L’equip de govern impulsa, a través de la regidoria de Patrimoni, la convocatòria d’un procediment per a contractar la fabricació, subministrament i col·locació, de les cinc primeres cadires com a elements de mobiliari turístic que s’instal·laran a l’entorn del Teatre Principal al costat dels seus components complementaris, incloent tots els motles necessaris per a la fabricació de més unitats per al futur.
Alacant, després del seu pas per la Junta de Govern d’aquest dimarts, es proposa reprendre el projecte de reconeixement a les estrelles de cinema a l’entorn del Teatre Principal amb la instal·lació d’una cadira com a element commemoratiu que portarà gravat el nom en el suport de l’actor o actriu homenatjada en el Festival de Cinema de la ciutat. El pressupost del projecte ascendeix a 46.104,88 €, IVA inclòs, i el seu termini de realització s’estima en tretze setmanes.
L’òrgan executiu ja va donar llum verda el mes d’agost passat a aquest projecte que contempla la construcció i ubicació de quinze cadires, que s’instal·laran al llarg dels pròxims tres anys. No obstant això, de forma resumida, el present projecte es correspon amb la fabricació de cinc unitats que es divideixen en la fabricació del model de resina que permeta la reproducció d’almenys seixanta cadires de fosa, la fosa de cinc cadires d’alumini brillant i la fabricació de cinc plaques commemoratives de la instal·lació de cada cadira i homenatge a l’actor.
Projecte original
Per a promocionar el Festival de Cinema d’Alacant, l’any 2013, es va convocar un concurs d’idees patrocinat per l’Ajuntament, l’Autoritat Portuària, el Col·legi d’Arquitectes i el Festival de Cinema d’Alacant. La idea presentada per l’equip es va seleccionar, per unanimitat d’un jurat el projecte presentat per l’equip d’IP arquitectes: Luis Carreira Antón i Isaac Peral Codina. Aquesta idea consistia a reprendre un element identitari de la cultura alacantina com a al·lusió a la cadira de rodatge que es personalitza, per un artista, per a cada actor o actriu convertint l’objecte final en art.
Es pretenia que en cada edició es construïra una escultura de metall fos personalitzada per diferents artistes de renom, per a cada actriu o actor. L’escultura de reproducció s’usava com a mobiliari urbà, situada en un lloc públic, de manera que, se li donara un lloc a cada actor o actriu homenatjat a la ciutat, reforçant la identitat alacantina i introduint l’art en l’espai públic.
La redacció del present projecte pretén recuperar aquesta idea, però es transforma en un element de mobiliari urbà estandarditzat, de manera que cada celebració anual del festival de cinema d’Alacant es fabrique un nombre determinat de cadires segons els artistes homenatjats i que, al seu torn servisquen per a donar-li un ús públic de seient formant grups que potencien les relacions veïnals a l’entorn del teatre.
Passeig “Llum de les Estreles”
En 2015 va arribar a crear-se el Passeig “Llum de les Estreles” a l’entorn del Port, en el qual es va retre homenatge a alguns actors mitjançant la instal·lació de cinc escultures de metall fos que adoptaven la forma de les cadires del Passeig de l’Esplanada d’Alacant. També recordaven la figura de la cadira de rodatge en incorporar-los el nom de l’actor en el suport. Aquest Passeig va ser desmantellat amb el pas dels anys i amb la fabricació d’aquest mobiliari es pretén recuperar a l’entorn del Teatre Principal on l’associació d’idees per proximitat; Cinema, Teatre, Actors i Actrius potencien l’interés d’aquesta instal·lació i es creen sinergies enriquidores.
La redacció del present projecte pretén recuperar aquesta idea, però es transforma en un element de mobiliari urbà estandarditzat, de manera que cada celebració anual del Festival de Cinema d’Alacant es fabrique un nombre determinat de cadires segons els artistes homenatjats i que, al seu torn servisquen per a donar-li un ús públic de seient formant grups que potencien les relacions veïnals a l’entorn del teatre.
La cadira portarà gravada en el respatler, tant per davant com per darrere, el nom de l’actor o actriu homenatjada, es fondrà en alumini polit brillant i se li afegirà una placa amb la data de l’esdeveniment i instal·lació d’aquesta. En aquesta placa –dissenyada en forma d’estrela com a metàfora a les estrelles de cinema- es gravarà el nom de l’actor o actriu al qual es dedica la cadira. D’aquesta manera, els alacantins cedeixen un lloc a la seua ciutat a l’estrella de cinema com a símbol de reconeixement, alhora de gaudi del seu ús com a mobiliari urbà.