L’escriptora Amparo Vayá Gómez s’ha convertit en la primera dona guanyadora del XXI Premi de Teatre Breu en Valencià Evarist Garcia impulsat per la Diputació d’Alacant. Així ho ha anunciat la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, que ha revelat a més que “l’obra Històries amb minúscules s’ha alçat amb aquest guardó l’objectiu del qual és incentivar, promocionar i difondre els treballs en valencià d’autors de la Comunitat Valenciana i fer costat al teatre fent honor als nostres grans referents, Evarist García”.

Vayá, per part seua, ha agraït el premi de la Diputació d’Alacant i ha destacat la seua importància “perquè qualsevol suport a la cultura és imprescindible”. Ha mostrat a més la seua sorpresa i alegria per ser la primera dona a obtindre aquest reconeixement, fet sobre el que ha comentat que “anem per bon camí”.

L’obra guanyadora ha sigut triada per unanimitat per a rebre els 3.000 euros del premi. Parra ha destacat l’alt nivell de participació. A aquesta edició han concorregut un total de 15 obres i el jurat, presidit per la vicepresidenta, ha estat format per Jaume Sellés, tècnic de la Conselleria d’Educació, Isabel Marcillas, doctora en Filologia Catalana de la UA, Jaume Lloret, professor de Filologia Catalana en la UA, i Rosa Llorens, llicenciada en Geografia i Història.

D’altra banda, el pròxim dia 21 de desembre, el Teatre Arniches acollirà una lectura dramatitzada de l’obra amb les actrius Laura Useleti, Pepa Juan i Myriam Garcés sota la direcció de Vayá. L’actuació anirà acompanyada d’un suport audiovisual que oferirà imatges contextualitzant l’argument després de les diferents escenes.

La Història amb minúscules narra quatre històries emmarcades en sengles moments històrics: el dia que Espanya va guanyar el mundial de futbol, la visita del Papa a València, el 23F i el dia de la mort de Franco. “Quatre escenes independents, narrades cronològicament cap endarrere, que transcorren el mateix dia i a la mateixa hora que aquests grans esdeveniments, amb huit personatges femenins de diferents edats, classes socials i ideologies, condicionats de moment que els toca viure”, ha explicat Vayá.

Amparo Vayá

Llicenciada en ESAD i en Història de l’Art a València, Vayá és actriu, professora, directora i escriptora teatral, natural de Sagunt (València). Ha actuat en diverses companyies com Arden, Bramant, Anem Anant, Micalet, Carmen Teatre o La Pavana, i ha sigut ajudant de direcció de Chema Cardeña i Carles Alberola. A més, ha escrit i dirigit textos propis com Rodrigo, benvolgut mestre (Passió per Sagunt, Festival Sagunt a escena); Les sinsombrero, generació silenciada; Per amor; De bars i Despropòsits, aquest últim Premi Teatre Micalet. També ha estat al capdavant dels treballs Per amor i Amunt l’Sporting (Calígula Teatre), La clau de la conquesta (Monestir del Puig), Les ferides del vent (Stres de quatre), Sonnica i Acteó i Ciutat Factoria.