La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alacant ha acordat l’adscripció provisional a l’Agència Local de Desenvolupament Econòmic i Social de la planta baixa d’una nau al costat de l’Assecador de l’antiga Fàbrica de Tabacs, per a la seua adaptació com a tallers d’emprenedoria cultural i creativa dins del desenvolupament del Hub de les Arts Escèniques d’Alacant en el complex de Les Cigarrera
La cessió es materialitzarà de manera definitiva quan es desenvolupen les obres incloses dins del «Projecte de reforma i interiorisme del condicionament provisional per a tallers en la Fase 3.1 de l’Àrea de Les Cigarreras», cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, dins de l’Eix 12 “Desenvolupament Urbà”, aprovat en Junta de Govern (7 de març) amb un pressupost de 299.998,24 euros i un termini d’execució de cinc mesos.

El vicealcalde i portaveu del Govern Municipal, Manuel Villar, ha explicat que «es tracta d’una actuació puntual a desenvolupar que servisca de base per a impulsar el ‘Hub de les Arts Escèniques d’Alacant’ en la planta baixa d’una nau de Tallers del complex amb la finalitat d’adequar-la i que servisca de suport per a la prestació de serveis d’orientació, formació, creació, producció i investigació cultural, així com foment de l’emprenedoria en l’àmbit de les indústries culturals».

Projecte aprovat
La Junta de Govern va aprovar el 7 de març el projecte de reforma i interiorisme del condicionament provisional de la nau que ocupa actualment l’arxiu municipal d’Urbanisme per a dedicar-la a tallers d’emprenedoria cultural i creativa ‘ImpulsaCultura Projecta’ en la Cigarreras, amb un pressupost de 299.998,24 euros i un termini d’execució de cinc mesos. Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el Programa Operatiu de Creixement Sostenible, per a la programació 2014-2020. Una manera de fer Europa.

L’objectiu d’aquest projecte és l’adequació d’un espai en una de les naus de les instal·lacions del Complex Cultural de Les Cigarreras per al seu ús com a tallers i espais de serveis per a gestió del projecte d’emprenedoria cultural i creativa ‘ImpulsaCultura Projecta’ de l’Agència Local de Desenvolupament d’Alacant. A més, el projecte permetrà l’adaptació de nuclis de lavabos que donen servei tant a l’assecador com a la nau taller.

La regidor d’Ocupació i Desenvolupament i responsable de l’Agència Local de Desenvolupament, Mari Carmen d’Espanya, ha ressaltat que “aquest espai ve a donar resposta al desenvolupament del programa ‘ImpulsaCultura Projecta’ de EDUSI Les Cigarreras, la incubadora de projectes en indústries creatives i culturals d’Alacant, que té com a objectiu generar una comunitat cultural i creativa permanent i connectada i fer d’aquest complex cultural un Hub per a la vocació artística i cultural”.

Aquest programa de formació, assessorament i acompanyament, networking i suport a l’emprenedoria, ofereix quatre cicles d’incubadora d’emprenedoria de sis mesos de duració en el qual, en la seua tercera edició de 2022, es van impulsar un total de 60 projectes, 15 per cicle.


La reforma
L’actuació permetrà la reforma interior de la nau que actualment ocupa l’arxiu d’Urbanisme, per a adequar dit per a ús provisional de tallers. També s’intervé en el condicionament de la construcció exterior, situada al pati de l’assecador, per a la seua utilització com a lavabos.

La zona on es farà la intervenció es troba dins de les instal·lacions del Centre Cultural Les Cigarreras. L’espai on s’intervé es correspon amb la planta baixa d’una nau de dues altures, annexionada a la resta de l’edifici, amb tres façanes que donen a l’exterior de la parcel·la. L’espai té un marcat caràcter lineal, amb unes dimensions interiors de 53,88 per 9,95 metres, amb una gran altura de 4,66 metres a l’interior que recau sota coberta inclinada de teula a tres aigües.

L’edifici contigu de lavabos disposarà d’espais per a cavallers i senyores i se situarà en la construcció exterior que es troba al pati de l’Assecador, que donarà servei a més a la nau taller amb la qual estarà connectat. El conjunt es completa amb un lavabo adaptat es podrà utilitzar com a sala de lactància. A més, es formarà un quart de neteja equipat amb abocador, al mateix temps que es manté l’espai de magatzem existent.

Estètica industrial
En la intervenció preval la renovació dels acabats i les instal·lacions, apostant per una nova imatge que aporte color i mantinga l’estètica industrial mitjançant l’articulació del disseny amb l’ús de xapa perforada de color en el revestiment de façana de lavabos i fals sostre de nau taller.

La zona de tallers comptarà amb una zona per a tallers o impartir formació i una altra de servei amb diferents matisos d’ús en funció del tipus de taller amb il·luminació i ventilació natural.