MARQ

• Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament d’11.00 a 20.30 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.00, 12.00, 17:00h i 18.00 hores

dissabtes: 11.00, 12.00, 17:00h i 18.00 hores

diumenges: 11.00 i 13.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 31 d’octubre a les 19.00 hores.

diumenge, 1 de novembre a les 12.00 hores.

• Exposició ‘El cavaller de Ifach

La mostra ‘El cavaller de Ifach’ es pot visitar en l’hall del museu. Es tracta d’un fragment de paret, trobat en l’enclavament de sa Pobla Medieval de Ifach, que revela importants dades sobre la història i de la societat que va habitar en el segle XIV en l’àrea que ara ocupa el jaciment arqueològic de Calp.

o Jaciment Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous i divendres: 12.00 hores

dissabtes: 11.00 i 16.00 hores

diumenges: 12.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 31 d’octubre a les 12.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous i divendres: 12.00 hores

dissabtes: 11.00 i 16.00 hores

diumenges: 12.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 31 d’octubre a les 12.00 hores.

Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

Visita Guiada:

Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

Dissabte: 11.30 i 17.30 hores

Domingo: 11.30 hores

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067, els dissabtes d’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 19.30 hores, i els diumenges d’11.00 a 13.30 hores.

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Nova exposició:

• “Joaquim Agrassot. Un pintor Internacional”

“Joaquim Agrassot. Un pintor internacional” és la nova exposició temporal organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana per petició del MUBAG, en commemorar-se l’any 2019 el centenari de la defunció del pintor oriolà. La mostra recull els principals gèneres abordats per aquest fecund artista al llarg de la seua producció com el retrat, el paisatge, la natura morta, els quadres de casacón o d’escenes costumistes en les quals es va especialitzar al final de la seua carrera en temes de l’horta valenciana. El centenar d’obra que compon l’exposició presenta a un artista internacional, en el qual desataca el seu període italià al costat de Mariano Fortuny i altres pinzells espanyols de renom. Agrasot va contribuir a la renovació de la pintura en interessar-se més per la tècnica pictòrica que per l’assumpte representat, qualitat que desenllaça en estils com l’impressionisme i el luminisme de finals de segle.

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

• “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.

• “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

• Visita virtual: Gisbert a l’abast d’un clic

Des de la pàgina web mubag.es es pot accedir a la visita virtual de l’espai “Reconeixement Internacional” dedicat a Antonio Gisbert. Una autèntica experiència immersiva en la qual, a través d’un recorregut de 360é per la sala dedicada al pintor alcoià, es descobreix al detall els cinc llenços exposats que recorren els seus principals gèneres pictòrics: retrat, mitologia i història. Un passeig artístic en el qual el públic es converteix en investigador actiu per mitjà d’un joc compost de preguntes i reflexions.

• Xarxes socials

Diàriament, en Facebook, Twitter i Instagram es comunicarà el dia a dia del museu, es donarà informació sobre els artistes i les seues obres actualment exposades, es donarà a conéixer la programació d’activitats i es continuaran establint qüestions per a interactuar amb el públic en aquestes xarxes socials

• Horari 01 de novembre

El diumenge, 1 novembre, el museu romandrà obert de 10.00 a 14.00 hores.

ADDA

• Divendres, 30 d’octubre, ‘Dansa macabra’

El ADDA Simfònica amb Josep Vicent al capdavant i Damián Martínez al violoncel, oferirà, el divendres 30 d’octubre a les 20.00 hores, un monogràfic amb peces de Camille Saint-*Saëns sota el títol ‘Dansa macabra’. Les entrades es poden reservar enviant un correu amb noms i cognoms dels assistents a protocolo.adda@diputacionalicante.es

(màxim quatre entrades per persona) i s’entregaran fins a un dia abans del concert.

INSTITUT JUAN GIL ALBERT

• Ciclos de Música Jove i Musicologia a la Casa Bardín

La Casa Bardín, a través del cicle Música Jove, es converteix en un espai musical per a donar protagonisme a la joventut en el camp de la música clàssica i oferir un espai interpretatiu en la primera fase de les seues carreres musicals. El IAC Juan Gil-Albert va organitzar per primera vegada aquest cicle en 2016 per a facilitar les actuacions en públic d’estudiants del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant. Els alumnes són seleccionats sota la coordinació de professors de diferents departaments que preparen i dirigeixen els seus repertoris perquè aquestes audicions siguen un complement pràctic a la seua formació i estudis

En la mateixa línia es manté el cicle de Musicologia, en el qual estudiants o exalumnes d’aquesta especialitat, exposaran troballes i conclusions a manera de conferències com a activitat afegida i millora de la seua formació acadèmica, a més de servir d’estímul en la seua projecció cultural.

• Musicologia a la Casa Bardín

El dilluns 26 d’octubre a les 19.00 hores tindrà lloc la conferencia “Música i màrqueting: la música en els anuncis de Coca-Cola” a càrrec de María José Pérez Bueno.

• Música Jove a la Casa Bardín

El dimarts 27 d’octubre a les 19.00 hores es durà a terme ‘Homenatge a Beethoven I’, una audició interpretada per alumnes del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d’Alacant

• Publicacions: Les monges de la Sang: històries de vida en la Modernitat alacantina

El dijous 29 d’octubre a les 19.30 hores es presentarà a la Casa Bardín el llibre Les monges de la Sang: històries de vida en la Modernitat alacantina de Berta Echániz. L’acte comptarà amb la participació del director del departament de Publicacions del IAC, Toni Cabot, la catedràtica emèrita d’Història de la Ciència de la Facultat de Medicina de la UMH, Rosa Ballester, i l’autora de la publicació.

• Exposició ‘Timing’

La mostra ‘Timing’ de Perceval Graells a la Casa Bardín es pot visitar fins al pròxim 18 de desembre a la Casa Bardín. Es tracta d’un projecte comissariat per Lucía Romero que, d’una banda, ofereix ‘365 Degrees’, amb 365 peces, realitzades al llarg de tot l’any 2018; des de l’1 de gener al 31 de desembre. La importància de tota la sèrie radica en la capacitat de l’artista de crear cada dia, en un moment determinat, una peça. D’altra banda, mostra la sèrie ‘Untold Tales’, amb obres que mostren la reflexió de l’artista al voltant del tema de la identitat i del pas del temps, creades a partir de velles fotografies oposades durant una estada als EUA.

• Fira del Llibre Alacant 2020

La fira virtual tindrà lloc del 23 d’octubre a l’1 de novembre a través de la web i les xarxes socials de l’Institut de Cultura. www.feriadelibroalicante.es

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.

L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

PALACIO PROVINCIAL: Exposició ‘Vides trobades’

La seu de la Diputació d’Alacant acull fins al 29 de novembre l’exposició de Virginia Manero Vidas encontradas: de cuerpos y almas’ amb més d’una vintena d’obres en diferents formats. L’horari de visites és de dilluns a dissabte d’11.00 a 13.00 i de 17.30 a 20.00 hores.