L’alcalde d’Elx, Carlos González, la regidora de Cultura, Marga Antón, i la d’Urbanisme, Ana Arabid, han assistit en el Saló de Plens a la presentació del llibre “L’ arxiu històric de la Comunitat de Propietaris dels Aigües de la Séquia Major del Pantà d’Elx” escrit per Anna Álvarez Fortes, documentalista de l’Ajuntament d’Elx, i editat per l’Institut Juan Gil-Albert.

Un esdeveniment que també ha comptat amb la presència de la directora cultural de l’Institut Juan Gil-Albert, María Teresa Pérez Vázquez, amb el director de publicacions de l’institut, Toni Cabot, i amb el diputat provincial de Medi Ambient, Miguel Ángel Sánchez.

Segons ha explicat Anna Álvarez, la Séquia Major ha sigut al llarg de la història la principal artèria de distribució de l’aigua de reg en el Palmerar Històric. Regava la “Horta Major”, les millors terres del terme, les adjudicades als cristians després de l’ocupació feudal del territori, situades a l’esquerra del Vinalopó, on s’acumulaven els horts de palmeres. També facilitava l’arribada del líquid element a les terres de l’est i sud de la ciutat. Amb la séquia de Marchena, que regava la “Horta dels Moros”, a la dreta del riu, va permetre el desenvolupament d’una cultura organitzativa i material derivada de la gestió de l’aigua del riu Vinalopó, gestió que va permetre la creació d’un espai agrícola productiu i rendible, capaç d’alimentar els habitants del terme i de crear riquesa.

Testimoni d’aqueixa cultura organitzativa i material és l’arxiu històric de l’actual Comunitat de Propietaris de les Aigües de la Séquia Major del Pantà d’Elx, hereua d’una antiga Real Junta d’Aigües, aprovada en 1790 per l’administració borbònica, i, abans encara, de l’administració foral municipal, que es va ocupar de la gestió d’aquestes aigües fins a la seua privatització.

La publicació se centra en la descripció del fons arxivístic que ha arribat fins nosaltres des d’un primer testimoni de l’any 1404. Aquest fons constitueix un material imprescindible per a l’estudi de la irrigació a Elx, però també d’altres poblacions veïnes, com Aspe, especialment, o Novelda, que han compartit amb Elx, no sempre sense conflicte, l’escàs cabal del Vinalopó i el seu principal afluent, el Tarafa.

“Felicitats Anna per la teua labor investigadora, per la teua tasca de documentació i de recuperació d’aquest element clau de la nostra història, que sens dubte és la Comunitat de Propietaris de l’Aigües de la Séquia Major del Pantà. Una valuosa tasca que no és fruit de l’atzar sinó del treball minuciós”, ha destacat Carlos González.

L’alcalde, en la seua intervenció ha citat unes paraules d’Emigdio Tormo en les quals assegura que “Diverses persones han parlat i escrit sobre la Séquia Major i el Pantà d’Elx, homes il·lustres de les lletres d’aquest poble: Aureliano Ibarra, Pere Ibarra, Picó Ibarra, Ramos Folqués, Gaspar Jaen, etc. Alguns d’ells han començat a bussejar i a investigar sobre aquesta història de la ciutat, però crec que cap ha pogut iniciar i acabar un treball com el que hui veu la llum. La senyora Álvarez, destacada documentalista del MAHE, ha complit el seu objectiu amb la qualificació de cum laude”.

“Estic totalment d’acord, benvolgut Emigdio, cum laude. Anna Alvarez ha ordenat, sistematitzat i lloc en valor un arxiu que té un valor extraordinari. Aquesta obra és la síntesi perfecta, l’essència, de l’Arxiu Històric de la Comunitat, i tenim la immensa fortuna que estiga custodiat per l’Arxiu Històric de la Ciutat. I al mateix temps és una aproximació al caràcter d’un poble que històricament ha sabut sempre extraure el màxim aprofitament als escassos recursos hídrics amb els quals ha comptat”, ha conclòs l’alcalde.