L’alcalde il·licità Carlos González i el Conseller de Cultura, Vicent Marzà, han protagonitzat l’acte de celebració del vinté aniversari de la proclamació del Palmerar com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Tots dos mandataris es van donar cita al Parc Municipal, on van realitzar un reconeixement a tots aquells que han fet possible la preservació del Palmerar d’Elx, principalment a l’ofici de palmerero, la professió que ha garantit la seua conservació al llarg dels anys.

En la seua intervenció, l’alcalde Carlos González va mostrar la seua gratitud a les generacions de palmereros i als tècnics i responsables polítics que han treballat en pro del reconeixement i el prestigi que té actualment el Palmerar. En aquest sentit, va destacar la labor del qual fóra Conseller de Cultura en els anys 80, Cipriá Ciscar, per ser el responsable de l’actual Llei de Protecció de 1986, i també la visió política del qual fóra alcalde d’Elx, Diego Maciá, per impulsar i aconseguir la candidatura del Palmerar com a Patrimoni Universal.

González va parlar també en clau de futur en destacar la necessitat de comptar al més prompte possible amb una nova llei que supose “el blindatge jurídic del Palmerar” i una protecció legal “que garantisca la construcció zero en el Palmerar històric”.

L’alcalde va reclamar una aliança entre les tres administracions, local, autonòmica i central, “que permeta que el Palmerar tinga la inversió que requereix per a ser el màxim exponent del patrimoni cultural de la Comunitat”. Segons González, el Palmerar necessita millorar la neteja i conservació dels exemplars, així com el manteniment de la xarxa de séquies que componen el sistema de regadiu tradicional i que formen part de la declaració de Patrimoni. Per a tot això, el acalde va qualificar de “necessari i imprescindible el concurs i el suport de la Conselleria i del Ministeri de Cultura”.

Per part seua, el Conseller Marzà va assegurar que “des de la Generalitat hem donat un nou impuls a la preservació del Palmerar gràcies a l’intens treball realitzat en col·laboració amb el Consistori de la ciutat i amb els integrants del Patronat”.

Marzà va dir que “ja està preparat per a portar a les Corts Valencianes l’avantprojecte de la Llei de Protecció i Promoció del Palmerar d’Elx que, si no hi ha cap imprevist, es convertirà en llei durant l’any que ve”. El Conseller va destacar finalment que “és importantíssim compatibilitzar els usos socials i econòmics amb la preservació patrimonial, mediambiental i cultural del Palmerar”.

En el transcurs de l’acte, es va realitzar un homenatge al poble d’Elx col·locant en una de les palmeres una placa commemorativa del XX aniversari de la declaració universal i en la qual, a més, es destaca l’actitud del poble il·licità enfront de la pandèmia del COVID-19.