Aquest cap de setmana se celebra la quarta edició de la Fira Alacant Gastronòmica, amb més de 250 expositors i un programa d’activitats que inclou ponències i tallers gastronòmics, sales de tast gratuïtes, degustacions de milers de tapes a preus populars i comercialització i venda directa de productes, entre altres. La cita és del 23 al 26 de setembre en la Institució Firal Alacantina (IFA) i congrega a més de quaranta estreles Michelín i seixanta sols Repsol. La inauguració d’Alacant Gastronòmica tindrà lloc el divendres, 23 de setembre, a les 12.00 h.

Alacant

L’estand d’Alacant és interactiu per a millorar l’experiència al ciutadà i ofereix una major programació d’activitats. El Centenari del Mercat Central té un especial protagonisme en aquesta edició. L’espai d’Alacant compte amb la participació les associacions d’hostaleria Apeha, Llaura, Alroa i la implicació de les empreses alacantines, productors i professionals del sector involucrats en projectes gastronòmics.

El divendres 23 des de primera hora els xiquets tornaran a ser els protagonistes amb activitats de titelles organitzada de la mà del Centre Educatiu de Recursos de Consum d’Alacant A prop, i aquest mateix matí se celebrarà l’hora del Vermut-Diàbolo i tres Showcooking d’arròs de Gastro Bar Jorge, El Sorell i El Maestral, tancant la proposta del dia amb un tast de vins a la vesprada de Cellers Tornar.

El dissabte s’organitzarà l’hora d’un Colom amb Anis Tennis, tres noves masterclass interactives, una de Formatges amb Todoquesos , la segona de Coca amb tonyina a càrrec de Fleques Germans Guardiola i una tercera de Raïm Embossat del Vinalopó, així com dos Showcooking d’arrossos organitzats pels restaurants Ponent i Diürn, un nou tast de vins de Celler Bocopa i tanca aquesta jornada la cuina alacantina vista a través del cuinera del Rei i il·lustres escriptors alacantins a càrrec de La Cuina de Nico.

Per a finalitzar en la programació el dilluns 26 de setembre s’ha organitzat tres showcooking d’Arròs de restaurants Airoze i Casa Riquelme, Taverna del Racó del Pla i restaurant Mar Azul de Tabarca, i un masterclass d’Ibèrics així com un tast de vins de Cellers MGWinnes Group.

Elda

L’Ajuntament d’Elda ha instal·lat per primera vegada un estand propi en el qual diverses empreses eldenses (Salaons Serrano, Distribucions Valero, Carnecería Gamboa) seran presents sota el paraigua municipal per a oferir degustacions de productes locals, com mezclaíco, salaons i fruites. A més, aquestes signatures i comerços han preparat un pack solidari que sota el nom ‘Bocaicos 2022’ es vendrà a un preu de 9 euros i la recaptació es destinarà de manera íntegra a Alacant Gastronòmica Solidària.

El dissabte, a partir de les 12.00 hores, en l’Espai Assaboreix Costa Blanca (Pavelló 2 d’IFA), tindrà lloc un showcooking en el qual l’alumnat de la Gastroaula del CIPFP Valle d’Elda elaboraran i serviran fandango.

Presentaran el quart receptari de la col·lecció “Amb sabor a Elda” realitzat per Consu Rico, que recull deu tapes típiques d’Elda i que se suma als tres fullets ja llançats amb plats tradicionals, arrossos de la terra i postres típiques.

Ibi

El diumenge, 25 de setembre, a les 12.30 h, la Taverna D’Origen realitzarà en l’estand d’Ibi un xou cooking elaborant Abissini, esclatasang, llonganissa i emulsió de va estafar real (abissini de herbero, fet de llonganissa i sàlvia, esclatasang adobat en herbero i emulsió d’ou de corral i va estafar real). També realitzarà Coca de molletes de herbero, la seua mantegada i núvol cruixent de va estafar real (coca de molletes xopada en gelea de herbero, mantegada de herbero i núvol de va estafar real banyat en xocolate).

El dilluns, 26 de setembre, serà present en l’estand d’Ibi el Restaurant Tretze són tretze, amb “Giraboix d’Ibi,” d’abadejo i de “conill”. Un guisat que anirà servit en 2 temps, una sopa en primer lloc i després les verdures i peix o carn. Erra Que Erres presenta verdures i productes autòctons de la zona en temporada de tardor-hivern com ara la carxofa, les penques, la ceba seca, les creïlles i l’all.

Oriola

S’oferirà al públic la degustació de l’oli que es cultiva en el Palmerar d’Oriola i vi “Alts d’Oriola” roure premium i vi blanc, a més de distribuir pots de conserves típiques de la zona.

Així mateix, s’han reservat quatre taulells vinilados amb poemes de Miguel Hernández relacionats amb la gastronomia com: “Com la figuera jove”, “Em vas tirar una llima”, “El teu cor, una taronja gelada” i “Nanas de la ceba” per a “posar en valor la figura del poeta oriolà i la relació de la seua poesia amb la gastronomia local”,

Torrevella

El divendres 23 es realitzarà una Degustació de Fideuá de l’Associació d’Empreses d’Hostaleria de Torrevella. El dissabte 24 s’ha organitzat una Degustació de colom amb aperitiu típic local, i serà a les 13 h. quan s’ha previst una presentació i tast de vins de La Mata. Hilarión Pedauyé. Bufa Llevant. El diumenge està previst una Degustació de Gaspatxo Mariner i el dilluns una degustació d’Arròs amb aladrocs de l’Associació d’Empreses d’Hostaleria de Torrevella i Comarca.

Vi

Aquest divendres a Alacant Gastronòmica tindrà lloc la presentació de la nova marca de la Ruta del Vi d’Alacant. El Patronat de Turisme Costa Blanca ha oferit l’escenari Assaboreix Costa Blanca per a l’acte que tindrà lloc després de la inauguració de la fira.

La Denominació d’Origen Alacant serà present a Alacant Gastronòmica, el festival gastronòmic que se celebra en la institució firal alacantina, des del 23 fins al 26 de setembre.

En la zona de cellers seran presents enguany un rècord de participació amb 10 cellers. Bocopa, Francisco Gómez, Heretat de Cesilia, MG Wines, Cellers Xaló, Vins de l’Alguenya, Les Virtuts de Villena, Santa Catalina del Mañán, Sant Vicent Ferrer de Teulada o Tornar juntament amb el propi Consell Regulador ocuparan un important espai en el Pavelló 1. També en el Pavelló 2, serà present la Ruta del vi.

A més, es realitzaran tastos amb cellers a l’Ajuntament d’Alacant juntament amb el Patronat de Turisme, amb Diputació d’Alacant, el dissabte a la vesprada amb un tast de Fondillones i un tast genèric a les 19.00; i degustacions en l’espai Túnel del Vi.

Altres iniciatives

Stoller Europe, la subsidiària europea de la multinacional americana Stoller Group, presentarà dilluns que ve 26 de setembre en la Fira Alacant Gastronòmica el ‘Menú de la Fam’ elaborat pel xef Miguel Rivas. A través d’un showcooking, i aquest projecte busca conscienciar i fer reflexionar sobre la futura escassetat d’aliments mundial. En la presentació també participaran Maurici Andrião, General Manager de Stoller Europe, i Juan Carlos Buitrago, director de Màrqueting Global de Stoller Group.

Web