MARQ

 • Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament d’11.00 a 20.30 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 29 d’agost a les 19.00 hores.

diumenge, 30 d’agost a les 12.00 hores.

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067, els dissabtes d’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 19.30 hores, i els diumenges d’11.00 a 13.30 hores.

o Jaciment El Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita teatralitzada: divendres, 28 d’agost a les 20.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita teatralitzada: divendres, 28 d’agost a les 20.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

Estiueja en el MARQ online d’11.00 a 14.00 hores

TEMÀTICA SETMANAL: Medieval

 • Dilluns: vídeo de benvinguda per a presentar la temàtica de la setmana i material necessari per a participar activament en les activitats.
 • Dimarts: el personatge de “Lola l’arqueòloga” explicarà, a través d’una sèrie de vídeos, en què consisteixen els objectes representatius de l’Edat mitjana.
 • Dimecres: taller de vestimenta per a aprendre a confeccionar roba i accessoris similars als que utilitzaven els homes i les dones de l’època medieval.
 • Dijous: taller didàctic per a elaborar reproduccions de les peces més significatives d’aquesta època.
 • Divendres: conte i jocs.

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

 • “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

 • “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.

 • “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

 • Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

 • Visita virtual: Gisbert a l’abast d’un clic

Des de la pàgina web del museu mubag.com es pot accedir a la visita virtual de l’espai “Reconeixement Internacional” dedicat a Antonio Gisbert. Una autèntica experiència en la qual a través d’un recorregut 360é, per la sala dedicada al pintor alcoià, es descobreix al detall els cinc llenços exposats que recorren els seus principals gèneres pictòrics: retrat, mitologia i història. Un passeig artístic en el qual el públic es converteix en investigadors actius per mitjà d’un joc compost de preguntes i reflexions.

 • Xarxes socials

Durant el mes d’agost, període estival i vacacional, es publicarà una notícia a la setmana en Facebook, Twitter i Instagram. En aquestes publicacions es compartiran les mostres a visitar i es destacaran algunes obres presents en elles.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

El contingut cultural estarà disponible per als usuaris en Facebook i Twitter els dies indicats. A través d’un format setmanal fix s’oferirà diàriament un contingut, normalment descargable, per a posar en valor el patrimoni bibliogràfic i documental de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a través de la seua biblioteca virtual.

 • Art a la Casa Bardín: David Trujillo

El dimarts la programació se centra en el cicle Art a la Casa Bardín. El dia 25 d’agost es podran veure els treballs realitzats per David Trujillo. ‘I want to believe’. El projecte, comissariat per José Manuel Álvarez Enjuto, se centra en el control social a través de la tecnificació i els mitjans de masses i la relació amb l’espai.

 • Infantil: 12 Contes somiats de Pilar Altamira

El dijous 27 d’agost es publicarà en RRSS el llibre 12 Contes somiats de Pilar Altamira, històries carregades de sorpresa i de sensibilitat, de sabors infinits i d’imatges inoblidables.

 • Videoteca: Miguel Abad Miró

L’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins va filmar en Súper 8, entre altres treballs sobre patrimoni històric i natural, una sèrie de documentals titulada «Pintura i pintors alacantins (1979-1983. El dissabte 29de agost es penjarà en Facebook el vídeo del documental sobre Miguel Abad Miró, nascut a Alcoi en 1912, i que va destacar sobretot a la fi de la dècada dels 30 i durant la dècada dels 40 a Alacant. Durant la Guerra Civil espanyola, Abad Miró va participar en el “Altaveu del Front” en la secció d’Arts Plàstiques. Ja durant la postguerra, va ser empresonat en diverses ocasions pel seu compromís polític, on va realitzar dibuixos molt expressius de personatges i ambients en aqueix context de les presons. El reportatge mostra al mateix Abat Miró treballant en la seua finca familiar a Alcoi.

 • Art a la Casa Bardín: Exposició ‘Extractes d’un diari màgic’

La seu de l’Institut de Cultura acull fins al 29 de setembre el projecte “Extractes d’un diari màgic” que mostra el treball de l’alacantí Miguel Sellers i del seu comissari, Bernabé Gómez. Es tracta de la primera activitat que s’organitza de manera presencial després de l’etapa que ha restringit la programació del Gil-Albert i forma part del cicle ‘Art a la Casa Bardín’.

 • Convocatòria: Trobades d’Art Contemporani 2020

El IAC ha convocat el certamen Trobades d’Art Contemporani 2020 com a punt de trobada i participació d’artistes de tot el món. El concurs, dotat amb 12.000 euros repartits en un primer premi de 6.000y dos de 3.000 euros, inclou l’organització d’una exposició col·lectiva i la publicació d’un catàleg i l’entre els quals resulten seleccionats pel jurat. Podran participar creadors de qualsevol nacionalitat, amb propostes obertes a les diferents disciplines artístiques contemporànies, en les seues diferents modalitats. El termini de presentació conclourà el pròxim 29 de setembre.

Més informació i bases del concurs en la pàgina www.iacjuangilalbert.com

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.

L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

Programació activitats Agost:

– VII Concurs de dibuixos d’estiu: online i presencial.

– Concurs de contes online

– Els dimarts del MuBoma: cita en les xarxes socials del museu (Facebook, Instagram i Twitter)

– “Herois a 4 potes”: fins al 30 d’agost jugue/visita autoguiada mitjançant codis QR.

ALTRES ACTIVITATS

 • Palacio Provincial: EXPOSICIÓ ‘EÓ 3’

La seu de la Diputació d’Alacant acull l’exposició d’Ángel Rodríguez Cabrera ‘Eó 3’ composta per 25 obres. L’horari de visites és de dilluns a dissabte d’11.00 a 13.00 i de 17.30 a 20.00 hores.