La Generalitat va distingir Alcoi com capital de la cultura valenciana 2020-2021 a finals del mes de febrer. Aquesta distinció hauria d’haver-se fet efectiva el passat 25 d’abril, però degut a la crisi provocada per la Covid-19, passarà a fer-se efectiva a principis de l’any vinent.

El passat dilluns la Secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, li va traslladar a l’alcalde d’Alcoi la intenció de fer el tancament i cloenda de la capitalitat cultural 2019-2020 d’Altea i Vilafranca de cara a l’últim trimestre de l’any i traslladar la capitalitat cultural a l’any natural.

Aquesta mesura ja s’ha fet oficial per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, que ha anunciat que Alcoi i Bocairent seran les capitals culturals de la Comunitat Valenciana durant tot l’any 2021. La nostra ciutat, dins de les entitats locals de més de 5.000 habitants i el municipi de la Vall d’Albaida, en les de menys de 5000.

Des de la Generalitat ja s’han posat en contacte amb la regidoria de Cultura per recollir totes les propostes i el seu calendari, i axí poder  fer, des de Conselleria, propostes en la nostra ciutat i espais escènics.
L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, destaca que “desgraciadament no podrem començar encara la nostra capitalitat però, la Generalitat ens ha facilitat que puguem reestructurar tota la programació i també aportarà programació seua, per la qual cosa és evident que l’aposta per la Cultura del nostre Govern i el de Ximo Puig, és clara i contundent. Per a nosaltres la cultura és un eix fonamental no tan sols en l’àmbit intel·lectual, sinó que és un motor econòmic important per a la ciutadania. Sabem que ara el sector passa per moments difícils i des del Consistori estem estudiant mesures per a ajudar a l’àmbit cultural que, de ben segur, també agrairà totes les iniciatives que realitzem gràcies a aquesta capitalitat cultural”.

Recordem que la nostra ciutat va presentar la candidatura avalada pel Consell de Cultura. La distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

El projecte d’Alcoi s’anomena ‘Arrels de futur’ i ha fet una argumentació del perquè la nostra ciutat mereixia aquesta distinció explicant el que ja s’ha realitzat i està duent-se a terme: Activitats de promoció i producció cultural, recursos educatius i socials conduents amb la cultura i les entitats socials. També parla del patrimoni com a eix de la riquesa cultural distingint: patrimoni arqueològic, patrimoni arquitectònic, patrimoni industrial, la ciutat dels ponts, museus, patrimoni musical i patrimoni documental. Explica el valor singular del patrimoni immaterial, així com les connexions entre patrimoni natural i patrimoni cultural, el fenomen festiu com a part indestriable de la personalitat cultural, la promoció turística com a oportunitat d’acció cultural i el factor participatiu com a eix de les polítiques culturals avançades.
Pel que respecta al projecte cal destacar les accions iniciades i d’immediata implementació, com l’IVAM CADA Alcoi, la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi, Ticket Alcoi, el catàleg interactiu de la Col·lecció Municipal d’Art, zones wifi, complex tecnològic i cultural de Rodes i el Molinar.

Cal assenyalar com línies mestres afegides com a proposta específica, dos objectius. El primer és la fertilitat cultural de les bones pràctiques impulsores de la participació cultural i, el segon, la projecció històrica de la societat industrial com a factor de retrobament cultural. A partir del ric llegat històric, arquitectònic, immaterial i cultural en totes les seues facetes, la societat alcoiana està en condicions d’aprofundir els punts de contacte interdisciplinaris amb una finalitat de caràcter essencialment cultural que, per una banda, fixe al territori i a les generacions presents el valor de l’herència retrobada; però, per una altra, que siga factor de creixement cívic i econòmic, creatiu i de coneixement, tant a partir de motors institucionals com d’altres en concurrència des del món associatiu o empresarial.

Es proposa mantenir i potenciar la línia de la Setmana Modernista-Fira Modernista en aquest any especial de Capitalitat Cultural, per tal de consolidar-la al nivell de les altres dues fites anuals de la cultura i la tradició alcoiana: Els Moros i Cristians i La Ciutat del Nadal. Amb aquest triplet d’adequada distribució temporal al llarg de l’any, la ciutat pot fer un salt endavant en el seu posicionament com a referència dins de l’àmbit valencià i, a través d’aquesta marca comuna comunitària, contribuir a objectius més globals com a referent de la Comunitat.
A partir d’aquestes dues línies principals i definitòries, també en consonància amb el contingut que plasma de manera global tot el projecte, es contemplen diferents iniciatives coordinades, diverses i complementàries, per al 2021, amb vocació clara d’interdisciplinarietat, per una banda, i de constituir-se com a punt de creixement sostingut per al futur més pròxim.

Cal remarcar que el projecte està concebut de manera totalment oberta a l’entorn comarcal, factor que es considera clau per a la cohesió cultural i social del nostre entorn immediat i plenament justificat per tractar-se d’una proposta precisament de capitalitat cultural.
Per això, les entitats comarcals, conjuntament amb les alcoianes implicades inicialment de mode més directe, però en general l’ampli i divers món de la cultura, l’art, l’educació o la participació, tindran portes franques i podran sentir-se plenament partícips de tots els continguts oferits, així com proposar o ser receptors de línies de col·laboració que ajuden, en el màxim grau possible, a la difusió dels beneficis i les accions culturals i socials entre les poblacions que tinguen inquietud per tal de participar, en alguna mesura, en l’àmbit institucional. També, directament, per part dels seus ciutadans interessats en aprofundir, col·lectivament i individual, els lligams comarcals o, per què no, de més ampli abast territorial.

Es duran endavant les següents accions: Certamen literari: Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó; Cicle d’Homenatge Commemoratiu dels 25 Anys del traspàs d’Ovidi Montllor; Cicle d’Homenatge a Pep Cortés; Homenatge al pintor Antonio Gisbert; Festival d’Animació Animalcoi; I Congrés Nacional de Dansa Ciutat d’Alcoi; Fira Modernista dedicada a la figura de Francisco Laporta; Recuperació de la Porta de Cocentaina; Mascletà Nocturna del 23 d’abril i Museu de la Industrialització “El Molinar”.

Indicar finalment que el projecte compta amb un annex on més de 100 personalitats del món de la cultura d’Alcoi han indicat amb una frase perquè la nostra ciutat mereixia aquest reconeixement. Entre d’altres van participar Isabel-Clara Simó, Antoni Miró, Sol Picó, Romà de la Calle, Xavi Castillo, Jordi Bernácer o Carles Cortés.