Un enriquidor recorregut a peu per a estudiar i conéixer des de l’Edat de Bronze fins a la civilització romana, passant pels ibers. L’Ajuntament del Campello i la Diputació Provincial d’Alacant coincideixen en les “immenses” possibilitats que té el jaciment de L’Illeta, i ja han començat junts a fer els primers passos per a donar forma a un gran parc arqueològic que tindria unes dimensions d’entre 5 i 6 hectàrees. Un ambiciós projecte que requerirà el concurs de la Generalitat Valenciana i el Govern Central, perquè totes dues administracions tenen competències sobre els terrenys i sobre el conjunt, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC).

La setmana passada van recórrer el recinte l’alcalde del Campello, Juanjo Berenguer, i el diputat provincial d’Arquitectura, Juan Francisco Pérez, acompanyats pel primer tinent d’alcalde, Julio Oca; l’arqueòloga Adoración Martínez, l’arquitecte Rafael Pérez i la restauradora Dolores Sanchís. Tots ells, sense excepcions, van coincidir en les possibilitats de futur d’aqueixa part del territori campellero, en la qual queda molt per excavar encara.

Juan Francisco Pérez va assenyalar que el treball de conservació de l’excavat és constant, i necessari per a mantindre el jaciment “en perfecte estat de revista en tot moment”, i va anunciar el que en un futur no gaire llunyà pot ser un Parc Arqueològic i Botànic de grans dimensions (entre 50.000 i 60.000 metres quadrats), integrat pel jaciment, la torre, les cisternes del segle XIX, un conjunt de sis forns que integraven els tallers de terrisseria d’època ibera, i una necròpoli d’incineració d’època púnica, de característiques especials.

En definitiva, es tracta de crear un gran museu arqueològic a l’aire lliure, que comptaria fins i tot amb un Centre d’Interpretació, noves entrades accessibles amb passejos que connectarien totes les àrees, i serveis per a usuaris. “Jo veig clarament un gran Parc Arqueològic, i en Diputació recollim el guant llançat per l’alcalde Juanjo Berenguer per a donar forma a un ambiciós projecte en el qual hem d’implicar la resta d’administracions públiques. Cal treballar en aqueixa línia, i en això ja estem d’acord Ajuntament i Diputació. Ho veig factible i fins a necessari”.

L’inici de converses ha alçat molta expectació en totes dues institucions. Des de l’Ajuntament del Campello s’implicaran els departaments d’Alcaldia, Patrimoni, Infraestructures i Turisme. Aquest últim, dirigit per la regidora Marisa Navarro, ja ha començat a redactar els primers informes, previs als projectes que seran necessaris per a donar forma a l’actuació.

“El jaciment de L’Illeta és un dels nostres principals actius culturals i turístics, molt benvolgut pels campelleros i pels visitants nacionals i estrangers, i una posada en valor com es mereix és un projecte en el qual hem d’implicar-nos tots”, va assenyalar l’alcalde Juanjo Berenguer.

TRESORS ARQUEOLÒGICS

Són molts els “tresors” arqueològics que ja han sigut excavats i poden ser visitats en el jaciment, i molts més els que tanca el subsòl de la zona. Desatacan ara la Torre de L’Illeta dels Banyets (de propietat municipal, construïda entre els anys 1554 i 1557 per a previndre a la població dels atacs dels pirates barbarescos que assetjaven contínuament les nostres terres), i el jaciment de L’Illeta (propietat de Diputació)I, en el qual s’han descobert assentaments des de la prehistòria (del Calcolitico i de l’Edat de Bronze, en el segon mil·lenni abans de Crist), restes d’un poblat Iber, únic per les seues característiques i considerat un dels més importants del mediterrani, i una part de l’època romana, en la qual sobreïxen una vila, xicotetes termes i molt especialment les piscifactories i vivers tallats en la pedra. Totes dues localitzacions tenen la catalogació de BIC.

Traçat de carrers, tallers d’espart, almàssera, fàbrica de salaons, habitatges i viles, termes, piscifactoria, almàsseres, tallers de terrisseria, necròpoli i torre, conformen (de moment) un magnífic conjunt del qual també destaca l’emplaçament, des del qual es domina bona part de les badies entre Alacant i Benidorm.