Aquest pròxim dimecres dia 9 de juny es presentarà, a partir de les 19.30 hores, a la Biblioteca Pública Municipal “María Moliner”, a Oriola, el llibre ”Miguel Hernández y los poetas hispanoamericanos y otras páginas hernandistas”, de José María Balcells, catedràtic de la Universitat de Lleó i reconegut especialista en el poeta oriolà.

L’acte, organitzat per la Fundació Cultural Miguel Hernández en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oriola, forma part de la programació de la “Primavera Hernandiana” de 2021, que es dóna per conclosa després de més d’una vintena d’actes realitzats. Fins al dia 27 de juny es podrà visitar a la Sala d’Exposicions Miguel Hernández, en el Racó Hernandià, la mostra “María Zambrano. La aurora del pensamiento”

En el llibre de Balcells s’inclouen els seus treballs més significatius publicats en els més de cinquanta anys de trajectòria com a estudiós hernandista. També s’inclouen cinc estudis inèdits. Balcells ha publicat sis llibres, publicats entre 1975 i 2017; tres edicions, entre 2002 i 2015; dènou estudis recollits en llibres, entre 1975 i 2018; díhuit articles en revistes, entre 1974 i 2019; cinc pròlegs a monografies sobre el poeta; tres ressenyes d’altres tants llibres hernandians; una edició didàctica de la poesia d’Hernández; i setze articles de tipus divulgatiu, publicats entre 1968 i 1992. Sense comptar les innombrables conferències, ponències, xarrades, etc., oferides en tota mena de trobades, simposis, congressos, etc.

Balcells, barceloní de naixement, va viure a Oriola durant la seua primera joventut, i va conéixer i va tractar a persones com el germà de l’universal poeta, Vicente, a Josefina Manresa, a l’advocat José Martínez Arenas o al poeta-forner Carlos Fenoll. El seu primer article sobre l’oriolà és de 1968, i el seu autor comptava llavors amb 25 anys d’edat. Dos anys després va preparar la seua tesi de llicenciatura sobre Hernández.

Al setembre de 2019 va rebre, per part de la Fundació Cultural Miguel Hernández, la Medalla al Mèrit Hernandià.

L’acte és lliure i fins a completar l’aforament. Al final del mateix es regalarà a les persones assistents exemplars del llibre.