L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha inaugurat aquest divendres l’exposició de 40 fotografies, distribuïdes en vint panells, que homenatja les germanors i confraries de la Setmana Santa d’Alacant, i que estarà instal·lada en la Plaça de l’Ajuntament fins al 17 d’abril, Diumenge de Resurrecció. Romandrà il·luminada, a les nits, fins a la dues de la matinada. El primer edil ha estat acompanyat pel regidor de Festes, Manuel Jiménez, integrants de la Corporació Municipal, i el president de la Junta Major de Germanors i Confraries, Alfredo Llopis.

“Aquest és un any especial per a la Setmana Santa. Així es posa en valor al conjunt de les persones que, amb la seua tasca abnegada, han fet possible aquest anhelat reconeixement. Se situa en la Plaça de l’Ajuntament perquè és un lloc emblemàtic i on es produeix la Trobada del Diumenge de Resurrecció, una matinal que aglutina a totes les germanors i confraries. L’ornamentació extraordinària de la Rambla obeeix al fet que per allí passen totes les processons. És una manera d’homenatjar a tots els portants”, ha emfatitzat l’alcalde. També, coincidint amb el començament de la Setmana de Passió, ha fet una crida “a la prudència i responsabilitat, a continuar actuant, com ha succeït durant els dos últims anys, amb sentit comú. Cal continuar complint, estrictament, les recomanacions de Sanitat”.

Característiques de la mostra

Les quaranta fotografies que la componen estan distribuïdes en format horitzontal i vertical. Són originals de deu fotògrafs: Concha Beneito, Fede Cano, Sergio Girón, José Miguel Prieto, Ubaldo Aracil, Pedro Ruiz Moles, Julio Marín, Bufó Vidal, Akra Imatge Fotògrafs i Iván Reinosa.

L’exposició inclou instants de processó, escenes dels moments previs i posteriors a les eixides processionals a l’interior dels temples, primers plans de les imatges titulars des de perspectives mai vistes amb anterioritat i detalls que no són apreciables en les Estacions de Penitència.

L’ornamentació extraordinària de la Setmana Santa d’Alacant es completa amb la recreació de les bambolines i els dossers dels trons de Verge que estan distribuïdes per la Carrera Oficial, al seu pas per la Rambla de Méndez Núñez.

La Revista de Setmana Santa

Al final de la inauguració ha sigut presentada, en el Saló Blau de l’Ajuntament, la Revista de Setmana Santa. Luis Barcala l’ha qualificada com a “joia bibliogràfica”. Aquesta és la primera Revista que s’edita després de l’obtenció del títol d’Interés Turístic Nacional.

“La Setmana Santa adquireix categoria de document escrit amb la publicació d’aquesta Revista. És un nou exemple del multidisciplinari que és aquesta celebració a Alacant. Un conjunt d’articles de gastronomia, història, pintura, literatura o fotografia es poden veure en les seues pàgines, seguint la reconeguda filosofia de treball de la Comissió Assessora”, ha destacat l’alcalde.

Els autors i articles de la publicació són, entre altres, els següents:

Felipe Sanchís Berna, «El teatro y la Semana Santa de Alicante. Recopilación de obras representadas sobre la Pasión de Jesucristo y otros títulos relacionados con sus cofradías”.

María Luisa Álvarez, “La imposición religiosa en la alimentación. Una penitencia saludable y apetecible”.

Enrique Cutillas Iglesias, “Antecedentes de la Virgen de la Alegría portada por costaleros de distintas comisiones de hogueras y barracas el día de la Resurrección”.

María José Gadea, “La Crucifixión de Rodrigo de Osona”.

Mónica Bernabéu, “Géneros literarios religiosos en la biblioteca de Vidal Tur en el Archivo Municipal de Alicante”.

Susana Llorens y Santiago Linares, “La iglesia de Santa María. Una visión histórica de los fondos gráficos del Archivo Municipal de Alicante”.

Saeta i Mantilla

Barcala i Jiménez s’han traslladat posteriorment a la Cocatedral de Sant Nicolás a la XXXIV Exaltació de la Saeta i Mantilla, organitzada per la Confraria del Crist del Crist del Diví Amor i Verge de la Soledat “La Marinera”.

Enguany ha tingut un caire històric aquest acte perquè ha sigut la primera vegada que “La Marinera”, imatge anònima del segle XVIII, s’ha acostat fins a la Cocatedral per a visitar a la patrona d’Alacant, la Verge del Remei. La seua arribada ha sigut saludada amb una Oració de Bienvenida pronunciada pel consiliario de la Confraria, Benvingut Bru.

En finalitzar la Recepció, la imatge ha sigut traslladada fins al Pòrtic de la Comunió per a presidir l’Exaltació, que s’ha desenvolupat en el Claustre. Han intervingut les sageteres Lina Baños, Raquel Álvarez i Àfrica Fernández.

La Confraria ha fet una sèrie de distincions. Entre altres, ha distingit com a Confrares d’Honor a l’advocada Sagrari Martín-Montalvo i a la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro; el títol de Germà d’Honor ha recaigut en Pedro Romero, i el de Tinent de Germà Major, en Antonio Arias.