MARQ

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament d’11.00 a 20.30 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.00, 12.00, 17:00h i 18.00 hores

dissabtes: 11.00, 12.00, 17:00h i 18.00 hores

diumenges: 11.00 i 13.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 26 de setembre a les 19.00 hores.

diumenge, 27 de setembre a les 12.00 hores.

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067, els dissabtes d’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 19.30 hores, i els diumenges d’11.00 a 13.30 hores.

o Jaciment Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous, divendres: 12.00 hores

dissabtes: 11.00 i 16.00 hores

diumenges: 12.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 26 de setembre a les 12.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous, divendres: 12.00 hores

dissabtes: 11.00 i 16.00 hores

diumenges: 12.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 26 de setembre a les 20.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

Visita guiada:

dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores

dissabtes: 11.30 i 17.30 hores

diumenges: 11.30 hores.

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

• “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.

• “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

• Visita virtual: Gisbert a l’abast d’un clic

Des de la pàgina web mubag.es es pot accedir a la visita virtual de l’espai “Reconeixement Internacional” dedicat a Antonio Gisbert. Una autèntica experiència immersiva en la qual, a través d’un recorregut de 360é per la sala dedicada al pintor alcoià, es descobreix al detall els cinc llenços exposats que recorren els seus principals gèneres pictòrics: retrat, mitologia i història. Un passeig artístic en el qual el públic es converteix en investigador actiu per mitjà d’un joc compost de preguntes i reflexions.

• Xarxes socials

S’inicia una nova etapa en el MUBAG amb el recent nomenament del nou director, Jorge A. Soler. Anirem incorporant novetats al llarg de la setmana amb el hastag #mubagnuevaetapa.

Diàriament, en Facebook, Twitter i Instagram es comunicarà el dia a dia del museu, es donarà informació sobre els artistes i les seues obres actualment exposades, es donarà a conéixer la programació d’activitats i es continuaran establint qüestions per a interactuar amb el públic en aquestes xarxes socials.

ADDA

o Festival Contemporani d’Alacant

En col·laboració amb ENSEMS. Del 10 al 27 de setembre.

 Dimecres, 23 de setembre, a les 20.00 hores, AMORES, GRUP DE PERCUSSIÓ “Dreizehn”. Stockhausen & Hildegarda

 Dijous, 24 de setembre, a les 20.00 hores, QUINTET CUESTA “György Ligeti”. Deu peces per a quintet de vent

 Divendres, 25 de setembre, a les 20.00 hores, XELO GINER/JUDIT KERSTÉSZ “Impressions”. L’impressionisme i les seues influències

 Dissabte, 26 de setembre, a les 12.00 hores, BANDA SIMFÒNICA MUNICIPAL D’ALACANT “Músiques de hui per a bandes simfòniques”

 Dissabte, 26 de setembre, a les 20.00 hores, QUINTET VERGER “Alé Mediterrani”

 Diumenge, 27 de setembre, a les 12.00 hores, ENSEMBLE MODERN D’ADDA SIMFÒNICA/PACO VAROCH & KINETIC PERCUSSION DUO “Aire de vidre”

Reserva d’entrades en protocolo.adda@diputacionalicante.es

INSITUTO JUAN GIL ALBERT

• Publicaciones: Flaix Gordon a la ciutat americana

El dimarts 22 de setembre s’oferirà el títol publicat pel IAC Juan Gil-Albert en 2004, Flaix Gordon a la ciutat americana 1890-1940 de Teófilo Pérez Carda. Un volum que tracta de seguir com el concepte culte, ideal i arquitectònic de la Ciutat Americana, en el moment del seu naixement i caracteritzada en la tipologia del gratacel, transcendeix en el còmic «Flaix Gordon», d’Alex Raymond, des de la seua contemporaneïtat i els mitjans especialitzats de difusió arquitectònica, i es transmet com a mitjà de masses; triat aquest còmic per conjuminar el millor dels paradigmes de popularitat, estil i, sobretot, temàtica més propícia per a la utopia arquitectònica moderna.

• Infantil: L’arbre dels bruixes

Amb textos de Carles Cano Peiró i il·lustracions d’Aurelio Ayela Escolano, L’arbre dels bruixes narra la història extraordinària del Tio Gavina, un vell mariner d’Altea que observa que algú usa la seua barca a les nits, sense permís. Els lectors podran accedir a aquesta publicació el dijous 24 de setembre.

• Fons documental: La Vila. Any I, núm. 2

El dissabte 26 s’oferirà la publicació mensual La Vila, número 2, publicada al febrer de 1936. Una publicació que parla d’un jonense il·lustre com el mèdic cirurgià Álvaro Esquerdo Esquerdo, de l’època de sequera que travessava la regió, de la geografia i de llocs pintorescos com el barri de l’Ermita. A més, també és interessant parar atenció als nombrosos anuncis impresos en la revista per a conéixer els negocis que en aquella època hi havia en la localitat.

• Exposició Casa Bardín

Exposició: “Extractes d’un diari màgic” de Miguel Sellers. Exposada a la Casa Bardín fins al 29 de setembre de 2020. El projecte mostra el treball de l’alacantí llicenciat en BBAA (UMH) Miguel Sellers i del seu comissari, Bernabé Gómez, Doctor en BBAA (UMH).

• Convocatòria i concursos oberts

La cita anual amb el concurs Trobades d’Art Contemporani es, el termini del qual ja aquesta obert i es tanca el 29 de setembre, proposa la presentació de projectes artístics que mostren l’estat actual de la investigació dels seus autors. Mitjançant el concurs s’afavoreix la trobada i la participació dels artistes que sobre la base de la documentació aportada té com a finalitat l’organització d’una exposició col·lectiva, la publicació d’un catàleg i la dotació de 12.000€ repartits en un primer premi de 6.000€ i dos de 3.000€, entre els quals resulten seleccionats pel jurat.

Podran participar creadors de qualsevol nacionalitat, amb propostes obertes a les diferents disciplines artístiques contemporànies, en les seues diferents modalitats. Més informació i bases del concurs en la pàgina www.iacjuangilalbert.com

Termini de presentació de sol·licituds del 18 d’agost al 29 de setembre.

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps. L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

PALACIO PROVINCIAL

La seu de la Diputació d’Alacant inaugura el dijous 11 de setembre a les 12.00 hores l’exposició de Jorge Cerdà Gironés ‘Paisatge íntim’ composta per 24 obres de diferents formats. L’horari de visites és de dilluns a dissabte d’11.00 a 13.00 i de 17.30 a 20.00 hores.