Alcoi celebrarà el 13 d’abril el Dia del Llibre. Com és costum, durant tot aquest dia les llibreries col·laboradores ofereixen un 10% de descompte en la compra de llibres i, a més, l’obsequi de l’obra Alcoi inèdit (1940-1980), editada per l’Ajuntament d’Alcoi. El obsequi del Dia del Llibre és una col·laboració entre l’Arxiu Municipal i el metge Jorge Juan Tomas de la seua col·lecció gràfica.
Aquest és un projecte de col·laboració entre l’Arxiu Municipal i el metge Jorge Juan Tomás per a donar a conéixer una xicoteta part de la seua col·lecció gràfica. Per les característiques de les fotografies i el seu caràcter inèdit, des del Departament de Cultura i la Xarxa de Biblioteques Municipals es va pensar que era millor distribuir-les en dos volums, publicar-les en la col·lecció «Arxius de la Fototeca» i aprofitar la distribució pel Dia del Llibre que garantia una major difusió.
Es va dissenyar un primer volum aparegut en 2020, amb les imatges de 1863 a 1939. El projecte previst per a dos anys va ser interromput per la pandèmia, i s’ha représ entre 2022 i 2023 amb el segon volum, amb fotografies entre 1940 i 1980.
El primer volum tenia l’al·licient a més de reproduir una de les primeres fotografies que es conserven de la ciutat, quan encara l’Ajuntament estava en construcció i s’estaven alçant els primers grans edificis de l’actual carrer Sant Llorenç.
En aquest primer volum Jorge Tomás recuperava un Alcoi del qual hi havia poques imatges, com l’entrada del xalet d’Espí, o la caseta dels consumers a la carretera de Banyeres, abans del pont de Maria Cristina. També deixava constància d’edificis desapareguts: l’església parroquial barroca de Santa Maria, l’església gòtica de Sant Agustí, els xalets i l’antiga ermita de la Font Roja, la caserna militar d’Alçamora, l’ermita de Sant Roc o el quiosc modernista, entre d’altres.
Pel que fa al segon volum, l’autor ha aplicat una ordenació cronològica de les fotografies, per a facilitar la comprensió dels textos. Tot i això, podem agrupar-les en cinc grans blocs temàtics. El primer bloc recull les imatges referides al creixement urbanístic, l’abandonament dels antics barris obrers del centre i les instal·lacions fabrils a la vora del riu o els casos de barraquisme.
El segon bloc, dedicat a la temàtica religiosa, té a veure amb dues qüestions clau pel que fa a la dictadura i a la mateixa ciutat. La desaparició de la major part dels grans edificis religiosos durant la guerra va obligar a crear un organisme encarregat de la recuperació dels antics temples parroquials. Per altra banda, com que l’Església representava un dels pilars fonamentals del règim, en quantitat d’ocasions les celebracions religioses marcaven la vida quotidiana de la ciutat. Així, cal destacar la celebració de la Santa Missió de 1950, la col·locació de la creu de ferro en Sant Cristòfol o la celebració del tercer centenari del Sant Sepulcre.
Un tercer bloc recull algunes de les tradicions identificatives de la ciutat, com ara les festes de Moros i Cristians i les de Nadal, aquestes representades en el popular Betlem dels Salesians. Un quart bloc fa referència a la celebració d’alguns esdeveniments extraordinaris, com ara la commemoració del centenari del títol de Ciutat l’any 1945 o la dedicació d’un carrer a sor Elena Picurelli.
L’últim bloc recull alguns esdeveniments que marcaren aquests anys, com ara el tràgic accident d’abril del 1955, que va causar la mort de més d’una desena de persones, entre les quals el conegut empresari Adolfo Bernabeu; o la nevada més gran des de l’any 1926, la de gener del 1960, quan la neu va superar el mig metre en alguns carrers de la ciutat.
En resum, és un recull fotogràfic que permet recuperar, una vegada més, un patrimoni visual fins ara poc conegut, i també observar una ciutat en un canvi continu cap al segle XXI.
Col·laboren en el Dia del Llibre d’Alcoi aquestes llibreries locals: Bretón, Cosmos, Detroit, Llorens, Natura, Pascual, Plantallibres, Quaderns, Santonja i Tinta.