Agenda cultural online de la Diputació d’Alacant des del 7 de setembre

Agenda cultural online de la Diputació d’Alacant des del 7 de setembre

MARQ

o Exposició permanent

El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament d’11.00 a 20.30 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.

Visita teatralitzada:

dissabte, 12 de setembre a les 19.00 hores.

diumenge, 13 de setembre a les 12.00 hores.

o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos

Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067, els dissabtes d’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 19.30 hores, i els diumenges d’11.00 a 13.30 hores.

o Jaciment El Tossal de Manises

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita teatralitzada: divendres, 11 de setembre a les 20.00 hores.

o Jaciment La Illeta dels Banyets

Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com

Visita teatralitzada: divendres, 11 de setembre a les 20.00 hores.

o Torre de l’Almudaina

En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.

MUBAG

El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.

Exposicions per a visitar:

• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”

És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.

• “L’artista destacat”: Agrasot

Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.

• “Reconeixement internacional”: Gisbert

Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

• Escola de Dibuix del Consolat

La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.

• Xarxes socials

S’inicia una nova etapa en el MUBAG amb el recent nomenament del nou director, Jorge A. Soler. Anirem incorporant novetats al llarg de la setmana amb el hastag #mubagnuevaetapa.

Diàriament, en Facebook, Twitter i Instagram es comunicarà el dia a dia del museu, es donarà informació sobre els artistes i les seues obres actualment exposades, es donarà a conéixer la programació d’activitats i es continuaran establint qüestions per a interactuar amb el públic en aquestes xarxes socials.

INSTITUT JUAN GIL-ALBERT

• CANELOBRE 47 – Viure en valencià a Alacant (dimarts, 8 setembre)

Els vint-i-dos treballs de què consta el present monogràfic s’estructuren en cinc grans blocs temàtics. En el primer bloc, Parlar i viure en valencià, s’inclouen aportacions que, des d’una perspectiva general, tracten de descriure la realitat sociolingüística de les nostres comarques. Els treballs del segon apartat, Aprendre en valencià, descriuen la situació de l’ensenyament en valencià en els diversos nivells escolars. El tercer bloc, Investigar en valencià, reuneix treballs que descriuen les aportacions científiques fetes en valencià en els últims anys des de dins i fora de la universitat. Els articles del quart apartat, Crear en valencià, donen un repàs a les obres literàries que s’han escrit i representat en valencià en aquestes terres en els últims anys. Finalment, els treballs de l’últim apartat, Comunicar en valencià, descriuen la realitat de l’ús del valencià en els mitjans de comunicació audiovisuals de les nostres comarques.

• INFANTIL – Misteri d’Elx de Marta Martínez (dijous, 10 setembre)

El segon dels volums de la col·lecció, Misteri d’Elx, recrea i il·lustra el cèlebre motiu de l’aparició de la Mare de Déu d’Elx a la platja del Tamarit, i la no menys cèlebre carrera consegüent del guardacostes Francesc Cantó per a anunciar als il·licitans tan singular troballa. El text, redactat per Marta Martínez, ha sigut il·lustrat pel jove artista Israel Nicolás. El conjunt, amb un marcat efecte colorista, permet a xiquets i joves l’accés concret —i clarament visible— al més conegut i entranyable dels relats populars de la ciutat d’Elx, el de la vinguda de la Mare de Déu i la carrera de Cantó que cada 28 de desembre s’escenifica en la «ciutat del Misteri».

• VIDEOTECA – Roberto Ruiz Morante (dissabte, 12 de setembre)

Recordem a Roberto Ruiz Morante, brillant pintor alacantí nascut a Sax però que va residir a Alacant durant tota la seua vida. D’ell recordem els seus olis i aquarel·les que tan bé van reflectir els paisatges i barris alacantins. Es descobrirà en el reportatge el seu estudi pictòric a Alacant, a més de veure com treballa en algunes obres utilitzant diverses tècniques. Finalment, podrem veure-li i sentir-li en una tala entrevista.

• EXPOSICIÓ a la Casa Bardín

Exposició: “Extractes d’un diari màgic” de Miguel Sellers. Exposada a la Casa Bardín fins al 29 de setembre de 2020. El projecte mostra el treball de l’alacantí llicenciat en BBAA (UMH) Miguel Sellers i del seu comissari, Bernabé Gómez, Doctor en BBAA (UMH).

L’exposició s’origina a partir de dos diaris pictòrics personals que serveixen com a porta d’entrada a l’univers creatiu de l’autor. En aquestes pàgines l’artista ens convida a contemplar la realitat des del seu punt de vista a través del mitjà pictòric, una visió ampliada de la vida plena de colors vibrants, figures imaginades i formes geomètriques, que enriqueix la nostra experiència del quotidià.

Per a això, l’espai de la Casa Bardín s’ha abordat mitjançant llenços de gran i mitjà format, obra sobre paper, escultures i la realització d’intervencions pictòriques específiques, realitzades amb objectes i materials oposats, a manera de gran Merzbau.

• CONVOCATÒRIES i concursos oberts

La cita anual amb el concurs Trobades d’Art Contemporani es, el termini del qual ja està obert i es tanca el 29 de setembre, proposa la presentació de projectes artístics que mostren l’estat actual de la investigació dels seus autors. Mitjançant el concurs s’afavoreix la trobada i la participació dels artistes que sobre la base de la documentació aportada té com a finalitat l’organització d’una exposició col·lectiva, la publicació d’un catàleg i la dotació de 12.000€ repartits en un primer premi de 6.000€ i dos de 3.000€, entre els quals resulten seleccionats pel jurat.

Podran participar creadors de qualsevol nacionalitat, amb propostes obertes a les diferents disciplines artístiques contemporànies, en les seues diferents modalitats. Més informació i bases del concurs en la pàgina www.iacjuangilalbert.com

MUBOMA

El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.

L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.

ADDA

o Festival Contemporani d’Alacant

En col·laboració amb ENSEMS. Del 10 al 27 de setembre.

 Dijous, 10 de setembre a les 20.00 h. ADDA.SIMFÒNICA/VICENT “Homenaje a Miguel Hernández”

Reserva d’entrades en protocolo.adda@diputacionalicante.es

PALACIO PROVINCIAL

La seu de la Diputació d’Alacant inaugura el dijous 11 de setembre a les 12.00 hores l’exposició de Jorge Cerdà Gironés ‘Paisatge íntim’ composta per 24 obres de diferents formats. L’horari de visites és de dilluns a dissabte d’11.00 a 13.00 i de 17.30 a 20.00 hores.

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X