L’Ajuntament d’Alacant commemora el “Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust”, amb un acte en línia presidit per l’alcalde, Luis Barcala, al costat de la vicealcaldessa, Mª Carmen Sánchez, el segon tinent d’alcalde, Manuel Villar, el regidor de Cultura, Antonio Manresa, la regidora de Cooperació i Immigració, María Conejero i el rabí Carlos Tapiero.

Es commemora l’alliberament en 1945 per les tropes soviètiques del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau i data en la qual l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar oficialment com el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

L’acte no es pot realitzar amb públic, com és habitual, a causa de la situació epidemiològica del coronavirus. L’homenatge, comença amb unes paraules del regidor de Cultura, Antonio Manresa, seguit d’un minut de silenci i a continuació s’emetran dos documentals cedits per a l’ocasió des del Centre Sefarad-Israel: “Testimoniatge d’Annette Cabelli, supervivent d’Auschwitz” morta recentment i “La lluita de Violeta Friedman contra l’oblit”.

Violeta Friedman, al costat de la seua família, va ser presonera pels nazis al març de 1944 i traslladada al camp d’extermini d’Auschwitz abans de complir els 14 anys. En la mateixa nit de la seua arribada, tota la seua família excepte la seua germana (la seua besàvia, els seus avis i els seus pares) van ser assassinats en les cambres de gas per ordre del doctor Mengele. Friedman va estar a Auschwitz-Birkenau fins a gener de 1945, quan va ser alliberada per les tropes russes. Des de 1985 la seua vida ha estat dedicada fonamentalment a recordar, perquè tota aquella tragèdia de l’Holocaust no siga oblidada i no puga tornar a succeir.

Conferència rabí Carlos Tapiero

Després de la visualització dels dos documentals, el rabí Carlos Tapiero donarà una xarra “Holocaust: un fenomen sense precedents” per a commemorar el “Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust”. Tapiero va nàixer a l’Argentina en 1962 i és el Director General Adjunt i Director d’Educació de la Unió Mundial Macabi. El rabí Tapiero dóna conferències sobre nombrosos temes en més de 30 països dels cinc continents, i la seua experiència abasta gran part del nexe teòric i pràctic de l’organització de les comunitats jueves contemporànies.

Seguidament es procedirà a homenatjar les víctimes amb una encesa simbòlica de sis ciris realitzat per l’alcalde, Luis Barcala, la videalcaldesa, Mª Carmen Sánchez, el segon tinent d’alcalde, Manuel Villar, el regidor de Cultura, Antonio Manresa i la regidora de Cooperació i Immigració, María Conejero. A més també participaran en aquest acte d’encés membres de la Comunitat Jueva d’Alacant Centre i la presidenta de la Comunitat Jueva d’Alacant-Benidorm, Helena Lobel.

La clausura de l’acte de la commemoració a les víctimes de l’holocaust serà a càrrec del rabí Carlos Tapiero que recitarà una oració i de l’alcalde, Luis Barcala.

L’acte podrà seguir-se a les 12h en la pàgina de Facebook de Cultura, a través de l’enllaç al canal de Youtube: https://es-es.facebook.com/alicantecultura.es