Aquesta nit té lloc la gala de lliurament de la 25 edició dels premis de recerca i iniciació a la recerca de la Fundació José María Soler el dia que es commemora l’aniversari del descobriment del Tresor de Villena.

La Fundació José María Soler lliura els guardons dels Premis de Recerca i Iniciació a la Recerca avui dissabte 1 de desembre a les 20 hores en el Saló d’Actes de la Casa de Cultura. La gala comptarà amb l’actuació en directe de l’Orquestra de cambra del Conservatori de Música de Villena. “Enguany es compleix el 25 aniversari d’aquests premis de recerca i volem convidar a tota la ciutadania al fet que ens acompanye el pròxim un de desembre”, ha indicat l’edil de Cultura, Conchi Beltrán.

En aquest 25 aniversari el premi en la Modalitat d’Arqueologia ha recaigut en el treball “El poblament prehistòric en la Vall de Biar” l’autor de la qual és Eloy Poveda Hernández de Biar. Mentre que en la Modalitat Científica i Humanística el premi ha sigut para “Manifestacions arquitectòniques de la religiositat popular a Villena” de la villenense Laura Talavera Cortesa.

Els premis d’iniciació a la recerca també seran lliurats dissabte que ve, en la Modalitat A para estudiants de 1º i 2º d’AÇÒ el treball guanyador ha sigut “Història del servei d’autobusos urbans de Villena” d’Ana Die Coloma, de l’IES Germans Amorós. En aquesta categoria el jurat concedeix tres accésits a: “La meua vida en el Cigala” de Claudia Martínez López del col·legi La nostra Sra. dels Dolors. “La Setmana Santa de Villena: unes festes amb arrelament” de Rocío Salvador Vidal del col·legi La nostra Sra. dels Dolors i “Ajuda a millorar el món amb EPIKS” d’Esther García, Zaira Bricio, Elena Romero i Izan Torrecellas de l’Institut Mare Nostrum d’Alacant.

El premi en la Modalitat B per a estudiants de 3º i 4º d’ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà és per al treball “La tradició funerària a Villena: ritus i costums” de Sofia Rodríguez Herrero del col·legi La nostra Sra. dels Dolors. En aquesta modalitat es concedeixen quatre accésits. Al treball “La Muralla de Villena: portes i mesures davant la pesta” de Lucía Ugeda Carrillo del col·legi La nostra Sra. dels Dolors. “La Salvadora: una història de tradicions” d’Andrés Hernández Pérez del col·legi L’Encarnació. “Lola Vitòria Tarruella: escriptora i compositora de la ciutat de Villena” de Diego Gil Navarro i Ana María Aroca Tomás de l’IES Germans Amorós i al treballe “Memòries d’una vida” de Marta García Ródenas del col·legi La nostra Sra. dels Dolors.

L’obertura de la gala correspon al director de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, José Ferrándiz Lozano amb una xarrada introductòria titulada “El dia en què s’aturada una partida de cartes a Villena i la memòria d’un pacte antic: trobades amb Soler”.

La música va ser una de les grans passions de José María Soler i no podia faltar en aquesta gala on l’Orquestra de cambra del Conservatori, dirigida per Paco Serra, interpretarà diverses peces inconfusibles a Villena. L’obertura serà amb “L’Entrada” de Quintín Esquembre a la qual seguiran “El rei que rabió” de Ruperto Chapí i “1 del 12 del 63” de Paco Serra.