L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha confirmat la troballa del refugi de la Guerra Civil en el Mercat Central, tal com està documentat en els plans. Un refugi que es troba en perfecte estat i que segons ha confirmat l’alcalde “confirma que l’aparcament subterrani que recull el projecte del Mercat Central és inviable”.

“La troballa del refugi del Mercat Central té una extraordinària rellevància pel seu impacte considerable sobre l’hipotètic projecte de construcció de l’aparcament del nou Mercat Central. El refugi es troba en plena zona de desenvolupament de l’aparcament en el subsòl del la Plaça de les Flors i la Plaça de la Fruita”, ha indicat l’alcalde qui ha afegit que “a l’espera d’obtindre més informació i documentar la informació obtinguda, la primera conclusió és que, a més de l’extraordinària rellevància patrimonial i cultural que té la troballa, aquest descobriment posa en relleu la inviabilitat de la construcció de l’aparcament del nou Mercat Central”.

A més, l’alcalde ha recordat que la Llei de Patrimoni Cultural declara Bé de Rellevància Local (BRL) les restes històriques i arqueològiques de la Guerra Civil, inclosos els refugis.

“Ens trobem davant un BRL que ha de ser catalogat com a tal. Estem convençuts que aquest refugi té un extraordinari valor històric, patrimonial i arqueològic, és BRL segons la llei i la intenció municipal és, davant un bé d’aquestes característiques, actuar en conseqüència el que significa consolidar aquesta declaració i protecció”.

L’alcalde ha explicat que la troballa d’aquest refugi és un element que se suma a l’amenaça que pesa sobre l’afecció al Misteri com a Patrimoni de la Humanitat que planteja Icomos a l’hora de plantejar la rescissió del contracte del nou mercat amb l’empresa Aparcisa. “Totes dues coses sumen i el que vénen és acreditar la inviabilitat del projecte del Mercat Central tal com estava plantejat en la legislatura 2011-2015 per l’anterior govern. Ara cal anar articulant i prenent decisions cap a la qual per a nosaltres és la millor solució, la rescissió amb Aparcisa que ens permeta plantejar un nou projecte. Aquesta troballa avala la nostra posició política i ens convida a continuar avançant en la línia d’aconseguir la rescissió, ja que el que importa als veïns i comerciants és que isquem d’aquest impás en el qual estem amb un nou projecte que servisca per a reactivar el centre”.

Accés al refugi

El descobriment de l’accés al refugi de la Guerra Civil del Mercat Central s’ha produït després d’uns treballs realitzats per Aigües d’Elx per a desembossar una canonada de la zona. Això ha permés l’entrada al refugi per part dels Bombers, de tècnics municipals i de l’arqueòloga d’Aigües d’Elx que han confirmat que el refugi es troba tal qual estava reflectit en els plans dels quals es disposa.

Segons ha explicat l’alcalde, es tracta d’un refugi que es conserva en perfecte estat d’aproximadament uns 80 metres de longitud, una part en direcció a la Glorieta i una altra en direcció cap al riu Vinalopó. “El refugi finalitza el seu recorregut al carrer Major de la Vila, segons es plasma en els plans, i es troba en perfecte estat, millor fins i tot que el de Passeig de Germanies, segons ens han explicat els tècnics de Patrimoni de l’Ajuntament”, ha explicat l’alcalde qui ha assegurat que “en aquest moment ja tenim la certesa que el refugi existeix, està en molt bones condicions, i és el fidel reflex dels quals estava transcrit i representat gràficament en els plans dels anys 60”.