Octubre és el mes de la música clàssica a l’Alfàs del Pi gràcies al Festival Mozartmanía, que enguany celebra la seua vint-i-novena edició. Un certamen en el qual la música culta es puja a l’escenari, donant resposta a la forta demanda que existeix en el municipi, especialment entre la comunitat de residents internacionals. El festival ret homenatge a Wolfang Amadeus Mozart com a pare, al costat de Ludwig Von Beethoven, del sinfonismo clàssic.

Enguany, la programació arranca amb l’activitat ‘Mozart Kids’, dirigida al públic infantil i familiar, que tindrà lloc hui divendres, a les 17.30 hores, a la biblioteca infantil de l’Alfàs del Pi. El conegut narrador oral Blai Senabre narrarà contes de temàtica musical.

Nascut a Altea, Blai Senabre va començar a contar contes allà per l’any 1995 i des de llavors no ha parat de narrar històries en nombrosos pobles i ciutats. Sempre porta una maleta plena de contes i somnis, en la qual van apareixent elements que després utilitza en les seues històries. Narra tant contes de tradició oral com d’altres autors, però sempre passats pel seu tamís per a imprimir-los la seua visió personal.

‘Mozart Kids’ és una de les novetats que presenta el festival enguany, ha destacat el regidor de Cultura, Manuel Casado. L’activitat va dirigida al públic infantil i familiar i l’entrada és gratuïta.

El vint-i-nové Mozartmanía continuarà el divendres 11 d’octubre amb el concert que oferirà l’Orquestra Simfònica de la Primitiva de Llíria, dirigida per Juan José Aguado Baena. Aquesta agrupació, creada en 1988, va guanyar al febrer d’enguany el primer premi en l’III Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana.

El dissabte 19, International Winds Ensemble interpretarà obres de Mozart i Beethoven, una actuació que s’organitza en col·laboració amb la Societat de Concerts de Música Clàssica de l’Alfàs del Pi.

International Winds Ensemble és una agrupació cameristica formada per excel·lents instrumentistes d’Itàlia i Espanya: Mariano Meloni (piano), Alberto Cesaraccio (oboé), Antonio Puglia (clarinet), Arturo García (trompa) i Juan Francisco Torres (fagot).

Són solistes internacionals que s’uneixen en aquesta agrupació amb la finalitat de divulgar el repertori escrit per a piano i instruments de vent de grans compositors, com Brahms, Debussy, Schumann o Bernstein. El programa que presenten en el festival Mozartmanía de l’Alfàs del Pi suposa una ocasió extraordinària per a escoltar dues obres excel·lents i indispensables del repertori, com són els Quintets de Mozart i Beethoven per a piano i vents. La peculiaritat d’unir els timbres sonors dels instruments de vent fusta i metall, al costat de la subtilesa del piano, confereixen a aquest programa una bellesa especial.

Estrena de l’obra ‘Mikado’ de Juan Francisco Tortosa

El fermall final al vint-i-nové festival Mozartmanía el posarà l’Orquestra del Conservatori Superior de Música de València, acompanyada per Pierre- Laurent Boucharlat com a piano solista, el dissabte 26 d’octubre amb l’estrena mundial de l’obra ‘Mikado’, del compositor Juan Francisco Tortosa, que fa referència a l’exòtic terme de la cort imperial japonesa i, per extensió, a l’emperador Akihito, l’emperadriu Michito, el príncep hereu Naruhito i la princesa hereva Masako.

Segons paraules del mateix autor, “aquest Mikado s’orienta cap a l’inamovible de la institució, no acudeix a gèneres musicals de la tradició japonesa ni cap a les seues escales o qualsevol altre tipus de estilemas característics, sinó que mira cap a la literatura, als waka, poemes tradicionals japonesos, i a la cerimònia utakai hajime, la lectura de poesies imperials l’any Nou”.

“Està concebut com a concert per a piano i orquestra en homenatge a la família imperial del Japó, entre la qual destaca l’emperadriu Michito que és pianista. De la mateixa manera, la presència de l’arpa en la paleta orquestral ve justificada també per les habilitats de l’emperadriu amb aquest instrument”, ha afegit.

Avalat pel mestre Joaquín Rodrigo, Tortosa és un destacat compositor format a Espanya, França i Itàlia. La seua versatilitat musical és sorprenent i ha compost nombroses obres orquestrals, entre elles ‘L’Alfàs del Pi’, un concert per a violí i orquestra amb la qual aquest compositor nascut a Énguera va voler retre homenatge a la ciutat que va triar per a viure.

Els tres concerts se celebraran a les 20.00 hores a l’auditori de la Casa de Cultura de l’Alfàs del Pi. Els preus oscil·len entre els 5 euros – Orquestra Simfònica de la Primitiva de Llíria i Orquestra del Conservatori Superior de Música de València – i els 10 euros – International Wind Ensemble -.

Des de la regidoria de Cultura s’anima a tots els amants de la música culta de l’Alfàs del Pi i comarca a acostar-se aquest mes d’octubre a l’auditori de la casa de cultura i gaudir amb el Festival Mozartmanía, “un certamen que tracta d’acostar la música clàssica a tots els públics i que manté intacta la seua essència, després de 29 edicions, enguany, a més, amb la magnitud que confereix l’estrena mundial de ‘Mikado’, l’obra de Juan Francisco Tortosa”, ha assenyalat Casado.