Alacant celebra la Setmana Europea de la Mobilitat del 16 al 22 de setembre, una iniciativa organitzada per l’Ajuntament d’Alacant amb un ampli programa d’activitats i dirigida a fomentar els beneficis d’utilitzar maneres de desplaçaments més sostenibles com la bicicleta, el transport públic i els desplaçaments a peu amb un ampli programa d’activitats i tallers.
El regidor de Mobilitat, José Ramón González, ha sigut l’encarregat de presentar hui la nova edició destacant que «el programa compta un any més amb la promoció dels itineraris per als vianants d’Alacant, Ciclovía, la Yincana Torres de l’Horta, una Jornada de Biciescuela, el Taller d’assessorament per a la reparació de bicicletes, el Biciregistro, així com el Dia de la Bici».

Ciclovía Alacant
Una de les iniciatives més esperades serà la Ciclovía, que s’organitza el diumenge 18, on els alacantins podran gaudir durant tot el matí, de 8 a 15 hores, del front litoral amb el tancament al trànsit des de la Plaça de la Mar a l’Avinguda de la Vila Joiosa, perquè ciclistes, patinadors i famílies disposen d’un espai en el qual poder practicar esport, i celebrar la Gran Festa de la Mobilitat.
Les persones que acudisquen a la Ciclovía entraran en un sorteig de tres bicicletes, i hi haurà activitats per als més xicotets, música, circuit de tricicles, batucada, Biciregistro i tallers. El regidor de Mobilitat, José Ramón González, ha convidat a participar en totes les activitats destacant que “esperem que la cita amb la Mobilitat siga un any més un èxit, cada edició aconseguim superar la participació i fomentar així una mobilitat més sostenible a la nostra ciutat”.

Taller de conducció de patinets elèctrics
Enguany l’edil de Mobilitat va informar que s’organitza també per primera vegada un innovador taller de conducció de patinets elèctrics, impartit en torns de matí i vesprada, amb cursos teòrics i pràctics en els quals els ciutadans aprendran a circular per la via pública i els itineraris per a poder desplaçar-se amb els Vehicles de Mobilitat Personal – VMP-.
Els nous tallers està previst impartir-los amb una duració de tres hores cada jornada, i una part pràctica que comptarà amb la col·laboració de la Brigada Ciclista de la Policia Local. Les ubicacions del taller i de la carpa són les següents: divendres 16 en la Plaça Navarro Rodrigo, dilluns 19 al carrer Doctor Jiménez Diaz-Teulada (plaça Grafiter Kiz), dimarts 20 en la Plaça Agatángelo Soler dimecres 21 3n la Plaça Ajuntament, i el dijous 22 en la Glorieta Esportista Sergio Cardell-C/ Historiador Vicente Ramos.
Cada grup estarà format per un màxim de deu persones. Totes les persones seran majors de 16 anys. Els participants hauran de subministrar el seu patinet elèctric. Els participants han d’inscriure’s en la pàgina web de la Setmana Europea de la Mobilitat d’Alacant habilitada a aquest efecte www.semanamovilidadalicante.com
Espanya, des de fa molts anys, lidera la participació en la Setmana Europea de la Mobilitat, i en aquesta campanya sota el lema ‘Millors connexions’, es fomenta el canvi de comportament cap a la mobilitat activa, l’ús del transport públic i les solucions de transport netes i intel·ligents, així com el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents.

Yincana per Torres de l’Horta
El primer diumenge del 17 setembre s’ha organitzat una nova edició de la Yincana per Torres de l’Horta amb un recorregut de 13 km que es desenvoluparà en col·laboració de la Brigada Ciclista de la Policia Local,en horari de 10 a 14horas.
L’edil José Ramón González va destacar que “en la passada edició van participar moltíssimes famílies, i es tracta d’un joc, fent xicotetes proves d’habilitat en les diferents torres de la zona, en el qual els participants es desplacen d’una torre a una altra amb bicicleta i vehicle de mobilitat personal”.
La Setmana de la Mobilitat en la seua vintena segona edició busca promoure les sinergies entre ciutadania i llocs que estan oferint la seua experiència, creativitat i dedicació per a crear consciència sobre la mobilitat urbana sostenible i activa, a més de connectar els grups existents i les noves audiències. Els cinc pilars sota el lema ‘Millors connexions’ són: persones, llocs, transport públic, planificació i polítiques.

Taller de reparació de bicicletes i Biciregistro
A més del 16 al 22 de setembre està previst realitzar el Taller d’assessorament per a la reparació de bicicletes, i cada dia de la setmana, de 9 a 14 hores i de 17 a 20 hores, es realitzarà en una plaça diferent en tota la ciutat. Enguany es disposen de 200 kits de Biciregistro per a regalar, sempre fent la inscripció en la carpa.
L’activitat disposarà de dues carpes, on se celebraran el taller d’assessorament per a reparar bicicletes, el Biciregitro i el taller de conducció dels patinets elèctrics, en una plaça diferent de la ciutat cada dia.

Promoció itineraris per als vianants
Així mateix es promocionaran els nostres Itineraris Per als vianants, del 19 al 21 de setembre, hi ha tres itineraris previstos per a conéixer alguns racons d’Alacant. Els assistents aniran acompanyats de guies que li explicaran el contingut de cadascuna d’elles, amb horari de 18 a 20horas. El dilluns 19 es recorreran els Arbres singulars en el centre d’Alacant, el dimarts 20 els Refugis antiaeris i el dimecres 21 el Centre històric i Santa Cruz.

Jornada Biciescuela
Per a finalitzar el 21 de setembre també s’ha organitzat una nova Jornada de Biciescuela, en la qual participaran els més joves dels nostres instituts i es realitzarà un itinerari ciclista. Cada institut participant compta amb l’acompanyament de la Brigada Ciclista de la Policia Local i un monitor, que subministraràs un jupetí reflector per a cada participant, així com una botella d’aigua i un aperitiu.
L’edil José ramón González assenyale que «es tracta de promocionar l’ús de la bicicleta entre els estudiants d’institut, per al que es realitza un recorregut des de l’institut fins a la plaça de l’Ajuntament, i realitzar una trobada de mobilitat».

Dia de la Bici 2022
La Setmana de la Mobilitat finalitza amb la IX edició del Dia de la Bici a Alacant, organitzada per Cadena 100, que se celebrarà el diumenge 25 de setembre, amb dos circuits, un de 10Km dirigit a adults i xiquets majors de 8 anys amb eixida a les 11 hores i un altre infantil a les 10,30 hores, i l’ús del casc és obligatori per a participar.
L’edil de Mobilitat va subratllar que «el Dia de la Bici és una iniciativa molt arrelada a la nostra ciutat que es consolida amb la seua novena edició, i en la qual es realitza un passeig en família pels carrers de la ciutat durant una hora amb bici, amb l’objectiu de fomentar la convivència i l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport saludable i respectuós amb el medi ambient a Alacant».
El circuit infantil té una distància de 1,5 Km i està previst que isca a les 10,30 amb dues voltes des del Camp de Mirra, avinguda Doctor Jiménez Díaz i entrada al pàrquing mercat ambulant Teulada. Per la seua part el circuit urbà de 10Km dirigit a adults i a xiquets majors de 8 anys tindrà l’eixida a les 11 hores i recorrerà els carrers de la nostra ciutat des del carrer Teulada, Gran Via fins a Esportista Navaro Olcina / Ciudad Lleó de Nicaragua, carrer Pare Esplá, avinguda de Dénia, Jovellanos, avinguda Juan Bautista Lafora, Plaza Puerta de la Mar, Passeig Màrtirs de la Llibertat, avinguda Loring, carrer Pintor Aparicio, avinguda Eusebio Sempere, avinguda Catedràtic Soler, avinguda Alcalde Lorenzo Carbonell i Gran Via fins al punt d’inici.