MARQ

www.marqalicante.com

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament de 10.00 a 19.00 hores i els diumenges de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada castellà:

– Dimarts i dijous: 13.30, 16.00 i 17.00 hores.

– Dimecres i divendres: 11.30, 16.00 i 17.00 hores.

– Dissabtes: 12.30, 16.00 I 17.00 hores.

– Diumenges i festius: 12.30 hores.

Visita guiada valencià:

– Dissabtes i diumenges: 10.30 hores.

Visita guiada anglés:

– Dissabtes i diumenges: 11.30 hores.

o Exposició ‘La princesa dels Carpats’

La mostra ‘La princesa dels Carpats. Una excepcional sepultura argàrica de Sant Antón (Oriola, Alacant)’ es podrà contemplar fins a abril de 2024 en el vestíbul del museu. En aquest espai expositiu el MARQ exhibeix algunes de les peces arqueològiques més rellevants trobades en les excavacions dels seus projectes d’investigació i, en aquesta ocasió, mostrarà un excepcional conjunt d’objectes de l’Edat del Bronze que compten amb 4.000 anys d’antiguitat.

o Jaciment Tossal de Manises Lucentum

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en La Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a diumenge: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Situada al Campello, La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg amb restes de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari és de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a diumenge: 12.00 hores

Dissabtes: 12.00 i 16.00 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat a Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art macroesquemàtic, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067. Els divendres i dissabtes obri les seues portes d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 18.00 hores. Domingo tancat.

o Jaciment La Cova de l’Or

Situada a Beniarrés, l’enclavament s’obri a 675 metres sobre el nivell de la mar en el vessant meridional de la Serra del Benicadell i recull en el seu interior un jaciment arqueològic d’enorme importància per al coneixement i la investigació del Neolític.

La Cova de l’Or roman tancada al públic de novembre a març.

o Torre Almohade d’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent. L’horari de l’enclavament és de dimarts a diumenge de 10.00 a 13.00 hores; els dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores. Dilluns tancat.

Visita guiada:

De dimarts a divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 16.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Cava Gran d’Agres

Es tracta d’una gelera situada al Parc Natural de la Serra Mariola, a 1.120 metres d’altitud, que compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local. Es pot visitar tant per l’exterior, amb panells explicatius, com per l’interior, amb unes graderies metàl·liques que arriben fins al fons del pou, on es troba un exemplar de teix amb més de 30 anys d’història. La visita és lliure, subjecta a la normativa del Parc Natural de Serra Mariola.

MUBAG

www.mubag.es

EXPOSICIÓ PERMANENT

o El segle XIX. La col·lecció a la llum

A través de més de huitanta obres, entre pintures, escultures i art sumptuari d’una trentena d’artistes, l’exposició ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’ planteja un ampli recorregut per les nombroses i diverses temàtiques que es desenvolupen en el panorama artístic espanyol del segle XIX, reflex de les tendències estètiques internacionals i del gust de la societat del moment. A més, a través de la proposta “L’obra comentada” s’analitzarà mensualment al detall una de les obres presents en la mostra.

El discurs es divideix en set àmbits: La imatge d’Alacant, el port; El viatge com a aprenentatge; El passat rescatat; La pintura, testimoni social; El retrat com a símbol social; Cap al canvi de segle; i, L’emoció entorn al rostre. Temàtiques que es completen amb peces audiovisuals que aprofundeixen en l’evolució de la ciutat, les pensions de pintura, el treball, la dona i la fascinació per Orient.

El fons permanent exposat s’ha incrementat gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció d’Art Banc Sabadell i especialment del Museu Nacional del Prado, institució que ha permés enriquir la mostra amb pintures rellevants d’altres artistes com Cecilio Pla, Manuel Benedito o Luis García, que es mostra per primera vegada en el MUBAG.

Visites guiades:

– VISITES GUIADES A GRUPS, de dimarts a diumenge en l’horari del museu.

– VISITES EDUCATIVES, de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

– VISITA GUIADA CAP DE SETMANA: diumenge 12.00 hores, ‘L’obra comentada. El segle XIX. La col·lecció a la llum’.

Per a més informació i reserves www.mubag.es. També es pot concertar les visites a través de formularis web, en el telèfon 663.568.834 o en el correu electrònic mubag@esatur.com

o Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic

La mostra ‘Del traç neoclàssic a l’esperit romàntic’ completa l’exposició permanent ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’. Situada en la zona del gabinet, els seus més de seixanta peces, transporten al visitant a dos importants moments culturals que van marcar l’Alacant del segle XIX. D’una banda, la creació de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, el primer centre oficial de belles arts pel qual van passar figures de renom que van introduir a principis del segle XIX el neoclassicisme en terres alacantines. Per l’altre, el col·leccionisme d’art de famílies burgeses que van sorgir a mitjan segle degut a la bonança del comerç i van veure en els romàntics l’estil ideal per a ser retratats.

EXPOSICIONS SOBRE LA COL·LECCIÓ DEL MUBAG

o La finestra de l’art. Elena Aguilera

La tercera edició del cicle ‘La finestra de l’art’ està dedicada a l’artista Elena Aguilera i la seua obra Per sempre en el centre del jardí, donada al Museu de Belles arts d’Alacant en 2022 per Francisco Javier Ruiz Cortés. La pintura forma part de la sèrie que desenvolupa Aguilera entre 2002 i 2012 sobre els versos de Robert Gómez i Pérez dels quals pren el títol. Obra poètica que li inspira en la creació de llenços de gran grandària. La mostra es completa amb un vídeo creat pel departament d’Imatge de la Diputació en el qual l’espectador s’endinsa en l’estudi de la pintora per a aproximar-se al seu procés creatiu i conéixer la seua trajectòria artística.

o Abstracció geomètrica. Pioners de l’il·lusionisme òptic en la col·lecció

Amb motiu del centenari del naixement d’Eusebio Sempere aquesta mostra, que se situa prèvia a l’exposició dedicada a l’artista alacantí, ofereix una selecció de les figures més rellevants del moviment geomètric que es conserven en la col·lecció. Artistes que a mitjan segle XX van revolucionar l’avantguarda plàstica desenvolupant obres amb colors plans en les quals s’analitza la geometria a la recerca d’una nova representació del moviment i la llum, i en les quals la visió de l’espectador completa el resultat final d’aquestes.

Un recorregut de la mà d’artistes, informalistes, geomètrics i

EXPOSICIONS TEMPORALS

· ‘Dalí. Metamorfosi’

La mostra sobre l’artista català inclou prop de 240 obres entre olis sobre tela, escultura, aquarel·la, tinta xinesa sobre paper, xilografia, aiguafort i gravat a la punta seca, acompanyat d’una selecció de fotografies i audiovisuals.

El discurs expositiu part del concepte de la metamorfosi per a Salvador Dalí, la presència del símbol en les seues creacions, així com el desenvolupament plàstic dels diferents temes lligats a ella (com el temps o la individualitat), incloent-hi el procés d’assimilació de la transformació en la metamorfosi a través de la història de la literatura (Dante, Ronsard, Pedro Antoni d’Alarcón).

VISITES GUIADES A GRUPS, de dimarts a diumenge en horari del museu.

VISITES EDUCATIVES, de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

PASSES GUIATS, dissabtes a les 11.00 i 12.00 i diumenges: 11.00 hores

· ‘Eusebio Sempere&Felipe Pantone. Seriació i cromatisme cinètic’

El MUBAG acull fins a juny una mostra que confronta obres d’Eusebio Sempere (Onil, 1923-Onil, 1985) i Felipe Pantone (Buenos Aires, 1986). A través de seixanta peces, el discurs expositiu recorre la singularitat de cada creador: el primer, pioner i introductor de la serigrafia a Espanya; el segon, vinculat al grafiti en els seus inicis i actualment consolidat com un dels artistes més rellevants en l’abstracció geomètrica.

VISITES GUIADES A GRUPS, de dimarts a diumenge en horari del museu.

Per a més informació i reserves www.mubag.es. També es pot concertar les visites a través de formularis web, en el telèfon 663.568.834 o en el correu electrònic mubag@esatur.com

· ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’

L’exposició ‘Miguel Abad Miró. Dibuixos de la col·lecció Ricardo Fuente’ presenta la faceta de dibuixant de l’artista i arquitecte alcoià Miguel Abad Miró (1912-1994). Una selecció de més de noranta esbossos, apunts i dibuixos, executats amb infinitat de tècniques artístiques i datats entre 1934 i 1989, que formen part d’una valuosa col·lecció inèdita composta per quasi dos-cents treballs. La mostra, dividida en set àmbits, evidència, a través d’un atraient recorregut, les temàtiques predilectes desenvolupades per l’artista al llarg de la seua carrera com el paisatge urbà, la figuració i el retrat, en el qual sobreïx. Un eix cronològic completa el recorregut amb notes biogràfiques que connecten les vides de Miguel Abad i Ricardo Fuente, també dibuixant i amic personal, que va anar recopilant aquest valuós fons artístic.

VISITES GUIADES A GRUPS, de dimarts a diumenge en horari del museu.

Per a més informació i reserves www.mubag.es. També es pot concertar les visites a través del telèfon 663.568.834 o mubag@esatur.com.

PUBLICACIONS DIGITALS DEL MUBAG:

Les següents publicacions es poden consultar en la pàgina web del MUBAG www.mubag.es

· Catàleg exposició temporal ‘Dalí Metamorfosis’

Amb motiu de l’exposició ‘Dalí. Metamorfosi’, el MUBAG ha realitzat un catàleg en el qual es recullen els diferents temes que aborda el recorregut de la mostra, així com la referència fotogràfica d’obres que la componen.

· Revista divulgativa: Quaderns del MUBAG

– Quaderns del MUBAG 02 Des del Museu es llança el tercer nombre de Quaderns del MUBAG, una extensa publicació que se centra en divulgar les exposicions i activitats que s’han desenvolupat en el Museu al llarg del 2023, així com a publicar contingut rigorós sobre els artistes presents en la col·lecció. Aquest nou número inclou articles dedicats a Joaquín Sorolla, Lorenzo Casanova, Emilio Varela, Juan Navarro Ramón i Elena Aguilera, entre altres. A més, en un apartat especial s’acostarà la història del Museu i el seu recent reconeixement.

– Quaderns del MUBAG – Extra 02 La revista s’acompanya d’un nou suplement titulat La desmaterialització de l’escultura contemporània d’Alacant, en el qual s’analitzarà la influència exercida pels artistes Julio González (1876-1942) i Pablo Picasso (1881-1973), en particular, i en l’escultura moderna, en general, sobre els escultors d’Alacant centrant-se en els conceptes de desmaterialització, minimalisme, transparència i ingravitació.

ADDA

https://addaalicante.es/

ADDA Jove. Les nostres bandes i orquestres

El dilluns 5 de febrer, alumnes del Conservatori Professional de Música d’Alacant ‘Guitarrista José Tomás’ -del departament de Música Antiga i Instruments de Pua, a les 17.30 hores, i del departament de Tecla, a les 19.30 hores-, oferiran una audició. Entrada lliure, mitjançant invitació.

ADDA Jove. Les nostres bandes i orquestres

Alumnes del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá oferiran sengles recitals, de Saxofon a les 18.00 hores i de Trombó del Màster en Investigació i Interpretació a les 20.00 hores. Entrada lliure, mitjançant invitació.

Toca la Música: Gisela

El divendres 9 de febrer, a les 19.00 hores tindrà lloc ‘Disney Simfònic’, un concert de Gisela i ADDA Simfònica Alacant dirigida per Pedro Vicente Alamà.

La Guitarra: Duo Melis

El cicle La Guitarra ha programat per al dissabte 10 de febrer, a les 20.00 hores, un concert a càrrec del Duo Melis, format per la guitarrista espanyola Susana Prieto i el guitarrista grec Alexis Muzurakis.

Les nostres bandes i orquestres: Orquestra Teatre Castelar

El diumenge 11 de febrer a les 18.00 hores actuarà en el ADDA l’Orquestra Simfònica Teatre Castelar, dins del cicle Les nostres Bandes i Orquestres.

INSTITUT JUAN GIL- ALBERT

www.iacjuangilalbert.com

Club de cinema a la Casa Bardin: ‘Cinema de supervivència’

“Cinema de supervivència: La societat de la neu a Naufrago” és la temàtica de la primera sessió del Club de Cinema, coordinat per Toni Cristóbal, programador del Festival de Cinema de Sant Joan, que tindrà lloc el pròxim 7 de febrer, a partir de les 19.00 hores, a la Casa Bardin. Per a assistir, els interessats han d’inscriure’s en l’enllaç bit.ly/clubcineiac.

Publicacions: Manolo Carrillo, un torero sense estrela

El dijous, 8 de febrer a les 19.00 hores, el Museu Taurí d’Alacant acollirà la presentació del llibre Manolo Carrillo, un torero sense estrela. L’acte comptarà amb la intervenció del diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i l’autor del llibre, José María Jericó.

Exposició: ‘Casa Bardin. Fons’

La Casa Bardin acull una exposició de 21 obres pertanyents als fons de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. La mostra es podrà visitar fins al pròxim 29 de febrer.

o Enllaç al portal digital:

https://www.cervantesvirtual.com/portales/instituto_de_cultura_juan_gil_albert_iac/

MUBOMA

www.muboma.com

El Muboma, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma és de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

PALAU PROVINCIAL

La Sala d’Exposicions del Palau Provincial acollirà fins al pròxim 30 d’abril la mostra fotogràfica ‘René Bardin: Petjada Històrica d’Alacant’ amb imatges de la família de l’insigne empresari i diplomàtic francés establit a Alacant a principis del segle XX.