Aquest pròxim divendres dia 4 de març l’historiador i investigador Raúl González Devís presentarà el seu llibre Guerrilleros y comunistas. La apuesta armada del PCE: la Agrupación Guerrillera del Levante y Aragón (AGLA)”, a partir de les 19.30 hores, a l’Auditori Municipal de la Llotja.

Raúl González Devís és natural de Castelló de la Plana, on va nàixer en 1981. És professor de Geografia i Història en Educació Secundària i doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Ha realitzat i publicat diferents investigacions sobre resistència armada antifranquista, violència política i dictadures o didàctica de la Història. Entre els seus treballs, destaquen els seus llibres “Maquis i masovers: entre la resisténcia, la supervivéncia i terror” (2018) i “Tragédies silenciades. Repressió franquista i maqui” (2016).

El conferenciant parlarà sobre el desconegut oriolà Francisco Bas Aguado, que va ser un alt càrrec de l’Agrupació Guerrillera del Llevant i Aragó (AGLA), ocupant el càrrec de Cap Polític des de 1947 fins a 1950. Va desaparéixer en 1951, sense arribar a saber el seu parador.

L’acte, emmarcat dins de les Jornades de Memòria Històrica “Víctimes de la Transició franquista”, està organitzat per l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble i en el mateix col·laboren també la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oriola, la Fundació Cultural Miguel Hernández, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Històrica de la Província d’Alacant (COAMHI), Dones x Dones, Fòrum Social d’Oriola, la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, la Fundació Obrera d’Investigació i Cultura (FOIC), Arxiu Guerra i Exili (AGE) i el Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE).