Aquest estiu des del Auditori Teulada Moraira ofereixen diverses propostes refrescants per al gaudi de veïns i turistes que en aquestes dates visiten el municipi, com el viatjar a través de la música per diversos països del món a través del Festival Internacional de Joves Orquestres (FIX) o assaborir el menú que hem preparat en Dolia, VIII Mostra de Enoturismo i Gastronomia.

Unes accions que han donat a conèixer el president de la Fundació Comunitat Valenciana Auditori Teulada Moraira i alcalde, Carlos Linares, la directora del Auditori Teulada Moraira, Maite Serrat i el xef Rafa Soler, estel Michelin del Restaurant Audrey´s de Calp.

La primera acció, marca turístic/cultural del Auditori que podran gaudir els ciutadans és la VI edició del Festival FIX, que segons ha explicat Linares, arriba els dies 1, 2, 3, 4 i 7 d’agost a aquest espai cultural amb la col·laboració de la Diputació d’Alacant. Una trobada on actuaran com a seus l’Auditori de la Diputació d’Alacant, ADDA i l’Auditori Internacional de Torrevella.

Un festival jove i enèrgic, en el qual el seu director artístic, Francisco Maestre, ha preparat per a cadascun dels concerts un programa amb obres musicals dels millors compositors de tots els temps. Una ocasió per a gaudir de la bona música i recolzar el futur dels joves músics, que recorreran geogràficament la província alacantina per a mostrar en els tres auditoris el seu treball diari.

A més, es tracta, ha recalcat Linares, d’una activitat d’intercanvi, enteniment, cooperació i agermanament entre diferents cultures convertint-ho en un atractiu turístic i cultural.

Quant a l’agenda dels concerts, l’1 d’agost comptaran amb l’Orquestra Simfònica de la Universitat Politècnica de Madrid, el 2, amb l’Orquestra Jove de la Província d’Alacant dirigida per Francisco Maestre, que recentment han rebut l’I Premi en el Festival Summa Cum Laude de Viena.

El 3 d’agost serà el torn de la Orquestra Simfònica de Polònia Amber i el 4 arribarà la Jove Orquestra Nacional de Tailàndia. Finalitzarà el festival el 7 d’agost, amb la Gala FIX amb la participació dels músics de les orquestres participants. Tots els concerts tindran lloc a les 20h amb entrada lliure, aforament limitat i no es precisa arreplegar invitació prèvia.

DOLIA

Un altre dels plats forts és Dolia que tindrà lloc enguany els dies 1 i 3 de setembre. Per al dissabte, 1, la directora Maite Serrat ha donat a conèixer el menú que s’ha compost per a enguany “en el qual des d’aquest espai de divulgació s’ha posat l’accent en el Mediterrani i en les propietats que aquest ens ha aportat i aporta als productes del nostre territori mostrant les nostres arrels i identitat del que som mitjançant la gastronomia”.

Des d’aquest far obert al Mediterrani que els guiarà en aquesta travessia, Dolia explicarà com a xef 2018 amb Rafa Soler que estarà acompanyat per Alberto Ferruz, dos estels Michelin del Restaurant BonAmb de Xàbia i Nazario Cano, estel Michelin del restaurant el Rodat de Xàbia. Tres professionals que representen a la comarca de la Marina Alta i la importància que té la gastronomia en aquest territori on quedarà patent a través d’un showcooking aqueixa vinculació al territori que els embolica.

Dolia també comptarà amb una experiència sensorial, prèvia inscripció gratuïta en www.auditoriteuladamoraira.es, on els assistents descobriran el codi del moscatell a través del gelat. Un projecte en el qual s’ha estat treballant des de fa uns mesos i que mostrarà el mestre heladero i bartender, Santi Gómez.

Un altre dels escenaris serà la sala d’exposicions que es convertirà, ha matisat la directora, en un Territori d’Expressió on es vol mostrar en tres seccions la tradició per mitjà de la innovació amb diferents intervencions plàstiques al costat de la mostra que vas veure aquesta sala, “Disseny al Plat”.

Mentre, en la zona enjardinada i en l’espai que se li dedica als més xicotets, Dolia Kids, es durà a terme un taller de reciclatge marí a càrrec de Rosa Montesa de Reciclatge Creatiu. Un taller ha explicat Maite Serrat on els xicotets realitzaran peces marines que finalment exposaran dins d’un aquari. I es complementarà amb un Showcooking “El mar nostra rebost” per als més cocinillas impartit per Mara concursant de MasterChef Junior recolzada pel divulgador científic, Manuel Toharia. Una acció en la qual aquest espai segueix apostant per la conscienciació de la sostenibilitat dels fons marins i la posada en valor del consum del peix responsable.

I en l’apartat de Territori Gastronòmic comptarem amb “La Gelateria de Dolia” de la mà de Santi Gómez. Una proposta molt fresca on es podran degustar els diferents gelats i descobrir aquells matisos que ens aporta el moscatell. I en el mateix espai es podrà degustar el Còctel de Dolia, que ho elaborarà el bartender Héctor Talens fusionat els sabors del moscatell amb la DO convidada enguany, la Xufa de València.

Un any més els assistents podran maridar la gastronomia amb el vi de la mà de la barra de Toni Cantó, el Celler de Teulada i la DOP Vins d’Alacant amenitzat tot açò amb la música en directe del grup Jazzy Makers.

Per al 3 de setembre, com a novetat hi haurà altres activitats. Durant la jornada matinal es desenvoluparà la primera edició de Dolia/*Muscatus. Un Concurs Gastronòmic Internacional de Moscatell d’Alexandria organitzat pel Auditori Teulada Moraira i la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Teulada i que dirigirà el xef Rafa Soler. Una iniciativa que naix per a posar en valor la importància d’aquest producte, el seu valor a nivell patrimonial i tradicional, i, com no, les seues propietats nutricionals mitjançant la gastronomia.

Rafa Soler ha especificat que la inscripció està oberta a tots els cuiners professionals i el termini d’inscripció serà des d’avui, 26 de juliol, i fins al 27 d’agost, a través de www.auditoriteuladamoraira.es.

Soler ha comentat que la matèria primera principal en l’elaboració culinària serà el raïm moscatell d’Alexandria i el Jurado estarà compost per professionals gastronòmics format per 8 estels Michelin i 8 Sols Repsol i crítics gastronòmics , el primer premi dels quals rebrà 1.500 euros i el segon, 800 euros, més un trofeu realitzat per l’escultor Quico Torres.

Les persones que vulguen descarregar-se les bases del concurs les poden trobar en la web del Auditori. El xef ha animat al fet que participen perquè “el raïm de moscatell té moltes possibilitats en la cuina per descobrir i aquesta és una excel·lent idea per a demostrar-ho”.

Aqueix mateix dia, ha dit el president, a la vesprada tindrà lloc una jornada denominada Foodxperiencia una proposta de l’Agència Valenciana de Turisme amb la coordinació i col·laboració conjunta del Auditori. Una activitat oberta a tothom en la qual es vol fomentar la innovació en la gastronomia i en la restauració, així com sensibilitzar als emprenderores de les possibilitats que el sector de l’artesania i el disseny poden oferir per als seus projectes o empreses.