Maicromachismos s’enquadra en els projectes #teentheatre, projectes educatius que van sorgir a Santa Pola en 2010, i que aborden continguts educatius des de la representació d’una obra teatral original, composta per breus peces humorístiques (neosainetes) que caricaturitzen algun aspecte d’actualitat, representades per un gran nombre d’actors adolescents que participen en la seua composició. Són ja molts els docents que s’han sumat a aquests projectes, representant diverses propostes #teentheatre (com BasuraTV o Tecnozombies, entre altres) en diferents localitats de la Comunitat Valenciana.

Maicromachismos, un text original d’Ernesto Martín Martínez a partir d’una recerca de 4º d’ESO sobre Igualtat, en la difusió de la qual ha participat la Regidoria d’Igualtat de Santa Pola, la Regidoria d’Educació de Novelda, la Regidoria de Benestar Social d’Agost i la Diputació d’Alacant. Maicromachismos, planteja el professorat organitzador, és una feroç crítica a la situació actual de la dona que aborda aspectes com la bretxa salarial, l’assetjament laboral, la coresponsabilitat en la llar, els estereotips de gènere, la gelosia, la pressió social i la violència de gènere.

Cartel de la obra

Cartel de la obra

L’obra es representa en la Casa de la Cultura de Santa Pola el 12 de juny de 2018 a les 20 h, després de passar per Alacant (Liceu Francés), Albatera (Casa de la Cultura «Miguel Hernández»), Novelda (I Mostra de Teatre Jove) i el Baluard del Duc del Castell de Santa Pola (Taller «Desmuntant mites contra la violència de gènere»), de la mà del grup d’Arts Escèniques i Dansa de 4º d’ESO de l’IES Santa Pola.

Maicromachismos es compon de cinc neosainetes («L’entrevista», «Les ulleres de la felicitat», «Rumors», «Amor Enutjat Reloaded» i «Última cita») que es combinen amb transicions de Dansa Contemporània. Després de cada representació, els trenta actors i actrius mantenen un col·loqui amb el públic assistent en el qual expliquen aquests cinc xicotets sainets que barregen comèdia satírica i drama quotidià, situacions de (macro i micro) masclisme normalitzades que amaguen altres capes subterrànies.

Maicromachismos, representación

Maicromachismos, representación

Els projectes #teentheatre així com la guia de lectura i treball de la proposta Maicromachismos es pot consultar en la web http://proyectosteentheatre.blogspot.com.es/2018/03/maicromachismos.html