L’historiador Paco Moreno Sáez impartirà, a partir de les 20 hores, aquest pròxim dijous dia 24 d’octubre, en la seu de l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble, a Orihuela (carrer del Riu, 8, Baix, al costat de la UMH), la conferència “La repressió franquista a Alacant en els primers anys de la dictadura”.

L’acte s’emmarca dins de les jornades “Viento del Pueblo” en homenatge a Miguel Hernández, organitzades per l’Ateneu Sociocultural Vent del Poble amb la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Fundació Cultural Miguel Hernández, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Orihuela, la Coordinadora d’Associacions de la Memòria Històrica de la Província d’Alacant (COAMHI), la Fundació Obrera per a la Investigació i la Cultura (FOIC) i el Partit Comunista dels Poble d’Espanya (PCPE).

Moreno Sáez és doctor en Història per la Universitat d’Alacant. Catedràtic d’Institut jubilat, ha publicat diversos llibres i articles relacionats amb la història de la província d’Alacant en el segle XX, sobre temes com el moviment obrer (“El moviment obrer a Elx (1890 1931)” i “Les lluites socials a la província d’Alacant (1890 1931)”, la Guerra Civil i l’exili, la cultura, el franquisme i la Transició. Ha dirigit un estudi sobre la premsa a la província, des dels seus orígens fins als nostres dies, i ha col·laborat en la redacció de diverses històries locals: les de les ciutats d’Alacant, Elx, Alcoi i Elda, i les de les comarques de la Marina Alta, i el Alcoiá, el Comtat i la Foia de Castalla. Així mateix ha coordinat i escrit en diversos números de la revista “Canelobre” sobre la Guerra Civil, l’exili, els anys quaranta i «Cultura i societat en els anys cinquanta».

Els seus últims llibres han sigut les històries del PCE i de CCOO -aquesta, amb Manuel Parra- a la província, “La transició a la democràcia a la província d’Alacant (1974-1977)” i “La construcció de la democràcia a la província d’Alacant (1977-1982)”; “Temps d’ombres. La repressió a Alcoi, des de la guerra civil als anys 70”, amb Ángel Beneito i Josep Lluis Santonja; i “Dictadura, desenvolupisme i cultura. La província d’Alacant en els seixanta (2017)”, amb Juan Martínez Leal. És responsable de la pàgina web “La repressió franquista a la província d’Alacant”, en l’Arxiu de la Democràcia, de la Universitat d’Alacant.