous discurs

L’exposició ‘A estudi. Peces per a nous discursos’ està formada per onze obres, la majoria exposades per primera vegada en el Mubag, fruit d’adquisicions, com les dues Al·legories de Lorenzo Pericás adquirides en 2017 al Real Liceu Casino d’Alacant; donacions, com els Montes d’Orihuela del pintor Rafael Botí Gaitán, donada recentment pel seu fill; i depòsits, com el realitzat en 1932 per la Direcció General de Belles arts amb obra procedent del Museu Nacional del Prado i entre les quals s’inclou Desgraciada! de José Soriano Fort, peça que ha format part de la recent exposició temporal ‘Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)’. Una selecció pertanyent a la col·lecció de la Diputació d’Alacant i que es valorarà per a incloure’s tant en els discursos actuals expositius com en els pròxims que està projectant el Mubag. A més, la mostra pretén donar a conéixer com es treballa en un museu, des de l’estudi i la catalogació de les obres fins a la restauració i la conservació abans de la seua incorporació en una exposició.

o La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu

Aquesta mostra recull l’obra premiada en els concursos nacionals i provincials de Pintura que convocara la Diputació d’Alacant entre 1952 i 1960. Els primers premis de cada categoria passaven a ser propietat de la institució amb la finalitat d’enriquir els seus fons i crear un museu de Belles arts amb art espanyol. Entre els premiats destaquen els noms de Francisco Lozano, Francisco Pérez Pizarro, Xavier Soler, Menchu Gal, Juan Bautista Porcar, Pancho Cossío, José Pérezgil, Milagros Lambert i Manuel Baeza, entre molts altres.

o De l’informalisme a l’abstracció mediterrània

El MUBAG recupera com a espai expositiu l’àmplia galeria de la planta baixa, antic vestíbul del palau, per a mostrar peces del segle XX de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant. S’han seleccionat díhuit obres, realitzades dels anys 60 a la fi dels 80, per artistes espanyols de gran projecció internacional que van apostar per transformar l’art, amb l’ús d’originals materials i amb la creació de nous llenguatges. Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i abstractes, entre els quals es poden contemplar escultures d’Ángeles Marco, Pablo Serrano, Adrián Carrillo, Francisco Sobrino i Josep Ginestar, pintures de Juana Francés, Eusebio Sempere, Manuel Hernández Mompó, Antoni Tàpies, Luis Feito, Manuel Viola, Antonio Saura, Rafael Canogar, Manuel Rivera, Soledad Sevilla i Mario Candela, un relleu ceràmic d’Arcadi Blasco i un tapís de Teresa Lanceta.

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

ADDA

o Concert Banda Simfònica Municipal d’Alacant

El ADDA acollirà el diumenge 11 d’abril, a les 12.00 hores, el concert de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant ‘Sons de Dona’, amb entrada lliure mitjançant invitació reservant entrada en https://bandasinfonica.eventbrite.es

o Concert Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana

La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana oferirà l’audició ‘Trobada de Primavera 2021’ el diumenge 11 d’abril a les 17.30 hores, dirigit per Pablo Rus Broseta i amb Jacobo Christensen al violí. Les entrades estan esgotades.

o Concert Guitarra Clàssica David Russell

El diumenge 11 d’abril a les 19.00 hores, el ADDA acollirà un concert dins del cicle Guitarra Clàssica a càrrec de David Russel.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

o Exposició ‘Epifania vegetal’ de Miriam Martínez Guirao

La Casa Bardín acull l’exposició “Epifania Vegetal” de l’artista Miriam Martínez Guirao, comissariada per Álvaro Aroca Córdova, que es pot visitar fins al 16 d’abril de 2021.

Durant la setmana l’artista i el comissari explicaran en uns breus vídeos alguns elements de la mostra: la camisa de força, brodada per Miriam durant sis mesos, el significat del terme “Solastalgia” i la relació que existeix entre la sèrie de quatre dibuixos “Vegetació interna”, amb les quatre peces de porcellana en forma de màscara que se situen en l’entrada de l’exposició (Epifania advinguda).

Dimarts – Vídeo: Bogeria natural

Dijous – Vídeo: Solastalgia

Dissabte– Vídeo: Vegetació interna & epifania advinguda

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

PALAU DE LA DIPUTACIÓ D’ALACANT

La Diputació d’Alacant impulsa una nova proposta expositiva que s’inaugura dijous que ve 8 d’abril. La mostra ‘Vida’ de María Jesús Frutos Arribas es podrà contemplar a la Sala d’Exposicions del Palau Provincial fins al pròxim 16 de maig.