Els museus i centres culturals de la ciutat d’Alacant, reprenen la celebració conjunta d’una de les dates més importants en el calendari cultural; el Dia dels Museus.
La volta a la normalitat, és un fet i per això, els museus municipals (MACA, Museu d’Art Contemporani d’Alacant, El Centre Cultural Les Cigarreras, la Sala d’exposicions de la Llotja, el MUSA i el Museu de Tabarca), els centres culturals provincials (MARQ, Museu Arqueològic, MUBAG, Museu de Belles arts i l’Institut Juan Gil Albert), el Museu The Ocean Race, el MUA, Museu de la Universitat i el Museu d’Aigües d’Alacant, s’han tornat a unir perquè des del 13 al 22 de maig, alacantins i visitants, gaudisquen d’una àmplia programació per a tots els públics.
Des de 1977 el Consell Internacional de Museus (ICOM) organitza aquesta jornada festiva amb l’objectiu de sensibilitzar al públic sobre el fet que «els museus són un mitjà important per als intercanvis culturals». Com cada any, el ICOM tria un tema entorn del qual girarà l’esdeveniment i en 2022 el tema triat per a aquestes jornades és “El poder dels museus”. Els museus tenen el poder de transformar el món que ens envolta. Com a llocs incomparables de descobriment, ens ensenyen el nostre passat i obrin les nostres ments a noves idees, dos passos essencials per a construir un futur millor.
La vicepresidenta de la Diputació d’Alacant, Julia Parra, ha destacat “en aquest Dia Internacional dels Museus tenim molt a celebrar per l’important paper de dinamitzador que tenen tots els nostres centres culturals en una província com Alacant”. La titular de Cultura ha detallat que “enguany s’ha fet un gran esforç per a oferir una àmplia proposta d’activitats per a tots els públics que en el MARQ estaran sobretot relacionades amb la mostra internacional ‘Gladiadors. Herois del Coliseu’ i en el MUBAG amb l’exposició permanent ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, que compta amb una àmplia representació de la col·lecció del Museu Nacional del Prado”. La diputada també ha ressaltat l’aposta de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, que participarà amb una programació cultural especial fidel al lema ‘El poder dels museus’ amb el qual enguany es commemora aquesta data tan especial”.
El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha volgut “ressaltar la importància que després d’aquests dos anys de pandèmia, la volta a la normalitat, permeta tornar a unir-se als museus i centres culturals de la ciutat, per a celebrar de nou un dels esdeveniments més reconeguts” “El DIM sempre ha sigut un punt de trobada per a grans i xicotets, en el qual gràcies a les innombrables propostes dels centres participants, tots els públics, sense excepció, viuen més que mai l’oferta cultural de la ciutat”
El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), segons paraules de la Vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu “se suma als actes de celebració del DIM amb una programació d’activitats que destaca el compromís del museu universitari amb la sostenibilitat mediambiental i la creació de comunitats, convençuts de la força que tenen els museus per a ser vehicle d’aprenentatge, gaudi i sensibilització.”
Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals d’Aigües d’Alacant, ha destacat que “Des d’Aigües d’Alacant creiem en el poder de les aliances i de la col·laboració en tots els àmbits. En aquesta ocasió i fruit del treball conjunt amb tots els museus de la ciutat d’Alacant, el resultat és un complet programa d’activitats per a gaudi de la ciutadania. A l’entorn del Museu d’Aigües d’Alacant, oferirem diverses activitats lúdiques i obertes a tots que van, des de visites teatralitzades recorrent el barri antic amb arribada al propi Museu o una actuació de màgia per a famílies, fins a una batucada en l’exterior de les nostres instal·lacions. Més enllà del seu objectiu de conscienciació mediambiental sobre l’aigua, el Museu d’Aigües d’Alacant és un espai de referència per a acollir tot tipus de projectes culturals impulsats per la companyia, en col·laboració amb diferents organitzacions i institucions”.
Jan Pérez, Directora del Museu The Ocean Race «L’únic museu del món dedicat a la volta al món a vela també se suma al DIM amb activitats gratuïtes per a tota la família el dissabte 21 i diumenge 22. Visites guiades, tallers sobre navegació i sostenibilitat per als més xicotets, sense oblidar el vaixell visitable Brasil 1, que va donar la volta al món en l’edició 2005-06 o el simulador de regata per a viure de primera mà la sensació d’anar en un Open 70”.
A més, el dissabte a la vesprada hi haurà una actuació de poesia i dansa dedicada als oceans i el diumenge tornarem a gaudir d’una sessió de ioga contes per a viure el poder dels museus».
Horaris dels museus.
MUA: El Museu obri en el seu horari habitual de 10 a 20 hores el dimecres 18, divendres 20 de maig, de 10 a 14 hores el diumenge 22 i amplia el seu horari el dissabte 21 de 10 a 20 hores.
MACA: El Museu obrirà en el seu horari habitual de 10 a 20 hores, el 13,14,18,20 i 21 de maig i de 10 a 14 hores el 15 i 22 de maig.
MUSEU OCEAN RACE: Dissabte 21 en horari especial de 10 a 20 hores i el diumenge 22 obri en el seu horari habitual de 10 a 14 hores.
MUBAG: El museu romandrà obert en el seu horari habitual.
MARQ: El museu obri el dimecres 18 de maig de 10 a 20 h, el dissabte 21 de 10 a 22 hores i el diumenge 22 de 10 a 14 hores. Els Jaciments arqueològics de Lucentum, Illeta dels Banyets i Torre de l’Almudaina mantindran els seus horaris habituals.
INSTITUT JUAN GIL ALBERT: El centre obri en el seu horari habitual
CIGARRERAS: El centre obri en el seu horari habitual, a excepció del dissabte que obri de 10 a 23horas.
MUSEU NOVA TABARCA: El museu romandrà obert en el seu horari habitual.
MUSA: El museu romandrà obert en el seu horari habitual.
MUSEU D’AIGÜES: El museu obri el dissabte 21 de 10 a 14 i de 17 a 20 hores i el diumenge 22 de 10 a 14 hores.
SALA D’EXPOSICIONS DE LA LLOTJA: Obri en el seu horari habitual
Els visitants que visiten qualsevol dels museus i centres participants, podran emportar-se un imant amb una imatge triada per cadascuna d’ells, realitzat per a l’ocasió.


Presentació nova web
Enguany, els museus de la ciutat actualitzen i impulsen un recurs de difusió conjunta: Una web que mostra la identitat pròpia de cadascun d’ells i concentra l’activitat que desenvolupen totes les institucions en un espai únic, facilitant a tots els agents relacionats amb la difusió de tall cultural i el turisme a Alacant una única eina per a mostrar continguts relacionats amb l’art, la cultura i el patrimoni.
Basada en tecnologia rss, la web recull informació de les pàgines particulars de cada museu i permet, a més, l’administració dels espais propis per part dels tècnics de cada institució, fent molt operatiu el manteniment.
La programació de tots els museus i centres, està disponible des de hui en la web de cada museu i en les xarxes socials de Museus d’Alacant i en la web: http://museosdealicante.com/ a partir del 18 de Maig.