MARQ

 • Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu.

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La seua visita és una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat i de dilluns a dijous es pot concertar en el telèfon 965518067.

o Jaciment El Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 17.30 hores, i diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

Estiueja en el MARQ online d’11.00 a 14.00 hores

TEMÀTICA SETMANAL: ‘Ídols. Mirades mil·lenàries’

 • Dilluns: vídeo de benvinguda per a presentar la temàtica de la setmana i material necessari per a participar activament en les activitats.
 • Dimarts: el personatge de “Lola l’arqueòloga” explicarà, a través d’una sèrie de vídeos, en què consisteixen els objectes representatius del període històric que s’estiga treballant.
 • Dimecres: taller de vestimenta per a aprendre a confeccionar roba i accessoris de cada etapa.
 • Dijous: taller didàctic per a elaborar reproduccions de les peces més significatives del museu.
 • Divendres: conte i jocs.
 • POST I VÍDEOS

Al llarg d’aquesta setmana, havent acomiadat l’exposició temporal “Ídols, mirades mil·lenàries”, la programació del MARQ se centrarà en recórrer la província, els seus jaciments arqueològics i monuments, dedicant les publicacions a la Cava Gran d’Agres, al Temple B de la Illeta dels Banyets o a les restes de banys musulmans trobats en el nostre territori. A més, es recordaran les Guerres Sertorianas, que van deixar interessants petjades, així com exposicions com “La Illeta. Un pont del passat al futur”.

MUBAG

El museu ha reobert les seues portes amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les exposicions. D’aquesta manera, dóna per finalitzada la campanya #MUBAGdesdecasa i arranca una nova anomenada #MUBAGencasa.

 

En aquesta nova marxa conviurà el museu de sempre, caracteritzat per la visita presencial, amb el nou museu que ha sorgit de l’experiència del confinament en el qual el públic pot participar en un escenari col·lectiu i segur, com són les seues xarxes socials i la pàgina web.

Exposicions per a visitar en MUBAG:

 • “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

 • “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.

 • “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

 • Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

 • Visita virtual: Gisbert a l’abast d’un clic

Des de la pàgina web del museu mubag.com es pot accedir a la visita virtual de l’espai “Reconeixement Internacional” dedicat a Antonio Gisbert. Una autèntica experiència en la qual a través d’un recorregut 360é, per la sala dedicada al pintor alcoià, es descobreix al detall els cinc llenços exposats que recorren els seus principals gèneres pictòrics: retrat, mitologia i història. Un passeig artístic en el qual el públic es converteix en investigadors actius per mitjà d’un joc compost de preguntes i reflexions.

Diàriament, en Facebook, Twitter i Instagram es comunicarà el dia a dia del museu, es donarà informació sobre els artistes i les seues obres actualment exposades, es donarà a conéixer la programació d’activitats i es continuaran establint qüestions per a interactuar amb el públic en aquestes xarxes socials.

El MUBAG ha reobert les seues portes adoptant les mesures higièniques i sanitàries necessàries per a garantir una visita segura. En aquesta nova marxa conviurà el museu de sempre, caracteritzat per la visita presencial, amb el nou museu que ha sorgit de l’experiència del confinament, en el qual el públic pot participar en un escenari col·lectiu i segur, com són les seues xarxes socials, amb la campanya #MUBAGencasa i amb la pàgina web.

ADDA

 • Concert: “The Carmen Mcrae – Betty Carter Duets”

Tots els divendres de juliol s’oferirà un concert de jazz a les 20.30 hores emmarcat en el cicle ‘Acustic Jazz Club’. El divendres 10 de juliol la Sala de Cambra acollirà l’audició de The Carmen Mcrae – Betty Carter Duets, amb les veus d’Ester Andújar i Eva Romero, així com Edu Marquina (piano), César Cortés (contrabaix) i José Reillo (bateria).

ÉS OBLIGATORI L’ÚS DE MÀSCARETA

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

El contingut cultural estarà disponible per als usuaris en Facebook i Twitter els dies indicats. A través d’un format setmanal fix s’oferirà diàriament un contingut, normalment descargable, per a posar en valor el patrimoni bibliogràfic i documental de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert a través de la seua biblioteca virtual.

 

 • Revistes: Canelobre 49, Les arrels del popular. Etnohistòria d’Alacant en el segle XIX

 

El dilluns 6 de juliol, l’Institut de Cultura ofereix un monogràfic de la revista Canelobre titulat Les arrels del popular. Etnohistòria d’Alacant en el segle XIX.

 

 • Fons documental: Chamerop. Estiu 1983

El dimecres 8 de juliol els usuaris podran descarregar Chamerop, Estiu 1983, una publicació ecologista, que no va tindre continuació, editada pel Grup de Muntanya Margalló de Benissa.

 

 • Videoteca: González Santana

L’Aula de Cinema del llavors Institut d’Estudis Alacantins va filmar en Súper 8, entre altres treballs sobre patrimoni històric i natural, una sèrie de documentals titulada «Pintura i pintors alacantins (1979-1983. El dissabte 11 de juliol es penjarà en Facebook el vídeo del documental sobre l’artista González Santana.

 • CONVOCATÒRIES I CONCURSOS OBERTS

Ajudes a Revistes: Termini de presentació de sol·licituds fins al 6 de juliol 2020.

Ajudes a la Investigació: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol de 2020.

IV Concurs Art a la Casa Bardín: Termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de juliol.

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.

Després de prop de tres mesos tancat al públic en compliment de les mesures de restricció imposades per la crisi de COVID-19, el MUBOMA ha reobert les seues portes amb un ampli dispositiu de seguretat. L’horari d’obertura del muBOma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.