La regidoria de Cultura ha organitzat la que serà la primera gal·la Premis de Cultura Ciutat d’Alcoi, que se celebrarà el dijous 12 de gener, a les 20 hores en l’IVAM CADA Alcoi. En aquesta gala s’entregaran els Premis Ciutat d’Alcoi de Novel·la ‘Isabel Clara Simó’ i de teatre ‘Pep Cortés’ dels anys 2020 i 2021, així com ‘Llançadora’ 2019 i 2021, i es crea el Premi Ciutat d’Alcoi honorífic, que en aquesta primera edició corresponent a 2023 recaurà en el ballarí Isaac Monllor Mira.
La idea de celebrar una gala d’aquestes característiques és la culminació d’un procés que es va iniciar una vegada tancat l’any de la Capitalitat Cultural d’Alcoi, que va tindre lloc l’any passat, quan va començar a treballar-se perquè els Premis Ciutat d’Alcoi tingueren un element que poguera atorgar-se físicament als guanyadors d’aquests premis. Es va contactar amb el dissenyador Pepe Valiente, qui va crear una estatueta que identifica a la nostra ciutat, amb una ‘D’ de metacrilat que canvia de color en funció del premi i una ‘A’ metàl·lica, un disseny que reproduït físicament en les primeres mostres va ser traslladat al Consell de Cultura, que a més ha treballat en un reglament per a atorgar també un premi honorífic a la trajectòria, a alguna efemèride o fet significatiu que puga representar algú del món de la cultura, completant d’aquesta manera els premis del món de la cultura que porten el nom de la nostra ciutat.
El regidor de Cultura, Raül Llopis, assenyala que “aquesta gala, que al gener celebrarem la seua primera edició, suposarà un reconeixement públic als guanyadors de Premis Ciutat d’Alcoi en alguna de les seues modalitats, alhora que es concedirà un reconeixement honorífic, sent el primer el de 2023 i que vindrà a completar els premis del món de la cultura. Afortunadament, la nostra ciutat és generadora de cultura, amb grans artistes i creadors en diferents modalitats, i considerem que poder concedir públicament els Premis Ciutat d’Alcoi suposaria un valor afegit”.