Del 23 al 26 de setembre Alacant es vestirà de negre per a celebrar la I Edició d’Alacant Noir, un ambiciós projecte amb l’objectiu de convertir-se en referent cultural quant a integració es refereix.

Eva García Sáenz de Urturi, autora guardonada amb el premi Planeta 2020, amadrinará aquest esdeveniment exclusiu i universal que potenciarà la visibilitat de la dona com a escriptora del gènere, promovent un entorn igualitari i, de la mateixa manera, donant cabuda a la literatura independent.

El festival se celebrarà del 23 al 26 de setembre promogut per Alacant Cultura de l’Ajuntament d’Alacant amb el suport del Patronat Provincial de Turisme de la Costa Blanca i el Patronat Municipal de Turisme d’Alacant.

Alacant Noir presenta una ambiciosa programació composta per trobades, conferències, taules redones, tallers i altres activitats que es desenvoluparan en alguns dels emplaçaments més representatius de la capital.

La proposta, presentada en l’estand d’Alacant de la passada edició de FITUR, va comptar amb la presència de l’alcalde Luis Barcala, la vicealcaldessa Mª Carmen Sánchez, la vicepresidenta primera de la Diputació d’Alacant i diputada de Cultura, Julia Parra.

La vicealcadesa d’Alacant Mª Carmen Sánchez ha comentat que: «Aquest esdeveniment és un fidel reflex de la nostra aposta pel turisme cultural, en aquest cas enfocat al món de la lletres. És un honor tindre com a padrina d’aquest esdeveniment a la premie planeta Eva Maria Garcia Saez de Urturi donant suport al festival i posant en valor un gènere atemporal com la novel·la negra.»

Per la seua part Antonio Manresa, regidor de cultura de l’Ajuntament d’Alacant, ha expressat la seua satisfacció per continuar apostant per iniciatives que enriquisquen el teixit cultural de la ciutat: «La Regidoria de Cultura segueix la seua aposta pels escriptors aquesta vegada en col·laboració amb la Diputació i el Patronat de Turisme, realitzant entre les dues institucions i les tres àrees, aquest primer festival de literatura negra «Alacant Noir» com un esdeveniment turístic-cultural per a tots els públics.»

Alacant se suma així als més de cinquanta festivals de literatura criminal que se celebren anualment a tot el món, i ho fa amb la ferma intenció de presentar un esdeveniment de gran impacte cultural i turístic, que en aquest primer lliurament marcarà la diferència amb altres formats, plantejant un projecte amb tots els ingredients perquè siga considerat un referent quant al tracte a la igualtat i la integració.

La comissària d’Alacant Noir, Jimena Terra, ha assenyalat que: “Es tracta d’un esdeveniment cultural sense precedents imprescindible per a la societat espanyola en el qual es veuran representades totes les cares de la literatura criminal”.

Encara que la programació completa i la informació per a assistir es faran públics pròximament, Alacant Noir 2021 obrirà la seua primera edició amb la presència d’una de les escriptores més rellevants de la literatura espanyola contemporània: Eva García Sáenz de Urturi.

Tota la informació d’Alacant Noir serà publicada en la web alicantenoir.com i en les xarxes socials creades per a l’esdeveniment @alicantenoir (Instagram), Alacant Noir (Facebook), Alacant Noir (Twitter) i Alacant Noir (YouTube).

Eva García Sáenz de Urturi

Una de les escriptores més populars i aclamades del nostre país. Les seues obres han gaudit d’elogioses crítiques a Espanya i la seua fama ha travessat les nostres fronteres. A més de ser una de les autores espanyoles més venudes del món, compta amb més de dos milions de lectors en quaranta països.

Des de la publicació de la seua primera novel·la en 2012 La saga de los longevos, la seua carrera està marcada per un èxit constant que ha collit gràcies a la publicació del segon lliurament de la saga Los hijos de Adán, i la novel·la històrica Pasaje a Tahití en 2014, i El silencio de la ciudad blanca en 2016 que va suposar el gran èxit del best seller de qualitat i tot un fenomen que des de llavors mai ha deixat de créixer. En 2017 va publicar Los ritos del agua, el segon lliurament de la Trilogia de la ciudad blanca. I en 2018 Los señores del tiempo, que tanca la seua famosa trilogia.

A3media va portar a la pantalla gran l’adaptació cinematogràfica del silenci de la ciutat blanca en 2019. La pel·lícula, dirigida per Daniel Calparsoro i protagonitzada per Javier Rey, Belén Rueda i Aura Garrido va ser una de les deu pel·lícules més taquilleres de 2019. Des de llavors s’ha posicionat com una de les pel·lícules espanyoles més vistes en la plataforma Netflix en països de tot el món, des de Llatinoamèrica a Itàlia, Portugal o Països Baixos, arribant a número u com a pel·lícula més vista a Espanya la setmana de la seua estrena en 2021.

En 2020 va guanyar el Premi Planeta amb la seua novel·la Aquitania, un thriller històric que va batre rècords de venda des del moment del seu llançament. Des de llavors ha aconseguit dotze edicions i més d’una dotzena de traduccions.