L’Ajuntament d’Alacant llança una programació especial de Senderes de Tardor, dins de les activitats del X Aniversari de la Xarxa de Senderes Urbanes de l’Ajuntament d’Alacant. La regidoria de Medi Ambient, que dirigeix Manuel Villar, ha programat quatre itineraris ambientals per les serres del Porquet i Colmenares, el 30 de setembre; el parc El Morant, el 22 d’octubre; La Marjal el 12 de novembre i la muntanya Tossal el 3 de desemb

Manuel Villar ha animat als alacantins i visitants “a participar en aquesta proposta de la Xarxa de Senderes d’Alacant que compleix una dècada amb quatre recorreguts singulars en els quals es visitaran des de serres periurbanes amb vista a la badia d’Alacant, a grans parcs urbans en els quals es fomenta la biodiversitat o un dels grans pulmons verds situats en el cor de la ciutat i que té a més una funció lúdica i esportiva per als alacantins”.

La programació comença el dissabte 30 de setembre, en horari vespertí, amb una ruta per la serra dels Colmenares. Es tracta d’una ruta ambiental d’uns vuit quilòmetres que partirà de l’alacantí barri de Sant Gabriel, travessant el paratge del Porquet, on es podrà apreciar el pas de la història amb les petjades de les rodades dels carros en l’antiga calçada. En arribar als voltants de la sendera en la serra dels Colmenares es realitzarà una interpretació mediambiental des dels sis miradors, amb suport dels panells explicatius amb els quals compta la sendera. Com a curiositat i atractiu afegit a la ruta, es tornarà en fosquejar apreciant una diferent perspectiva i tonalitat de fons amb la il·luminació de la Ciutat.

La part central de les ‘Senderes de Tardor’ se centrarà en itineraris de la Xarxa que hi ha en els grans parcs urbans. Concretament, en el matí del diumenge 22 d’octubre es realitzarà un itinerari amb un traçat agradable i accessible pel parc El Morant, el primer gran parc situat en la zona nord de la ciutat que comprèn diferents espais connectats pels seus camins interiors. Aquest parc ofereix una mostra característica de la flora de jardí, propiciant el coneixement ‘in situ’ d’alguns tipus de plantes que s’empren en la jardineria mediterrània.

El diumenge 12 de novembre, es realitzarà l’itinerari pel parc inundable La Marjal, una visita guiada en la qual, a més d’apreciar la flora i la fauna, s’explicarà la solució ‘singular’ perquè aquest parc complís ocasionalment la funció de dipòsit retenidor d’aigües, basant-se en el funcionament de les marjals; d’aquí el seu nom.

La programació conclourà el diumenge 3 de desembre, amb un recorregut circular de gairebé tres quilòmetres pel que serà la sendera munti Tossal. Una sendera que partirà des de la rotonda on se situa el monument als Herois alacantins de la Guerra de la Independència. Durant el recorregut els guies parlaran sobre el parc Tossal inaugurat en la primavera de 1995, la morfologia de la qual simulava la Comunitat Valenciana, d’aquí això de ‘temàtic’ i que va ser el pioner en els serveis lúdic-educatius dels grans parcs d’Alacant; així com de les intervencions que en els últims anys ha realitzat l’Ajuntament, tant a nivell de remodelació d’instal·lacions, zones verdes, camins i corriols que comuniquen amb els barris confrontants.

La sendera també travessarà el parc de Sant Ferran o del Doctor Ric per a connectar amb la part oest i la zona on l’Ajuntament va executar el projecte per a la correcció de l’erosió i adequació d’espais forestals degradats al Tossal. En aquest tram de la sendera els educadors informaran sobre l’interès geològic de la zona, visible en les roques.

L’activitat és gratuïta i oberta al públic general, requerint sol·licitud d’inscripció i amb un màxim de 50 places per itinerari, amb la finalitat de poder oferir una adequada atenció al públic participant, ja que cada itinerari estarà guiat per dos educadors ambientals amb el suport de personal del departament d’Educació Ambiental de la regidoria de Medi Ambient.

Inscripcions
El període de sol·licitud d’inscripció per al primer itinerari de Senderes de tardor per la serra dels Colmenares s’inicia el pròxim 18 de setembre a les 10.00 hores. Les persones interessades a preinscriure’s en els diferents itineraris, poden realitzar-ho cridant al núm. tel. 965960034 (de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 h) o en el correu electrònic: ceam.benacantil@alicante.es realitzant la inscripció dins del període establert per a cadascun de les senderes, segons s’especifiqui en la programació.

Les sol·licituds d’inscripció que es remetin per correu electrònic només es recepcionaran si es realitzen a partir de les 10.00 hores del dia fixat en què s’inicia la inscripció per a cadascun dels itineraris programats, admetent-se un màxim de quatre preinscripcions per sol·licitud. La sol·licitud d’inscripció no comporta l’accés directe a una plaça per a l’itinerari, per la qual cosa les sol·licituds admeses seran confirmades pel mateix mitjà en què es van realitzar, és a dir, per via telefònica o per correu electrònic. A les persones que se’ls confirmi plaça per a l’itinerari se’ls remetrà la informació pertinent i el codi de la seva inscripció per al dia de l’itinerari.

SENDERES DE TARDOR 2023
Itineraris ambientals guiats
Activitat gratuïta i dirigida a públic general
(És necessari inscripció i que aquesta sigui confirmada per l’Organització)

Programació

Dissabte, 30 setembre (17.00 h)
Sendera: El Porquet – Sierra dels Colmenares.
(Marxa de 2 km des del Porquet fins a arribar a la sendera Sierra dels Colmenares).
https://www.alicante.es/es/documentos/sendero-sierra-colmenares

Diumenge, 22 d’octubre (11.00 h)
Sendera: Parc El Morant
http://www.alicante.es/es/documentos/itinerario-ambiental-parque-lo-morant
Període sol·licitud d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 10 d’octubre fins a les 14.00 hores del 19 d’octubre.

Diumenge, 12 de novembre (11.00 h)
Itinerari Parc Inundable La Marjal.
https://www.alicante.es/es/documentos/itinerario-ambiental-parque-inundable-marjal
Període sol·licitud d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 30 d’octubre fins a les 14.00 hores del 9 de novembre.

Diumenge, 3 de desembre (11.00 h)
Sendera: Muntanya Tossal
Període sol·licitud d’inscripció: A partir de les 10.00 hores del 20 de novembre fins a les 14.00 hores del 30 de novembre.


Tota la programació de Senderes de Tardor 2023, amb informació detallada dels itineraris ambientals, períodes de sol·licitud i dades necessàries per a la inscripció es pot consultar en: https://www.alicante.es/sites/default/files/documentos/202309/programacion-senderos-otono-2023.pdf

Conforme avanç el període d’inscripció de cada itinerari, s’informarà puntualment en l’Agenda Municipal de Medi Ambient o en la pàgina facebook de Senderes Urbanes Alacant: https://www.facebook.com/senderosurbanosalicante