MARQ

 • Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.

 • Exposició ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’

El dimecres 29 de gener s’inaugura en el MARQ ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’, un projecte, realitzat al costat del Museu Arqueològic Regional de Madrid (MAR) amb el qual compartirà seu, que reuneix 226 peces procedents d’una vintena de museus d’Espanya i Portugal. La mostra, que es podrà visitar fins al 19 d’abril, exhibeix al llarg de dues sales i el corredor central del Museu Arqueològic d’Alacant una col·lecció de figures antropomorfes conegudes des de la primera meitat del segle XX com a “Ídols”, que s’interpreten com una referència de la gran Deessa Mare Oriental. Es tracta d’un conjunt moble de representacions genuïnes i esquemàtiques del cos i el rostre humà, de diversa naturalesa i forma, que es van concentrar en la meitat meridional de la Península Ibèrica, constituint el millor testimoniatge de creences compartides per col·lectius del Neolític Final i el Calcolític entre el 3300 i el 2500 a. C.

 

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La seua visita és una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat i de dilluns a dijous es pot concertar en el telèfon 965518067.

o Jaciment El Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

Programació especial (més informació en www.marqalicante.com):

 

 • TALLERS DIDÀCTICS

Pitxer ceràmic: un taller pensat per a elaborar amb argila aquest objecte i decorar-lo amb motius de la civilització Jiroft.

Taulell: activitat per a decorar un taulell amb colors turquesa com els procedents de Kashan en 1220-1300 d. C.

Escriptura: a través d’aquesta proposta els més xicotets podran aprendre a escriure el nom d’Alacant en la cal·ligrafia àrab.

Ritón: amb aquesta iniciativa els participants crearan el seu propi recipient cerimonial, amb forma de banya i cap d’animal, a imatge i semblança dels trobats a l’Iran.

 

 • POST I VÍDEOS

Durant aquesta setmana, amb les portes del MARQ obertes al públic de nou i aprofitant que s’ha prolongat l’exposició temporal “Ídols, mirades mil·lenàries”, la proposta és repassar algunes de les peces més interessants i cridaneres que es poden trobar en l’exposició, com la peça d’or de Valencina de la Concepció, sense oblidar jaciments com el del sepulcre de Montelirio.

 

A més, hi haurà una presentació de les peces procedents dels jaciments de la Illeta dels Banyets i Lucentum, així com d’uns altres molt relacionats amb els anteriors i estudiats durant les campanyes arqueològiques del MARQ, com el jaciment argàric d’Aspe.

 

MUBAG

Una vegada reobert el museu amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les exposicions, el MUBAG dóna per finalitzada la campanya #MUBAGdesdecasa i inicia una nova denominada #MUBAGencasa.

En aquesta nova marxa conviurà el museu de sempre, caracteritzat per la visita presencial, amb el nou museu que ha sorgit de l’experiència del confinament, en el qual el públic pot participar en un escenari col·lectiu i segur, com són les seues xarxes socials i pàgina web.

 

 • “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919.

 • “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocuparà l’espai ‘Reconeixement internacional’, un pintor molt vinculat al Museu del Prado i un dels protagonistes del bicentenari de la Pinacoteca Nacional.

 • Escola de Dibuix del Consolat

Després de les obres de canvi de climatització s’ha recuperat el gabinet situat en la entreplanta, en la qual es mostra tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes de l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

 • ‘Vicente Rodes. L’estudi del natural’

El Museu Belles arts Gravina ofereix l’exposició dedicada a Vicente Rodes. Una mostra organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que reuneix un gran nombre d’obres del pintor alacantí, procedents de museus nacionals i col·leccionistes privats.

 • Espai de Telles

El MUBAG ofereix un espai que convida els més xicotets a participar, observar o investigar. Dirigit a xiquets de 0 a 3 anys, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana posa al seu servei el Espai de Telles, un racó dissenyat especialment per a recórrer i gaudir envoltats d’art.

Programació #MUBAGencasa:

 

 • Dilluns, 15 de juny

Especial reobertura MUBAG. El museu convidarà al públic a visitar les seues instal·lacions i recordarà com ha de fer-lo per a preservar les mesures de seguretat.

 

 • Dimarts, 16 de juny

A les 11.00 hores s’emetrà en directe en Instagram des de l’exposició permanent ‘EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista’. Els que s’unisquen a l’emissió podran fer comentaris i formular preguntes sobre el que estan veient i s’establirà un diàleg entre el museu i el públic.

 

 • Dimecres, 17 de juny

La visita virtual “Gisbert a l’abast d’un clic” continua activa en la pàgina web del MUBAG amb les seues diferents seccions i continguts sobre l’exposició “Reconeixement Internacional. Antonio Gisbert”.

 

 • Dijous, 18 de juny

La mostra ‘L’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre’ centrarà els continguts del dijous amb la història, obra i artistes d’aquest primer centre de formació oficial de belles arts a la província

 

 • Divendres, 19 de juny

El MUBAG proposa acabar el calendari setmanal amb un recorregut per l’exposició “L’artista destacat. Joaquim Agrassot”.

 

ADDA

El ADDA ha reiniciat la seua activitat presencial amb un cicle de concerts de caràcter gratuït, ‘Beethoven 250. Renaix la música’, al qual es podrà accedir prèvia inscripció. El programa preparat pel director de Adda·Simfònica i del ADDA, Josep Vicent, s’està celebrant els divendres del 12 al 28 de juny. Inclou concerts íntims, amb aforament limitat en compliment de les recomanacions de les autoritats sanitàries per a garantir la seguretat i la salut tant dels músics com del públic assistent.

L’entrada serà gratuïta i amb seient assignat, mitjançant inscripció prèvia i confirmació per part del ADDA. Continua el termini d’inscripció fins al 15 de juny a través del telèfon 965919100 (de 09.00 a 14.00 hores) o en el correu protocolo.adda@diputacionalicante.es. Els dies 19 i 26 estan complets.

ÉS OBLIGATORI L’ÚS DE MÀSCARA

 • Programa 19 i 20 de juny: Marisa Blanes, piano

Beethoven (arr. Mahler), Quartet de corda Op. 95 “Serioso”

Beethoven – Concierto per a piano núm. 5, Op. 73 “Emperador”

o I. Allegro

o II. Adagi una mica mosso

o III. Ronde. Allegro Allegro

o

 

 • Programa 26 i 27 de juny

 

Beethoven Marcha “Zapfenstreich”

Beethoven Sinfonía No. 7 en La major, Op. 92

o I. Poc sostenuto – Vivace

o II. Allegretto

o III. Prest – Assai mene prest

o IV. Allegro amb brio

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

El contingut cultural estarà disponible per als usuaris en Facebook i Twitter els dies indicats. A través d’un format setmanal fix s’oferirà diàriament un contingut, normalment descargable, per a posar en valor el patrimoni bibliogràfic i documental de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a través de la seua biblioteca virtual.

 

 • Revistes: Canelobre 65, Imatge, disseny i comunicació a Alacant

 

El dilluns 15 de juny, l’Institut de Cultura ofereix un monogràfic de la revista Canelobre titulat Imatge, disseny i comunicació a Alacant (1975-2015). Una publicació que aglutina diverses temàtiques relacionades amb la Costa Blanca i amb la projecció estratègica que l’ha impulsada en els últims quaranta anys a través de les seues marques i productes més universals. Des dels més diversos angles del turisme a la gastronomia, l’art, el cinema, la fotografia, la literatura, la política o les festes tradicionals, passant pels mitjans de comunicació.

 • Art: Evelyn Hellenschmidt

Els dimarts la programació se centra en el vessant més contemporani del IAC, a través dels artistes seleccionats en el concurs EAC 2019. El dimarts 16 de juny es podran veure els treballs del certamen EAC 2019 realitzats per Evelyn Hellenschmidt en el seu projecte “Drama al jardí”, una instal·lació composta per fotografies, perfomance, vídeo i objectes que narra l’entorn de la vida familiar de l’artista a Alemanya.

 • Col·lecció Aladroc: El dia del miracle de Joaquim G. Caturla

Segons una tradició popular de Santa Pola, el 10 de juliol, a les dotze en punt del migdia —i tan sols per uns instants— l’aigua de la mar es fa dolç. El dimecres 17 de juny el IAC publicarà la llegenda del “Dia del Miracle”, una història sobre els anhels i neguits d’una jove enamorada de la mar que un dia es va convertir en sirena i va aprendre que la mel de l’amor pot tornar-se en llàgrimes dolces de tristesa i desamor.

 • Art: James Marr (KAUFMAN)

La cita dels dijous proposa aprofundir en la sèrie “Art a la Casa Bardín”, un espai creat per a l’expressió dels artistes alacantins, en el qual ofereixen la seua particular visió a través dels seus variats projectes i disciplines. El dijous 18 de juny el públic podrà descarregar el catàleg complet de l’exposició ‘Kaleidoscopio’ de James Marr. (Catàleg de l’exposició en PDF).

 • Fons documental: Renovació: Periòdic Republicà

Els divendres es farà un recorregut per la premsa del fons documental del IAC, que oferirà al públic diferents exemplars de periòdics impresos a la província. El divendres 19 de juny, els usuaris podran descarregar Renovació: Periòdic Republicà, número 1 del 29 de maig de 1931 (Pego), un setmanari de la Dreta Liberal Republicana.

 

 • Videoteca: Emilio Varela

L’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins va filmar en Súper 8, entre altres treballs sobre patrimoni històric i natural, una sèrie de documentals titulada «Pintura i pintors alacantins (1979-1983. El dissabte 20 de juny es penjarà en Facebook el vídeo del documental sobre l’artista Emilio Varela.

 

 • Publicacions: Del joc a la professió. 30 anys del somni de la Companyia de Teatre Jácara

Els diumenges s’oferiran publicacions de l’Institut de Cultura amb la sinopsi de la recomanació setmanal i la possibilitat de descarregar la portada des de Facebook i Twitter. El diumenge 21 de juny la proposta serà Del joc a la professió. 30 anys del somni de la Companyia de Teatre Jácara de Carmen Marimón Llorca i Juan A. Roche Carcel, un homenatge a la companyia de teatre Jácara. S’ha volgut recollir els esdeveniments i experiències, totes les coses que van passar, èxits, fracassos i l’enorme esforç i treball desenvolupats per aquesta companyia en 30 anys.

 

 • CONVOCATÒRIES I CONCURSOS OBERTS

 

Ajudes a Revistes: Termini de presentació de sol·licituds fins al 6 de juliol 2020.

Ajudes a la Investigació: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol de 2020.

IV Concurs Art a la Casa Bardín: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol.

 

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.

Després de prop de tres mesos tancat al públic en compliment de les mesures de restricció imposades per la crisi de COVID-19, el MUBOMA ha reobert les seues portes amb un ampli dispositiu de seguretat. L’horari d’obertura del muBOma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.