El Primer macrocongrés Internacional de Ciències i Humanitats (CIHUM) 2022 ha comptat amb la conferència ‘L’art de la mirada’ del doctor Jorge Alió. Aquesta trobada multidisciplinària, celebrat del 14 al 16 de març en format virtual, ha servit per a parlar del fonament, creació i significat de la ‘Col·lecció Mirades’ que pertany a la Fundació Jorge Alió per a la Prevenció de la Ceguesa.

La Fundació Jorge Alió convoca de manera biennal el Certamen de Pintura ‘Mirades’ des de 1988, emmarcat dins de les activitats de la seua àrea cultural, amb l’objectiu fonamental de sensibilitzar i conscienciar a la societat sobre la importància de cuidar la visió i previndre la ceguesa a través de l’art. Es tracta d’una edició de caràcter social i educatiu que es dirigeix a tota mena d’artistes amb la finalitat de reconéixer les obres que aporten la idea de la visió en el sentit més ampli i complex del concepte.

Així mateix, la Fundació Jorge Alió té també altres àmbits d’actuació nacional i internacional en àrees com l’assistència sanitària, la docència i formació, I+D+i, cooperació al desenvolupament i voluntariat. Es tracta d’una institució privada no lucrativa creada en 1996 pel professor Jorge Alió, catedràtic en Oftalmologia de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. La seua principal missió és promoure la cura de la salut visual i la prevenció de la ceguesa, dirigit al sector general de la població, i especialment, als col·lectius més desfavorits per a contribuir al benestar i millora de la qualitat de vida de la societat.

Per part seua, el CIHUM 2022 cerca ser referent i punt de trobada i intercanvi per a professionals, investigadors i professorat en diverses qüestions referents als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Horitzó 2030, enfocant-se especialment a l’àmbit educatiu de les Ciències i les Humanitats.