Recordem que la Generalitat va distingir Alcoi com capital de la cultura valenciana 2020-2021. A causa de la pandèmia finalment la Generalitat va decidir que la nostra ciutat, juntament amb Bocairent que ha tingut el mateix títol en la categoria de municipis de menys de 20.000 habitants, foren les capitals culturals durant tot el 2021.

La distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat per la conselleria de Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic. Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Accions com el premi ‘Ciutat d’Alcoi’ de novel·la Isabel-Clara Simó’ que va ser promogut pel Consell de Cultura de la nostra ciutat o la creació del mateix Consell, van ser molt valorades per la Generalitat per a atorgar a la nostra ciutat la Capitalitat Cultural 2021, juntament amb les múltiples iniciatives que es duen a terme a Alcoi, és per això que la nostra ciutat va ser distingida.

I tenint en compte que precisament, Alcoi va rebre el reconeixement, entre d’altres, per les nombroses accions culturals que es porten a terme, aquest any no podia ser menys i acabarà amb més de 185 accions culturals diferents dutes a terme.

Alcoi va ser designada Capital Cultural Valenciana el dia 11 de desembre de 2020 a València, en un acte en el qual van participar entre d’altres, membres de la Dependent i Tirisiti.

La situació sanitària va provocar que durant els primers mesos de l’any es pogueren dur a terme poques accions i durant el primer semestre va haver-hi 60. En el segon semestre van augmentar de forma considerable el nombre d’accions culturals diferents arribant a les 120. A més cal recordar que durant el mes de gener encara es porten a terme activitats dins de la Capitalitat Cultural com els 5 concerts del Sonora, que és el circuit de concerts que porta als grups guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana per tot el nostre territori, l’acte organitzat pel Instituto Juan Gil Albert i el mateix Ajuntament sobre l’obra ‘Mors in vita’ del pintor alcoià Fernando Cabrera Cantó datada en 1900, que es va desenvolupar ahir al Círculo Industrial i la inauguració de l’Exposició Inflexions en la Capella de L’Antic Asil, aquest divendres, 14 de gener a les 19.30 hores. Inflexions és un projecte expositiu on artistes emergents han reinterpretat set obres de la Col·lecció d’Art de l’Ajuntament d’Alcoi, que ha sigut possible gràcies a ser una de les propostes més votades de l’edició 2021 dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament d’Alcoi.

Pel que respecta a les activitats hi ha hagut concerts, exposicions, visites guiades, presentacions de llibres, espectacles de dansa, teatre, aplecs de danses, de Nanos i Gegants, les accions de les Ajudes Llançadora, entre moltes altres.

Cal destacar aquest any la consolidació del Consell de Cultura com màxim òrgan de participació de la ciutadania respecte a la Cultura de la nostra ciutat, ja que és un estament que admet a totes aquelles persones o entitats que vulguen participar i on democràticament s’actua i es porten a terme iniciatives com aquest any la ‘I Mostra de Teatra Amateur d’Alcoi Teatram’ o el ‘I Concurs de pintura ràpida a l’aire lliure’. També s’ha creat la plataforma Industri.art en la qual més de 100 artistes locals poden exposar i vendre la seua obra, així com ‘AGCB Alcoi Glocal Culture Broadcast’ un projecte semblant però adaptat al món de la música. Finalment és important destacar que ‘Animalcoi’, el festival de cinema d’animació, organitzat per l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i l’Ajuntament d’Alcoi, s’ha pogut dur a terme per primera vegada en aquest any de la capitalitat cultural, ja que el passat any a causa de la Covid-19 es va fer de forma telemàtica.

“Hem viscut un any amb una programació molt variada i seguirem igual o millor, ja que gràcies a la gran participació que tenim en Alcoi, amb el Consell de Cultura, hem creat noves iniciatives que han vingut per a quedar-se. Vull agrair a tota la gent que ha fet possible que es porten a terme tantes activitats en un any molt complicat per la pandèmia, hem intentat ajudar a reactivar a un sector que ha passat moments molt complicats i ha agraït totes les iniciatives que hem realitzat gràcies a aquesta capitalitat cultural. La cultura és un eix fonamental no tan sols en l’àmbit intel·lectual, sinó que és un motor econòmic important per a la ciutadania”, ha conclòs el regidor de Cultura, Raül Llopis.