Aquest pròxim dijous dia 22 de desembre de 2022 es presentarà, a partir de les 19.30 hores, a la Biblioteca Pública Fernando de Loaces i Arxiu Històric d’Oriola, el llibre Memòria d’un cognom de l’autor oriolà Javier Pablo Zerón Climent, editat per Ibera Edicions.
En l’acte intervindran l’autor, el periodista Jesús Zerón i el seu germà l’escriptor i poeta José Luis Zerón. L’acte finalitzarà amb un vi d’honor.
La idea de Javier Pablo Zerón Climent ha sigut plasmar en aquest llibre la història del cognom Zerón, des dels seus orígens en Celanova (Galícia), passant per les muntanyes lleoneses i Andalusia, fins a Oriola (Alacant). Sense fer oblit dels quals van passar a “les Amèriques” com a Conqueridors i Repobladors del Nou Món. I en aquestes pàgines també trobarem la biografia de Don José Joaquín Zerón i Ortega Quadros Benavides, rebesavi patern de l’autor, que va viure la Guerra d’Independència com a militar de cavalleria de l’exèrcit espanyol enquadrat en el Regiment del Príncep.
D’altra banda, Javier Pablo Zerón ha volgut traure de l’oblit un cognom que ha sigut gloriós i que, hui dia, malgrat la seua noblesa, molt pocs coneixen la seua història i naturalesa. Ni els mateixos que ostenten el cognom Zerón, Çerón, Cerón o Sàrria, saben que la seua procedència és la mateixa, i que les seues arrels s’estenen fins a temps anteriors al segle XII. I per descomptat desconeixen els noms dels grans homes que aquesta estirp ha donat al llarg de la història, tant a Espanya com fora d’ella.
En aquest llibre es presenten fets de la història d’Espanya en els temps d’alguns cerones, anècdotes i curiositats a ells imputables, així com biografies més o menys curtes d’algun Cerón cèlebre.
En el llibre també es plasmen diversos documents curiosos de creació de mayorazgos així com de testaments, partides de baptisme i de naixement, casaments, fotografies i descripció de les ciutats d’Úbeda (la més antiga d’Europa), Baeza (monumental i bella), Écija (lloc de naixement de Don José Joaquín Zerón i Ortega Quadros Benavides) i Oriola (on va establir el seu llinatge i va morir el rebesavi de l’autor).
També es Transcriuen diversos llinatges de personatges amb aquest cognom donant veu a diferents autors.
Finalment, Javier Pablo Zerón refereix el seu llinatge (en la meua línia de sang des de la meua tres vegades rebesavi, que degué nàixer entre 1682 a 1686, Don Miguel Cerón de la Peñuela i Guzmán, Capità de Cavalleria en el Regiment del Príncep) fins als seus nets, nascut l’últim d’ells l’últim dia de l’any  2020.